Keygen i Crack – koja je razlika?

Budući da su piratske igre u Srbiji bile dosta zastupljene, mnogi su se susretali sa pojmovima „Crack“ i „Keygen“, a nisu znali šta je to i koja je razlika. U ovom članku ću pokušati da na što jednostavniji način to pojasnim.

Napomena: sve ovo važi kako za igre tako i za bilo koje druge programe. Objašnjavaću na primeru igara jer je to svima mnogo bliže.

Šta je Crack?

Cracking, tj. „krekovanje“, igrica se radi kada neko želi da zaobiđe mehanizam za proveru legalnosti kopije igre.

Proizvođači moraju nekako sprečiti kopiranje igara pa ugrađuju razne metode zaštite. Sa druge strane postoje ljudi koji pokušavaju da zaobiđu te zaštite. Kada uspeju u tome, svoje rešenje „upakuju“ u neki fajl (ili fajlove) i to ponude kao „crack“ na Warez sceni. Kasnije se crack distribuira preko Torrent-a i P2P mreža.

crack games example
Primer instrukcija za krekovanje igre / Photo: Youtube

Taj crack može biti u vidu modifikovanog .exe fajla za pokretanje igre, modifikovanih data ili .dll fajlova, ili nešto peto, a nekada i sve to – sve zavisi kako uspeju da krekuju igru.

Krajnji korisnik „krekuje“ igru tako što kopira te modifikovane fajlove u foldere prema instrukcijama koje crack-er napiše negde.

Više o Warez sceni, cracker-ima i svemu tome pročitajte u OVOM članku.

Dakle: crack je fajl (ili fajlovi) koji modifikuje instalaciju igre na taj način da igra „misli“ da je legalna kopija i pušta korisnika da je pokrene.

Šta je Keygen?

Keygen je kombinacija pojmova „Key“ i „Generator“, što je u prevodu „generator ključeva“ i radi upravo to što mu i samo ime kaže.

To su zapravo legalni programi koje proizvođač igre/programa prodaje licenciranim preprodavcima kako bi ovi mogli da generišu i prodaju licence svojim kupcima. Kako funkcioniše plaćanje tih licenci i distribucija – nije bitno sada.

Elem, proizvođači imaju svoje Keygen programe i oni su legitimni, ali problem je što se „Reverse engineering“ metodom mogu napraviti nelegalni Keygen-i koji takođe generišu validne licence.

Reverse engineering metoda podrazumeva rekreiranje nečega samo na osnovu ulaza i izlaza bez znanja kako to nešto radi. U ovom slučaju crack-er ne mora imati izvorni kod Keygen programa ali može na osnovu rezultata i ulaza zaključiti na koji način Keygen radi. Takođe, često raspakuju program pa rade reverse engineering samog koda. Više o tome ovde.

I onda ti crack-eri naprave svoj Keygen i puste ga u Warez scenu da se dalje deli među korisnicima putem Torrent-a.

keygen primer
Primer dva piratska multi-keygen programa / Photo: screenshot

E sad, u novije vreme skoro svaka igra/program proverava licencu online pa je teže „prevariti“ sistem. Ali, Warez scena uvek nađe rešenje da to zaobiđe. Često se u taj lažni Keygen ugradi i dodatni sistem koji služi za „proveru“ ključeva, ali naravno taj sistem će uvek vratiti pozitivan rezultat. Na taj način zaobilaze komunikaciju sa pravim sistemom za proveru.

Danas je i to veoma teško, pogotovo kod igara koje se igraju online i zahtevaju nalog korisnika. Njihov sistem proverava da li je za taj nalog vezana ta neka igra i ako nije – ne može da se igra. Recimo, GTA 5 i Red Dead Redemption 2 ne mogu da se igraju online (barem ne na zvaničnim serverima) bez originalne kopije.

Razlika između Keygen-a i Crack-a

Dakle, kao što ste videli radi se o dve različite metode za piratizovanje igara i softvera. Ipak, nekada se ove dve metode koriste i zajedno.

Ako bih morao da napišem koja je razlika u što manje reči, to bi bilo ovako: razlika je u tome što Keygen ne menja kôd programa, dok Crack menja.

Problem sa krekovanim igrama

Najveći problem ovde je što većina „pirata“ u svoje Crack ili Keygen programe „provuče“ i malver. Iz kog razloga – to samo oni znaju.

Zbog toga je preporuka ipak kupiti legalnu kopiju igre jer ćete sigurno znati da nema virusa, podržavate developere i prosto će sve raditi. Igre se mogu naći relativno jeftino i ako planirate igrate neku duži period isplati se kupiti je.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *