Hakeri prodali izvorni kôd Cyberpunk 2077, Witcher 3 i Gwent igre

Kompaniju CD Projekt Red je nedavno zadesio hakerski napad u kojem su hakeri ukrali izvorne kodove njihovih najpopularnijih igara, a potom enkriptovali sve podatke u firmi.

Hakeri su nakon napada ostavili poruku u kojoj tvrde da su uzeli izvorne kodove igara Cyberpunk 2077, Gwent i najnovije neobjavljene verzije Witcher 3 sa Raytracing tehnologijom.

Uz to, hakeri tvrde da su uzeli i dokumenta administracije, odseka za ljudske resurse, knjigovođa i ona vezana za saradnju sa investitorima.

Ali ni to nije sve, oni takođe tvrde da su došli i do osetljivih dokumenata koji bi mogli da unište reputaciju CD Projekt Red kompanije.

cd projekt red ransom-note
Poruka koju su hakeri ostavili / Photo: bleepingcomputer

Prema sadržaju iz poruke i načinu na koji je napisana sigurnosni istraživači su ustanovili da se radi o hakerskoj grupi „HelloKitty„.

Hakeri tvrde da su prodali podatke

Pošto je CD Projekt Red odbio da plati ransom i da vrati bekape podataka, hakeri su postavili aukciju na ruskom Deep Web forumu. Početna cena je bila 1 milion dolara sa inkrementom od 500.000 dolara, a ko je hteo odmah da kupi morao je da izdvoji 7 miliona dolara.

auction-post cdprojektred
Slika aukcije na forumu / Photo: bleepingcomputer

Hakeri su pod uslovima naveli da onaj ko kupi ove podatke ne sme da ih dalje distribuira.

Sledećeg dana hakeri su objavili da je dogovor sklopljen van foruma te da se aukcija zatvara.

Budući da je sav izvorni kôd zaštićen autorskim pravima onaj ko ga je kupio ne može da profitira jer bi išao u zatvor. Zbog toga su se mnogi pitali zašto bi neko dao tolike pare za nešto od čega ne može da profitira.

Neki su spekulisali da je podatke kupila neka od suparničkih kompanija kako bi dobili prednost istraživanjem metoda i tehnologija koje CD Projekt Red koristi u svojim igrama.

Drugi su pak nagađali da je možda i sam CD Projekt Red otkupio podatke ne bi li otišli u pogrešne ruke.

Za sada još uvek nemamo potvrdu da su podaci uopšte i prodati, tako da nam ostaje da vidimo razvoj situacije.

Izvori: 1. bleepingcomputer
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *