Frilenseri dobili odgovor – „Možete da se selite iz ove zemlje“

Na današnjem sastanku Udruženja radnika na internetu sa predstavnicima Vlade Srbije nije postignut dogovor. Naime, država je ponudila minimalnu pomoć koja je i dalje nenaplativa većini frilensera, a koja ne rešava problem naplate doprinosa za PIO i zdravstveno.

Predlog Vlade

„Dali su nam predlog da se otpišu sve kamate i da se obustave svi postupci oko naplate poreza do aprila, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana“ – navodi Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu.

„Rekli su nam da bi nam bili priznati normirani troškovi od 43%. To znači da se na prihodovanih 100 evra oduzima 43 evra, dok ostatak od 57 evra predstavlja poresku osnovicu. To se posmatra kao bruto prihod frilensera na koji se obračunava porez po stopi od 20%, doprinosi za PIO 25.5% i 10.5% doprinosa za zdravstvo“ – objasnila je ona.

Zaključak koji se može iz ovoga izvući je taj da država želi da napravi naplativ model jer ovaj trenutni to nije. Ali, problem je što će frilenseri morati to da otplaćuju 10 godina uz puko preživljavanje.

Većina frilensera već ne može da ostavi sa strane ništa novca nakon što plati obaveze i osnovna sredstva za život, a sada će morati da plaćaju ovaj „dug“ plus sve što nove izmene zakona budu propisale.

„Smatramo da je takvo rešenje neprihvatljivo, jer jednostavno – nemamo kalkulaciju ispred sebe. Pogotovo zato što i dalje ostaju doprinosi koji su za nas najproblematičniji.“ – dodala je Katarina.

Oprez za sve građane i frilensere

Iz Udruženja radnika na internetu su upozorili da će država početi da vodi svoju kampanju za prihvatanje ovakvog rešenja.

Sada je bitno da niko ne prihvati ovaj model jer je svakako nenaplativ većini frilensera. Bitno je da se vest proširi kako bi se javnost upoznala sa problemom.

Za sada su svi frilenseri pri tome da se ovaj zahtev odbaci i krene ponovo na proteste.

Još jedna bitna stvar ovde je da će država pokušati da okrene priču u svoju korist, tj. pokušaće da pogura priču da greška nije bila ni njihova ni Poreske i da sada izlaze u susret. To apsolutno nije tačno i u te priče niko ne bi trebao da veruje jer je do ovog celog problema došlo upravo zbog propusta i države i Poreske.

„Možete da se selite iz zemlje“

Predlog Udruženja u vezi sa prelaznim rešenjem je „da bude naplata poreza od dana objavljivanja Poreske uprave (od 14.10.2020.) i da se naplaćuje samo porez koji bi sa normiranim troškovima iznosio 16% do donošenja novog zakona“.

„Sličnu situaciju imamo u Bosni gde je čak i manji porez, tamo je 14%. Na to je Siniša Mali rekao ‘Slobodno možete da idete u druge zemlje, slobodno možete da se selite‘“ – naglasio je Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu i dodao „to ja mislim da je poruka svim frilenserima u zemlji, ne samo meni“.

Podsetimo se još jednom: država daje olakšice stranim državljanima koji dođu u Srbiju da rade kao frilenseri, a svoje frilensere tera iz države.

prava i obaveze frilensera
Slika: Udruženje Frilensera i Preduzetnika Srbije
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *