Kako ubrzati internet pomoću IRPStackSize u Windows 10 sistemu?

Podrazumevana internet podešavanja u Windows 10 su pre svega postavljena tako da budu stabilna. Ipak, to ne znači da su i najbolja za svakog korisnika. Nekada možemo neku brojku pomeriti gore ili dole kako bismo izvukli još bolji odnos stabilnosti i performansi.

U ovom članku ću pokazati kako da izmenite Registry ključ pod nazivom „IRPStackSize“ nakon čega biste trebali da osetite brži internet, tj. bolje performanse prilikom surfovanja.

Šta je IRPStackSize?

To je skraćenica za „I/O Request Packet Stack Size“. Ovo je parametar koji određuje broj IRP (I/O request packets) stekova (stacks) koje koristi operativni sistem. Svaki stek koristi 32 bajta memorije za svaki primljeni bafer. U suštini, ovaj broj, koji ćemo kasnije menjati, zapravo određuje koliko ovih 32-bajtnih stekova sistem može da obradi istovremeno. U teoriji, povećanjem ovog broja ćemo dobiti bolje internet performanse.

Microsoft nije pružio mnogo dokumentacije o ovome ali znamo da je podrazumevana vrednost 15 – što je kreirano za brzine od oko 10 Mbps. Takođe znamo da je maksimum 50, a nestabilnosti u radu se javljaju za vrednosti od 33-38.

Napomene

  1. Ne možete ubrzati internet u smislu da ćete imati brži download – to ne možete bez kupovine većeg paketa. Ovaj metod će samo optimizovati kako Windows upravlja internet paketima.
  2. Poboljšanje ćete primetiti samo ako imate internet brzinu veću od 10 Mbps.
  3. Izmena Registry ključeva se ne preporučuje manje iskusnim korisnicima. Sve radite na sopstvenu odgovornost.
  4. Ovo je testirano na Windows 10 sistemu. Ipak, opcija postoji i u starijim sistemima.

Uputstvo

E kada sam napomenuo sve što biste trebali da znate, možemo da počnemo!

1. Otvorite Regedit

To ćete učiniti tako što ćete otvoriti Start pa početi da kucate „regedit“ (bez navodnika). Pojaviće se regedit program – kliknite. Morate biti administrator tako da će se pojaviti poruka i tu kliknete „Yes“

otvori regedit start

2. Idite do „Parameters“ putanje

Gore u polje za putanju ćete videti nešto ispisano već. To sve obrišite pa nalepite sledeću putanju:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters
regedit lanmanserver parameters

3. Kreirajte IRPStackSize ključ

Ako već imate u listi ovaj ključ onda ovaj korak preskočite. Ipak, pošto većina neće imati onda nastavite sa kreiranjem ključa.

Dakle, u desnom panelu kliknite negde u prazno desnim tasterom pa izaberite „New > DWORD (32-bit) Value“. Za ime unesite „IRPStackSize“ (bez navodnika).

regedit novi kljuc lanmanserver parameters

4. Izmena IRPStackSize ključa

Sada dupli klik na IRPStackSize ključ pa unesite neku vrednost. Kao što sam napisao na početku članka, vrednosti preko 33 su nestabilne pa ćemo ovde uneti 32 (Decimal). Potvrdite klikom na „Ok“.

irpstacksize promena vrednosti

5. Restart

Ostaje vam još da ponovo pokrenete računar. Nakon toga Windows će učitati ovaj novi ključ i trebali biste da osetite malo bolji rad interneta. Opet ponavljam: samo ako imate brzinu veću od 10 Mbps. Može se desiti i da ne osetite ništa drugačije, ovo nije magični broj koji radi uvek i kod svakoga.

Takođe, ovo uputstvo će vam rešiti problem sa porukom „Not enough storage available to process this command“ ako je dobijate od sistema.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *