„Prošetajte“ svetskim gradovima iz udobnosti svog doma!

Postoji sajt preko kojeg možete gledati klipove šetnji kroz svetske gradove iz prvog lica! Za to će vam biti potrebna samo internet konekcija, a za potpuno uživanje i zvučnik ili slušalice.

U doba korone slabo se krećemo, a mnogima bi prijalo da prošetaju kroz neki možda novi grad, među ljude, čuju priču i zvuke ulice. Pošto to ne možemo uživo, možemo virtuelno.

Na sajtu „City Walks“ možete izabrati grad kroz koji biste želeli da „prošetate“ i preko celog ekrana će krenuti video snimak. Svi video snimci su iz prvog lica i snimali su ih obični ljudi kao što ste vi i ja dok su šetali kroz taj određeni grad.

Savet: ako vam se video klip iz nekog grada ne svidi, možete opet kliknuti na taj isti grad da bi se učitao drugi klip.

Pored toga što možete uključiti/isključiti zvuk, možete birati da li biste želeli dnevnu ili noćnu šetnju! Ako ste ljubitelj noćne šetnje ova opcija će vas sigurno obradovati.

setnje-kroz-gradove-city-walks-opcije

U gornjem desnom uglu ekrana se nalazi taster za prikazivanje i sakrivanje desnog menija u kojem se nalaze sve te opcije za podešavanja.

Ideja 1: moj predlog je da kada sve podesite kako želite, sakrijete taj meni pa pritisnete F11 na tastaturi da uđete u režim preko celog ekrana.

Ideja 2: možete kastovati na TV i imati video snimke šetnji umesto standardne statične slike koja inače stoji na Chromecast-u.

Ideja 3: ako vas opuštaju zvuci ulica možete prosto pustiti klip sa zvukom i spustiti browser (minimize). Možete pustiti da ide u pozadini i neće toliko opterećivati resurse sistema jer video klip nije aktivan.

U donjem levom uglu ekrana će se pojavljivati i prozorče sa zanimljivostima o tom gradu koji ste „posetili“. To su „Quick Facts“ i sadrže nekoliko zanimljivih rečenica.

Još jedna zanimljiva opcija to je „During Covid-19„. Kada uključite ovu opciju pojavljivaće vam se samo snimci kreirani tokom pandemije. Na taj način možete videti kako izgledaju drugi gradovi tokom pandemije.

Postoji i opcija „Group Walk„, tj. šetanje u grupi, koje se zakazuje stalno pa možete se priključiti. Uvek piše koji grad će se obilaziti. Posetite ovaj link za više detalja.

Istina je da ova virtuelna šetnja nikad ne može da zameni pravu, ali ovo je koliko-toliko približno. Ako uključite zvuk i stavite slušalice uživanje će biti još veće i „šetnja“ još uverljivija.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *