Kako ukloniti svoj Facebook profil iz Google-a

Ako neko pretraži vaše ime na Google-u (ili nekom drugom veb pretraživaču) verovatno će se pojaviti vaš profil. Ako ne želite da se vaš Facebook profil pojavi u tim rezultatima, dobra vest je da vam Facebook nudi opciju za to!

Upravo tako, sam Facebook vam je omogućio da onemogućite veb pretraživačima da prikažu vaš profil u rezultatima pretrage. Ovu opciju možete odmah uključiti ali postoji mogućnost da vam profil iz rezultata pretrage neće istog trenutka nestati. U nekim slučajevima se čeka i po par nedelja.

Uputstvo

Potrebno vreme: 3 minuta

Sledi uputstvo za uklanjanje ličnog Facebook profila iz rezultata pretrage veb pretraživača.

 1. Prijavite se na Facebook

  Ako već niste morate se prijaviti na svoj profil.

 2. Otvorite opcije privatnosti

  Možete samo kliknuti na OVAJ LINK, ili u gornjem desnom uglu kliknuti na „Settings & Privacy“ pa „Settings“.facebook-opcije-profila

 3. Otvorite Privacy Settings

  U levoj koloni izaberite „Privacy“facebook-opcije-profila-privacy

 4. Izmenite „Search Engines“ opciju

  Na „Privacy“ stranici pronađite opciju „Do you want search engines outside of Facebook to link to your profile?“ pa kliknite na „Edit“facebook-opcije-profila-search-engine

 5. Isključite opciju

  Sada će ta opcija koja se pojavi biti omogućena. Kliknite na kućicu da je onemogućite. Pojaviće se poruka, kliknite „Turn off“facebook-opcije-profila-search-engine-off

Napomena 1: vaš profil više neće biti direktno linkovan u rezultatima pretrage, ali je moguće da će biti vaši javni postovi, komentari, i slično.

Napomena 2: Facebook je dopustio veb pretraživačima da indeksiraju rezultate pretrage korisnika. Takođe, svoj profil ne možete sakriti iz rezultata pretrage u okviru Facebook-a. Vidite gde ovo vodi? Tako je, ako neko traži vaše ime na Google-u i ne nađe vas, može da otvori rezultate Facebook-a i tamo vas nađe.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *