Mobilni operateri ukidaju Pripejd?!

Kao što znamo svaki mobilni operater nudi dve vrste dopune sredstava na našim SIM karticama: pripejd (prepaid) i postpejd (postpaid). Jedini problem je što više nemamo pripejd.

Da se odmah razumemo: pripejd znači „plati pa koristi“, dok postpejd znači „koristi pa plati“. To je suštinska razlika i kada kažem da je pripejd ukinut ne mislim da je ukinut način na koji funkcioniše plaćanje i trošenje kredita.

Nekako se sve ovo „provuklo“ kroz priču o isticanju kredita pa mnogi nisu shvatili da su nas zapravo polako počeli prisiljavati na postpejd.

Ograničenje kredita

Naime, pre oko dve godine svi mobilni operateri u Srbiji uradili su nešto što se nije dopalo većini njihovih korisnika – ograničili su trajanje kredita.

Tako danas kod MTS-a i Vip-a pripejd kredit traje 3 meseca dok kod Telenor-a kredit traje svega 2 meseca.

Ukratko: ako uplaćeni pripejd kredit ne potrošite u tom roku on se briše i nemate mogućnost da zovete i šaljete SMS poruke. Nakon tog perioda možete samo primati pozive i poruke, a nakon 13 meseci kartica skroz ističe.

Napisao sam čitav članak pre koji dan upravo o ovome pa predlažem da pročitate pre nego što nastavite da čitate ovaj članak.

Što sam rekao da je pripejd ukinut?

Sam princip na koji pripejd funkcioniše i dalje važi, ali to je jedino što je ostalo isto.

Vidite, pre ste mogli da uplatite kredit i on traje dok traje SIM kartica. Vi taj kredit niste morali da trošite, mogao je da vam stoji godinu dana i kada istekne kartica ističe i on.

Takođe, pre ste mogli da uplatite minimum 50 dinara kredita, a SMS poruka i minut poziva su bili 3x jeftiniji.

Danas kredit traje 2-3 meseca, minimalna uplata je 200 dinara, a cene poziva i poruka su drastično porasle. Da ne pominjem da je životni standard danas 10x niži.

Razlika između pripejd i postpejd danas:

PripejdPostpejd
Mesečni trošak (din.)67-100900 pa na više
Kazna za neplaćanjeDaDa
UgovorNeDa

U suštini: vi plaćate 67-100 dinara mesečno da biste mogli da koristite karticu. Ako ne platite na vreme – platite kaznu tako što vam skinu kredit.

Da li vam je ovo poznato? Upravo tako radi i postpejd: mesečno plaćate XYZ dinara i ako ne platite – platite novčanu kaznu kaznu takođe.

Jedina razlika je što pripejd platite pre (a postpejd posle), i takođe nemate ugovornu obavezu.

Više se isplati postpejd, ali kome?

Danas pripejd sve više liči na postpejd, tj. rekao bih da je ovo „blaži oblik“ prisiljavanja korisnika na postpejd. U budućnosti verovatno neće biti pripejda ili će prosto biti neisplativ. A zašto je to tako?

Postpejd se isplati samo mobilnim operaterima:

  1. Obavezni mesečni trošak za korisnika je mnogo veći
  2. Siguran mesečni priliv zbog Ugovorne obaveze na godinu dana pa na više
  3. Morate plaćati posebne tarife (npr. parking) pored tog mesečnog obaveznog iznosa (kod pripejda se skida isti kredit)
  4. Plaćate i ono što ne potrošite
  5. itd.

E sad, možda će neko reći da mu postpejd odgovara jer mnogo troši to iz paketa (pozivi, SMS, internet). Da, ali kako neko može da predvidi godinu-dve dana unapred koliko će mu trebati čega? Svakako da je moguće preći uvek na veći paket, ali ne možeš posle preći na manji. Ako ti zafali megabajta, minuta ili poruka samo u jednom mesecu onda možeš da kupiš dodatak – a to košta dosta u odnosu na paket.

Mnogi ne sagledaju celu ovu situaciju iz nekog drugog ugla pa im se čini da im je super, dobiju mnogo toga za „male pare“, a realnost je drugačija. Da je to tako sve super i „jeftino“ ne bi se mobilnim operaterima isplatio biznis. Njima se najviše isplati da svi korisnici budu na postpejdu jer imaju sigurne korisnike koji plaćaju mnogo više nego što bi morali.

Tako da – ništa nije u korist korisnika, koliko god to nešto delovalo povoljno.

Preporuka: pročitajte kako možete uštedeti oko 20.000 dinara ako telefon NE kupite kod mobilnog operatera.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *