Pi Network iskustva – da li je prevara?!

U poslednje vreme sam počeo opet da dobijam pozive od prijatelja da se pridružim Pi Network zajednici, tj. da zaradim neki kripto. Bilo je ovo popularno ranije, pa se malo stišalo, pa sad opet krenulo. Mislio sam da će ljudi zaboraviti i da neće biti potrebe za ovakvim jednim člankom, ali prevario sam se.

Šta je Pi Network?

Kako osnivači tvrde, to je „po uređaj lagana aplikacija koja kopa kripto“. Kako kažu, to je nova tehnologija koja bi trebala da prevaziđe sve druge kripto valute. Čak se tu negde pominje i Stanford što svakako uliva poverenje korisnicima.

Prema njihovim rečima Pi Network je „decentralizovana kripto valuta fokusirana na mobilne uređaje i lakoću upotrebe“. Da li je sve to tačno?

Na njihovom sajtu možete pročitati čitav članak – link. Oni su tu sve lepo objasnili i to deluje ozbiljno i smisleno, ali…

Kako se zarađuje Pi kripto?

  1. Korisnici se prijavljuju svaki dana i kliknu taster da bi dobili kripto. Ne postoji „proof of work“ ovde, samo je dovoljno tapnuti taster.
  2. Korisnici pozivaju druge korisnike što im omogućava da dobiju više kripto na dan. Ovaj metod se koristi u piramidalnim i multi-level marketing šemama.

Dakle, sve što aplikacija izgleda radi jeste kreiranje velike baze korisnika. Tu nema ni traga kripto tehnologiji.

Da li je onda Pi Network prevara?

Evo, ispisaću sad šta se krije iza cele ove mreže pa vi sami zaključite. Dakle, neću ja doneti zaključak nego vi sami.

1. Android aplikacija je sumnjiva

Kada odete na Play Store možete videti da aplikacija ima mnogo lažnih ocena od korisnika koji samo promovišu svoj referal link. Dobila je mnogo ocena veoma brzo i to je zapravo odlika piramidalnih šema.

Takođe, aplikacija zahteva dosta dozvola od uređaja:

Device ID & call information:
ima pristup ID uređaja i IMEI broju

Storage & Photos/Media/Files:
čita sadržaj memorije uređaja
izmena i brisanje sadržaja iz memorije uređaja

Phone:
ima pristup statusu telefona i identitetu

Contacts:
ima pristup vašim kontaktima

Wi-Fi connection information:
čita status WiFi konekcije

Other:
primanje podataka sa interneta
pokreće se sa uređajem
pun pristup mreži
sprečava uređaj da ide u stanje spavanja
pojavljuje se iznad drugih aplikacija
čita dostupne mreže
upravlja vibracijom

„Draw over other apps“ (tj. pojavljuje se iznad drugih aplikacija) je posebno opasno jer to znači da bi aplikacija mogla da čita lozinke koje unosite u neke druge aplikacije. Može da šalje poruke kao da su poslate iz nekih drugih aplikacija, a takođe i da čita poruke koje šaljete/primate.

Pored svega toga, nakon analiziranja paketa koje aplikacija šalje, može se videti da aplikacija komunicira sa domenima trećih strana „rayjump.com“ i „socialchain.app“.

pi-network-app-sending-packets
Photo: thecoinspost

Domen „rayjump.com“ pripada firmi koja plasira reklame na mobilne uređaje, a „socialchain.app“ pripada Pi Network zajednici. Taj drugi domen se verovatno koristi za neke back-end skripte jer im je sajt prazan. Inače, oba domena imaju sakrivene informacije o vlasnicima što je sumnjivo ako domene poseduju kompanije.

2. Prva digitalna valuta koja se može kopati preko telefona?

Da imate sve telefone ovog sveta ne možete kopati kripto valutu zasnovanu na blockchain-u. Pi Network tvrdi da su zasnovani na blockchain-u ali nigde nemaju ispravan Blockchain Explorer link.

Kopanje kripto valute zahteva ogromnu procesorsku snagu pa samim tim i energiju. Telefoni nisu dizajnirani za tako nešto. Čak su i Google i Apple zabranili kreiranje aplikacija koje koriste resurse telefona za kopanje kripto valuta. Google Developer Program Policy.

Dakle, Pi Network aplikacija nema nikakve veze sa kripto valutama, blockchain-om, rudarenjem… sve što tu „zaradite“ nema apsolutno nikakvu vrednost. To su obične brojke na nekom tamo serveru i neko može prosto da odluči da vam obriše sve te poene. Što me dovodi do treće tačke…

3. Centralizovani sistem

Oni tvrde da su decentralizovani ali nemaju blockchain i sve se skladišti na jednom serveru. Ja ovde ne vidim decentralizaciju sistema.

4. Lični podaci?

Da biste napravili nalog i „kopali“ Pi kripto morate ostaviti svoje lične podatke: Facebook ili mobilni telefon. Inače za kopanje kripto valute ne morate ostavljati nikakve podatke. Možete kopati bez ikakvog naloga direktno iz svog računara. Pi Network ne bi smeo da traži nikakve podatke za kopanje.

pi-network-aplikacija-login

Ali, što se trgovanja tiče sada skoro sve države zahtevaju lične podatke kako bi mogli da kontrolišu tok digitalnog novca i naplate porez (i Srbija uvela nedavno). Ipak, to se tiče trgovanja – ne i kopanja. Svako može kopati kripto bez da igde ostavlja ikakve podatke.

Zašto onda Pi Network traži podatke (i to ni manje ni više nego Facebook profil ili mobilni) da bi ste „kopali“ kripto?

5. Piramidalna šema

Mnogi će reći da ovo nije piramidalna šema jer ne moraš da uložiš ništa, tj. ako prestaneš da se baviš ovim nisi ništa izgubio. Pogrešno! Zašto? Jer ulaganje ne mora biti samo novčano. Vi ovde ulažete vreme i dajete svoje lične podatke – što je vrednije od novca.

I cela ideja oko ove „valute“ je da pozovete što više prijatelja, pa oni pozovu prijatelje, pa oni svoje… i tako se gradi baza korisnika koja je bukvalno povezana u piramidu.

I kada dodate to vreme koje utrošite na regrutaciju novih korisnika, promovisanje mreže, pisanje članaka, pravljenje klipova… vi imate i te kako šta da izgubite.

6. Stanford?

Da, osnivači su išli na ovaj prestižni fakultet, ali zar je to bitno? Što bi to imalo ikakve veze sa biznisom? Nijedan ozbiljan osnivač biznisa nije koristio svoju diplomu kao argument zašto je taj biznis dobar. Nije da je Stanford (kao obrazovana ustanova) finansirao i podržao projekat, prosto se eto desilo da su ti osnivači Pi mreže završili taj fakultet.

Ako ćemo se voditi logikom da diploma osnivača biznisa oslikava jačinu biznisa, onda znači da ne moraju ni da započinju biznis ovi što nisu završili neki prestižni fakultet?

7. Osnivači su već zaradili od ove šeme

Podrazumevano je podešeno da se prikazuju reklame u aplikaciji, što smo takođe otkrili prilikom provere paketa koje aplikacija šalje i preuzima. Takođe, koriste KYC proces preko kojeg prikupljaju podatke o pasošima.

Kada se sve ovo ukombinuje sa podacima koje sam pomenuo da prikupljaju iz uređaja korisnika (npr. IMEI i ID), dolazimo do zaključka da oni zapravo imaju lepu bazu podataka koju mogu dobro da naplate oglašivačima.

Koliko vidim, to je cela i jedina poenta ove mreže.

8. Toliko pozitivnih iskustava…

Veoma je teško pronaći istinite članke i klipove o ovoj mreži jer su oni lažni preplavili internet.

Ali, veoma lako ćete pronaći lažnan tekst/video: ako se u okviru teksta ili klipa nalazi onaj referal kod/link onda znači da je review lažan.

Mnogi pišu članke tipa „Da li je Pi Network prevara“ da bi navukli ljude da uđu, ubede ih da je sve to super i kliknu na link. Cela poenta takvih članaka jeste da dobiju nove korisnike, a ne da napišu realno stanje.

Zaključak

I sada vi sami zaključite da li je ova mreža legitimna ili ne. Po mom mišljenju – svakako da nije.

Njihova „tehnologija“ nema nikakve veze sa blockchain tehnologijom, to je klasično ulaganje u neki biznis koji je tipa piramidalne šeme i ništa više od toga.

Čak je i sam Aimultiple (koji inače ne gubi vreme na ovakve servise) morao da objavi članak o tome da je Pi Network zapravo prevara. Zanimljivost ovde je da su ih neki napali odmah nakon tog članka pa čak i pravili kopiju sajta ne bi li ovaj pravi sklonili od javnosti.

Dakle: moj savet je da ne koristite tu aplikaciju.

Napomena: sve informacije iz ovog članka su javno dostupne na zvaničnim i izvorima trećih strana. U članku se nalaze samo informacije sa dostupnih izvora i lično mišljenje autora.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Vise od godinu dana radim Pi i svasta je moguce.Lopovi su na sve strane, a mi smo odlucili da udjemo u njihov svet.Dok pisem ovo u toku je oruzanan pljacka na kripto trzistu.Brod tone.Vrlo moguce da si u pravu, ali sta ja sad da radim? Klikcem godinu dana na taj Pi imam preko 2000 necega.

    • Dobro. Voleo bih da dve godine nakon ovog clanka kazes sta sada mislis? Pi network je dosta napredovao, cak je krajem godine izlistan na nekim menjacnicama, doduse samo kao futures, ali sa lepom cenom.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *