MapFactor – besplatna Offline navigacija sa OSM i TomTom mapama

MapFactor je besplatna offline navigacija za Android, iOS i Windows/WinCE sa više od 50 miliona korisnika po celom svetu. Možda niste do sada čuli za nju ali nudi veoma dosta opcija. Ja bih je stavio negde kao balans između postojećih besplatnih i plaćenih navigacija jer ima po malo od obe vrste.

Naime, aplikacija nudi pouzdanu offline GPS navigaciju u više od 200 zemalja širom sveta, mnoge mogućnosti prilagođavanja, tačke interesa, upozorenja na brzinu i radarsko upozorenje, optimizaciju putnih tačaka i druge sjajne funkcije kao što su alternativne rute, informacije o saobraćaju itd.

Osnovana je na besplatnim OpenStreetMaps (što će obradovati one koji ne vole Google), a korisnici mogu i kupiti profesionalne TomTom karte za još precizniju navigaciju ili navigaciju za kamione.

U finalu je takođe priprema za Android Auto koju mnogi korisnici takođe s nestrpljenjem očekuju.

Ipak, postoji jedna opcija koja će biti korisna onima koji često voze po gradu – Live HD Traffic.

Live HD Traffic

Od nedavno su uveli Live HD Traffic funkciju u Srbiju i okolne države, a ta opcija već postoji širom Evrope i sveta, tačnije u preko 60 oblasti u svetu.

Od okolnih država ova opcija postoji za Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Ukrajinu, Tursku, baltičke zemlje i mnoge druge manje oblasti. Od vanevropskih zemalja tu su recimo Egipat, Maroko, Meksiko i druge. U pripremi su zemlje i u daljim regionima – Azija, Okeanija, Srednji i Bliski Istok.

MapFactor-navigator-srbija-live-hd-traffic
Primer Live HD Traffic funkcije u Srbiji

Aktuelne informacije o saobraćaju se prikazuju na karti i koriste se za proračun i optimizaciju rute, a za to je potrebna internet konekcija.

Koliko ova opcija deluje korisno i zanimljivo, ona ipak ne spada u besplatan paket:

  • Za pretplatnike Navigatora PRO (iOS) i Navigatora Truck PRO (Android) je usluga aktuelna informacija o saobraćaju uključena već u pretplatu,
  • Za korisnike NavigatorFREE verzije funkcija HD Traffic se može nabaviti kupovinom u aplikaciji.
  • Korisnici s aktivnom pretplatom dobijaju automatski i prilaz novim zemljama u svojoj pretplaćenoj oblasti.

I bez obe opcije besplatna navigacija je veoma dobra i ima gomilu drugih pomenutih opcija. Ali, kako se ova aplikacija meri sa najpopularnijom navigacijom – Google mapama?

MapFactor vs. Google Maps

Razume se da Navigator nudi mnoge funkcije koje ima i Google Maps, kao što je intuitivna glasovna navigacija za putnička kola, kamione, kola za snabdevanje i kampere…

Ipak, u poređenju sa Google Maps ima mnoge prednosti:

1) OpenStreetMaps offline karte za više nego 200 zemalja – možete putovati bilo kad i bilo gde i bez interneta i ne morate koristiti Google usluge. Karte se skinu u vaš uređaj (pametni telefon, tablet), tako da vas Navigator može navoditi i bez neta.

2) Možete birati 2 vrste karti – besplatne karte OpenStreetMaps koje održavaju volonteri širom sveta i trenutno su najpopularnije karte, ili profesionalne karte TomTom.

3) Truck verzija (NavigatorFREE sa TomTom Truck kartama ili Navigator Truck Pro).

Truck verzija Navigatora pruža pouzdanu i tačnu navigaciju za vozače većih vozila. Za navigaciju koristi specijalne offline karte za kamione od TomTom-a. TomTom Truck karte za kamione sadrže detaljne, specifične informacije i ograničenja za velika vozila, kao što su visine i širine podvožnjaka, nosivosti mostova, širine ulica, zabrane ulaza teretnih vozila itd.

MapFactor-snimci-ekrana-1

4) Mogućnost prikazivanja saobraćajnih znaka sa ograničenjima za teretna vozila/autobuse direktno na karti.

5) Zvučno i/ili vizuelno upozorenje na prekoračenje dozvoljene brzine i upozorenje na radare

6) Podešavanje parametara vozila
Podesite parametre i razmere vozila, kao što su
– visina, širina, ukupna težina, dužina, maksimalna brzina…
– transport opasnog materijala (HAZMAT)
– mogućnost okretanja nazad
– režim optimizaciju (najkraća, najbrža, najjeftinija ruta)
– individualno drumsko ograničenje (naplaćeni drumovi – cestarina, takse za autoputeve, takse za ulaz u centar, trajekti, itd.)
– Rute optimalizovane za razmere i težinu vozila.

7) optimizaciju redosleda prolaznih tačaka – svrstavanje tačaka na putu u optimalan redosled

8) Zabranjivanje ulica – blokiranje određenih ulica za proračun rute

9) Head-Up Display – Instrukcije od strane navigacije se pri noćnoj vožnji prikazuju na prednjem staklu vozila

10) Daljinski nalozi – na primer može se poslati novi cilj ili poruka direktno u navigaciju

11) Navigator nikuda ne čuva i ne deli položaj niti nikakve druge podatke o korisniku

MapFactor-snimci-ekrana-2

Kao što vidite, ova navigacija u Free verziji je u nekim delovima slabija od Google mapa, ali zato i ima mnogo drugih prednosti. Recimo samo činjenica da se ne koriste Google mape te korisnik ne mora da ima Google nalog će biti dovoljan razlog za mnoge da pređu na ovu aplikaciju.

Alternative?

Ako pak želite neke druge aplikacije za navigaciju, pogledajte ove:

Takođe pogledajte savete i aplikacije ako putujete sami u inostranstvo.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *