Rešenje: nasumične aplikacije se ruše na Androidu

Google je potvrdio da postoji problem zbog kojeg se nasumično ruše gotovo sve Android aplikacije na većini Android uređaja. Srećom, problem je rešen a korisnik treba da uradi par jednostavnih koraka da bi primenio rešenje.

Problem je WebView aplikacija (plugin) koja služi za prikazivanje veb stranica u okviru aplikacija. WebView developeri mogu da integrišu u svoje aplikacije u razne svrhe veoma lako, a aplikacije koje su imale tu integraciju rušile su se odmah pri pokretanju.

android webview problem ann
Izvor: Google

Google je uvideo problem i odmah izdao novo ažuriranje. Ipak, kod mnogih korisnika se neće aplikacija automatski ažurirati odmah pa je to potrebno uraditi ručno.

Uputstvo

Otvorite Google Play Store pa tapnite gore desno na svoju sličicu i izaberite „My apps & games„. Ukoliko se ne nalazi tu, onda povucite menu sa leve strane ekrana pa izaberite istu opciju.

Sada na listi za ažuriranje pronađite „WebView„. Tapnite na „Ažuriraj“ (tj. Update).

update android webview how to

Ako ne možete da ažurirate ili vam se ne nalazi na spisku ta aplikacija, probajte da ponovo pokrenete telefon i da ažurirate sistem.

Ako ne uspevate da uđete u Play Store zbog ovog problema, kad god vam iskoči poruka da je neka aplikacija prestala sa radom vi izaberite Force close za svaku. Na taj način će sistem zabraniti aplikaciji da se opet pokreće i neće se pojavljivati ta greška. Imaćete vremena taman da ažurirate WebView. Ako baš ništa ne uspe, sačekajte da se aplikacija sama ažurira (ako vam je automatsko ažuriranje omogućeno).

Neko još preporučuje da se ažurira i Chrome ali to nije bitno, ne morate ako ne želite. Tako da znate u slučaju da nemate dostupno ažuriranje za Chrome nije problem.

Napomena: ako ažuriranje nije dostupno za vaš uređaj još uvek, možete deinstalirati aplikaciju. Pošto ona ne može skroz da se deinstalira samo će se vratiti na fabričku verziju. Budući da je Google od tada do sada zakrpio dosta problema i sigurnosnih propusta nikako se ne savetuje da ostavite tako! Ažurirajte je prvom prilikom.

Izvori: 1. XDA 2. androidcommunity 3. google
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *