5 dana bez telefona – moguće?

Pokvario mi se bio telefon pa sam morao da ga odnesem u servis. Analiza i popravka je trajala 5 dana i za to vreme sam morao da koristim stari telefon na kojem rade samo pozivi i poruke.

Budući da sam tech nerd i volim da je tehnologija svuda oko mene, kako je ovo „odvajanje“ uticalo na mene i moju produktivnost, posao, dan…?

Ukratko za one koji zanima samo to: nije uticalo.

Naime, koliko god se oslanjao na tehnologiju, i voleo da imam što više tech gadget-a oko sebe, to ništa nije neophodno već luksuz.

Dugo sam razmišljao da li da odnesem telefon na popravku jer sam znao da ću ostati bez njega minimum nedelju dana (ovaj servis je bio baš brz pa završio za 5). Međutim, kada sam odneo telefon za ovih 5 dana nisam ni primetio da ga nemam. Nikada mi nije zatrebao.

Svaki dan je bio isti i bez telefona, sve obaveze i poslovi se mogu rešiti i bez tog uređaja. Papir i olovku sam nešto češće koristio, a većinu posla svakako obavljam preko Google Home zvučnika i računara.

Kada izađem napolje bitno mi je da sam dostupan preko SMS-a i poziva, ostalo može da sačeka.

Počinjem da se pitam da li mi pametan telefon uopšte i treba. Kada premotam film u glavi shvatam da telefon i ne koristim toliko za neke bitne stvari koje moram da obavim u toku dana. Sve što mi je zaista bitno završavam preko poziva ili SMS poruka.

Moje prisustvo na internetu je bilo regularno: pisao sam članke, pratio novosti, radio, javljao se, odgovarao na mejlove… sve normalno, bez ikakve razlike – /sarkazam_on/ zamisli ti to /sarkazam_off/.

Malo sam pročešljao net da pročitam iskustva drugih koji su takođe morali da se „odvoje“ od telefona na nekoliko dana i uglavnom su svi dramili. U 99% slučajeva, ljudi (čak i oni koji nisu tech nerdovi) ne mogu da zamisle dan bez telefona. Uglavnom su žalbe bile tipa nemogućnost pristupa društvenim mrežama i mejlovima. Neki čak mahinalno pokušavaju da provere šta ima novo online i onda shvate da nemaju telefon. Nisam ovo lično iskusio ali verujem im.

Hteo sam da ovaj „eksperiment“ radim duže nadajući se da će servis zadržati telefon makar nedelju dana (znajući da ovi u prodavnicama zadrže po dva meseca) ali su brzo rešili problem.

Razmišljao sam da prosto nastavim bez obzira što mi je telefon popravljen ali činjenica je da što ga duže ne koristim više sam u minusu. Jer, telefon je koštao XYZW dinara i to je cena za korišćenje na 2 godine. Za svaki dan koji ostane neiskorišten cena po danu se povećava, a cena telefona opada.

Zaključak

Ovih 5 dana možda nije dug period, ali kada vidim da svi kukaju kada ostanu 2 sata bez baterije mislim da je dovoljno za mali eksperiment.

Dakle, apsolutno može se živeti i bez telefona i to kažem kao neko kome je tehnologija sastavni deo života.

Nisam morao ništa da uskratim, svaki dan se odvijao normalno kao i kada sam imao telefon. Nisam osetio potrebu da pogledam nešto na telefonu, da proverim notifikacije, poruke…

Možda napravim novi eksperiment kada budem menjao telefon pa napravim dužu pauzu pre kupovine novog. Mada, verujem da će rezultat biti isti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Klincima od 2000 do sada bi bilo pogubno jer apsolutno ništa drugo i NE znaju ako nema interneta ili ako im provajder isključi net zbog radova (bio prisutan), srednjoj generaciju to jest meni ponekad zaboravim a nekoliko puta recimo 6 puta po 5 do 6 dana mi je uspelo bez mini kompjutera pošto je kompjuter hteli ili ne da priznamo telefon je sasmo jedna od aplikacija (programa)

    • Slažem se, decu treba učiti od malih nogu da se snalaze u životu bez tehnologije. Jer, ako tehnologija zakaže snalaziš se sa onim što si naučio da uradiš rukama. Prosto mi je žao te nove generacije koja odrasta na telefonu i koja paniči kada im nestane net, nemaju najnoviji telefon, ne dobiju XYZ lajkova na statusu, itd.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *