Kako (i zašto) proveriti zdravlje HDD-a i SSD-a

Veoma je bitno da redovno proveravate zdravlje svojih diskova na kojima skladištite podatke jer tako možete sprečiti gubitak podataka.

HDD i SSD imaju svoj radni vek i njihovo „zdravlje“ se smanjuje vremenom kako rade. HDD-ovi su mnogo sigurniji po pitanju čuvanja podataka na duži period, ali imaju veću šansu da se pokvare u radu budući da imaju pokretne delove (mehaniku). SSD-ovi navodno kraće traju (što ne treba da vas brine), ali je manja verovatnoća da se pokvare u radu jer nemaju mehaniku u sebi.

E sad, koji god od ova dva koristili morate raditi povremenu kontrolu ne bi li vam se desilo da odjednom ostanete bez svih podataka.

Meni se desilo da mi se HDD oštetio odjednom u toku rada i izgubio sam sve sa njega. Srećom, sistem mi je bio na SSD-u a imao sam dnevni bekap na eksternom hardu. Pošto nisam proveravao zdravlje redovno mogao sam ostati bez svih podataka da nisam imao bekap.

Kako proveriti zdravlje HDD-a i SSD-a

Windows u ovom trenutku nema ugrađenu opciju u stabilnoj verziji sistema, ali ima u Insider 20226+ verziji. Pošto retko ko ima Insider verziju ja ću vam pokazati drugi metod.

Potrebno vreme: 5 minuta

Ovo uputstvo zahteva od vas da preuzmete program za proveru diskova u vašem računaru.

 1. Preuzmite CrystalDiskInfo

  Idite na zvanični sajt i preuzmite „Standard Edition“ u vidu ZIP fajla. Ne morate instalaciju, možete i portabilnu verziju. Otvoriće se nova stranica i potrebno je samo da sačekate da krene preuzimanje.kako proveriti zdravlje hdd

 2. Raspakujte arhivu

  Kliknite na arhivu pa izaberite gore „Extract all“ i u prozoru koji se pojavi kliknite „Extract„.kako proveriti zdravlje hdd

 3. Pokrenite program

  U novom folderu imaćete više .exe fajlova, vi pokrenite „DiskInfo64.exe“ ako imate 64-bitni sistem ili „DiskInfo32.exe“ ako imate 32-bitni. Ako ne znate da li imate 32 ili 64-bitni, pročitajte ovaj članak.kako proveriti zdravlje hdd

 4. Pročitajte podatke

  I to je to, sada ćete videti polje „Health Status“ i tu piše da li je zdravlje dobro (Good) ili na koliko je procenta. U mom primeru zdravlje mog SSD-a je 96% – što je odlično s obzirom na to da ga koristim za sistem svakodnevno po 16 sati 4 godine već.kako proveriti zdravlje hdd

Kao što vidite na slici iznad možete izabrati disk koji želite da proverite – i SSD i HDD. Takođe, za svaki disk imate zaista dosta informacija, većinu nećete razumeti, ali bitno vam je ovo.

Možda će vam još biti zanimljivi ovi desno podaci kao što su „Total host writes“, „Power on count“ itd. Tu možete saznati koliko je disk radio, kojom brzinom se okreće (HDD samo), koliko je puta bio pokrenut, itd.

Kada zdravlje značajno padne i gore ne piše „Good“ vreme je da bekapujete podatke i tražite novi polako.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

6 komentara

 1. Zdravo, Stefane. Hvala za članak. Proverila sam oba diska preko oba probrama i dobijam iste rezultate. HDD je 100% Health a SSD je 96% Health. Pošto je SSD još u garanciji, da li ga je potrebno reklamirati?

 2. Hvala na odgovoru. U medjuvremenu sam izvrsio proveru preko programa Kingston SSD Menager i rezultat je 96 % :),a proverio sam i preko samog Windowsa,koji ima ugradjenu tu proveru,rezultat je OK..tako da mislim da je sa mojim SSD-om,sve u redu. U svakom slucaju,jos jednom hvala na odgovoru. Mnogo sam naucio prateci vasu stranicu,zahvalan sam vam na tome. Pozdrav !

 3. Imam SSD disk Kingston 120 GB i malo pre sam ga proverio pomocu ovog programa. Zabrinuo sam se,pise 3% Caution. Kako je to moguce,disk ima svega 2.500 sati rada,odnosno,star je godinu dana i radi savrseno. Na kompjuteru samo surfujem,igrice ne igram,temperatura nikad ne prelazi 35 stepeni,pri merenju je pokazalo 27 stepeni. Da li je on stvarno u tako losem stanju,i zasto je to tako,nakon samo godinu dana koriscenja? Iskljucio sam,po vasoj preporuci,automatsko optimizovanje,i to radim rucno,jednom nedeljno. Redovno cistim kompjuter od smeca pomocu programa Wise Cleaner 360. Ako mu je zdravlje 3%,pretpostavljam da SSD moze svakog trenutka da otkaze? Sta mi je dalje ciniti? Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *