Održan prvi sastanak frilensera sa predsednicom Vlade

Juče 18.01.2021. u 15h održan je prvi sastanak Udruženja radnika na internetu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković.

Na sastanku je odlučeno da je situacija veoma kompleksna te je dogovoren nastavak razgovora.

Update (19.01.2021. u 11.03h): neke Poreske filijale su javile da im je stiglo obaveštenje da se postupci obustavljaju do daljnjeg! – izvor.

Poziv na sastanak je pristigao tek posle tri meseca i to u toku Velikog protesta koji je bio održan 16.01.2021. ispred Skupštine, a na kojem je bilo oko 10.000 ljudi.

Prvi i osnovni uslov Udruženja je „Obustava postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva“ – navodi se na Facebook stranici tog Udruženja.

Sastanak je trajao više od dva sata i obe strane su zaključile da je ovaj inicijalni razgovor poslužio za upoznavanje i razmenu argumenata.

Nakon što se predsednik Udruženja Miran Pogačar obratio medijima posle sastanka na društvenim mrežama se moglo videti nezadovoljstvo rezultatom. Ipak, kako navode, „Udruženje radnika na internetu smatra da nije odbijen ni jedan zahtev [udruženja] i da postoji obostrana saglasnost i volja da se pregovori nastave„.

Mi ne odustajemo od naših početnih zahteva, a to su obustava slanja poziva, rešenja i naplate navodnih dugovanja radnika na internetu za period pre donošenja pravnog okvira za nas. O budućim rešenjima diskutovaće se tek kad se reši trenutna situacija“ – dodali su.

Kako kažu, nastavljaju se pregovori naredne nedelje, a na njima će učestvovati i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pored Ministarstva finansija i Poreske uprave. Na tim sastancima će se razgovarati o rešavanju trenutne situacije i pronalaženju adekvatnog rešenja za ostvarivanje prava i obaveza radnika na internetu.

Frilenseri moraju imaju velike obaveze, ali nikakva prava

Podsetimo se, preko 100.000 frilensera u Srbiji trenutno živi u strahu jer je Poreska uprava počela da šalje pozive i rešenja da plate 80% od svoje petogodišnje zarade.

Frilenseri su sami našli posao, nisu tražili nikakvu pomoć od države, plaćali su uredno PDV kao i bilo koji drugi građanin ove države, unosili velike količine deviza u državu i time je hranili. Sa druge strane, nisu imali nikakva prava, osiguranje od strane države, nisu mogli da overe knjižicu, da imaju bolovanje, porodiljsko, nije im tekao staž.

prava i obaveze frilensera
Slika: Udruženje Frilensera i Preduzetnika Srbije

Kako smo imali prilike da vidimo već, neki su dobili rešenje da plate 80% od svega što su zaradili za 5 godina unazad. To su pare koje nijedan frilenser ne može da izdvoji u roku od nekoliko dana jer su potrošene na život, hranu, stan, decu, opremu za rad, i slično.

Porez mora da se plati, i frilenseri se slažu sa tim, ali da on bude razuman. Najveći problem su PIO i zdravstveno jer moraju da plate pet godina unazad (plus kamate), a neće moći da ostvare pravo na to.

Velik deo krivice snosi i sama Poreska uprava jer je prekršila Zakon koji ih obavezuje da šalje opomene poreskim obveznicima ukoliko ne plate porez u roku od 30 dana. Oni to nisu činili 20 godina, a i kada su frilenseri išli da se raspitaju iz Poreske su im govorili da ne znaju kako da ih oporezuju.

Sumnjivo je još i to da su počeli da ubrzanim postupkom šalju veliku količinu ovih poziva u sred pandemije kada je državna kasa ispražnjena.

Mnogo je tu problema i cela situacija jeste kompleksna, tako da preostaje samo da sačekamo da vidimo kako će dalji razgovori teći.

Izvori: 1. Vojvodina Danas 2. URI 3. Nova RS
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *