Novi telefoni dolaze BEZ punjača?! (anketa)

Budući da Apple ne uspeva da bude inovativan u pozitivnom smislu u poslednje vreme su inovativni u negativnom smislu. Nakon „notch“ hendikepa na red je došlo uklanjanje punjača iz kutije.

Da odmah pređem na stvar.

Apple je rešio da više ne stavlja punjač i dodatnu opremu u kutiju od iPhone telefona jer navodno „mnogi već imaju to u kući pa mogu iskoristiti“. I dodaju da bi to trebalo da bude više „eco-friendly“ – objašnjava VP Apple marketinga.

Ono što je zanimljivo u svemu ovome je što će korisnici moći, naravno, da odvojeno kupe tu opremu. To bi trebalo da bude razumno, ali svi znamo kako će se to završiti – čitaj dalje.

Kao prvo, ne „leže“ svima po kući silni punjači kao što oni tvrde. Najveći broj ljudi koristi telefon dok je u garanciji (ili dok ne istekne paket kod operatera) pa ga menja. Kada se telefon menja sadržaj pakovanja mora biti potpun, dakle vraćaju se i punjači. Već ovde im priča pada u vodu.

Kao drugo: oni će sad možda spustiti cenu telefona za cenu punjača, ali će kasnije tu „rupu“ popuniti polako pa će se cena telefona vratiti na onu koju smo imali i sa punjačem. I tako će u suštini korisnici doplaćivati punjač koji su ranije dobijali uz telefon.

Cena telefona će biti veća za cenu punjača, a naravno da će punjače preceniti na 50+ evra. Verujem da će oni brzi punjači koštati preko 100 evra.

Za rezultat ćemo imati telefone od 1000+ evra i moraćemo još da doplatimo za punjač. Tada će im argument biti: „Ko ima 1000 evra imaće još 50-100 za punjač“.

Pored toga, guraju priču „eco-friendly“. Onaj ko pokušava da profit zamaskira u „eco-friendly“ trend nije dobro razmislio kakve će posledice imati na duži period.

Ako ih priroda toliko brine (a siguran sam da ih ne zanima ni najmanje), mogu prosto praviti kutije od recikliranog materijala, izbaciti plastiku skroz, prebaciti fabrike na obnovljive izvore energije… Ima toliko načina a da korisnici ne budu oštećeni. Njima je ovo najlakše: zaradiće i ispašće „dobri“ u očima naroda.

E sad, ovo ne bi bilo toliko strašno da i drugi proizvođači nisu krenuli da prate trend, kao što su Xiaomi i Samsung. Njima ovo odgovara jer Apple ispada negativac u celoj priči i mogu da upere prst u njih. Ali ovo nikako ne odgovara krajnjim korisnicima.

Korisnici su izrazili veliko negodovanje u anketama po svim portalima, a slažu se i najpoznatiji Jutjuberi.

Šta vi mislite o ovome?

Izvori: 1. hindustantimes 2. imore 3. engadget
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Mislim da u fioci imam jedno 12 punjaca – od 2013. do danas sam promenio 7 telefona, 2 tableta i plus sam za to vreme dokupljivo nekoliko dodatnih punjaca da mi stoje kao rezerva u kancelaiji i po putnim torbama, da mi se uvek nadju pri ruci i da se ne opterecujm da li sam ga poneo na put ili ne (a cesto putujem). Mislim da mi novi punjaci, sa novim telefonima uopste nisu potrebni.

    • Ne mogu oni odlučivati za sve korisnike na osnovu 1% slučajeva. I preporuka proizvođača telefona je da se koriste originalni punjači, a kome stoje originalni punjači po kući kad moraš da ih vratiš sa telefonom operateru? Jedino ako zadržiš svaki telefon, ali problem je što onda ti punjači zastare, nisu više bezbedni, nisu dovoljno jaki… Dakle, i da ti stoje od ranijih telefona opet moraš dokupiti novi koji je kompatibilan sa novim telefonom i bezbedan za upotrebu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *