Kako sačuvati omiljene lokacije u Google Mapama?

Ako često koristite Google Maps aplikaciju i želite da imate uvek označene određene lokacije, to lako možete postići pomoću opcije „Favorites“. Ovu opciju mnogi ne koriste jer nije toliko upadljiva i ne obraćaju pažnju na nju, ali može biti veoma korisna.

Recimo, ako ste se tek doselili u neki grad verovatno još uvek ne poznajete sve putanje i sva mesta. Kada vremenom posetite neka mesta možete zabeležiti ona koja su vam se dopala i koja biste češće posećivali. Tako možete napraviti spisak svih tih mesta i u par klikova navigacija vas može odvesti do svakog.

Ili recimo ako prosto imate omiljena mesta u svom gradu koja često posećujete i želite da ih imate u nekoj listi kako biste mogli da na brzinu pristupite informacijama. Ovo može biti korisno ako često idete na mesta u kojima čekate red pa možete na brzinu videti koliko se čeka u kom objektu u nekom trenutku.

Uputstvo: aplikacija

Pre svega morate imati instaliranu Google Maps aplikaciju na svom Android, iPhone ili iPad uređaju. Otvorite aplikaciju, prijavite se u svoj Google nalog i pratite dalje korake.

Pretražite neko mesto i otvorite detalje. Kliknite „Save“ ikonicu u okviru „Overview“ kartice.

google-maps-save-place-1

Sada izaberite listu u koju želite da sačuvate to mesto pa izaberite „Favorites„. Ispod možete ako želite uneti i neki lični podsetnik zašto ste dodali to mesto u omiljene. Potvrdite klikom na „Done„.

google-maps-save-place-2

Da biste pristupili listi omiljenih lokacija, vratite se na početni ekran Google Maps aplikacije pa na dnu tapnite na ikonicu „Saved„. Sada ćete videti listu omiljenih lokacija i možete tapnuti na bilo koju da bi se otvorile informacije.

google-maps-save-place-3

Uputstvo: web

Preko računara pristupiti Google mapama preko linka maps.google.com i pronađite mesto koje biste da sačuvate. Polje za pretragu se nalazi u gornjem levom uglu ekrana.

google-maps-save-place-4

Sada iz padajućeg menija izaberite „Omiljeno“ i pojaviće se dve opcije: jedna je da dodate komentar a druga da otvorite listu.

google-maps-save-place-5

Listi takođe možete u bilo kom trenutku pristupiti preko OVOG linka. Ako se ne pojavi panel sa omiljenim lokacijama, onda levom otvorite panel sa opcijama pa izaberite „Vaša mesta > Sačuvano“.

Deljenje liste

Vašu listu omiljenih mesta možete i deliti sa drugima. Možete podesiti da vidite samo vi, samo oni koji imaju link ili svi (javno). Pored svake liste se nalaze opcije za deljenje gde možete birati nivo privatnosti i kopirati link koji ćete slati drugima.

google-maps-save-place-deljenje

Kreiranje liste

Još jedna dobra opcija je kreiranje liste. Podrazumevano imate tri liste a vi možete kreirati i svoju! Recimo, možete kreirati listu „Omiljeni restorani u Italiji“ pa tu listu deliti sa nekim, objaviti javno ili prosto zadržati za sebe.

google-maps-save-place-nova-lista

Kao što vidite Google Maps ima dosta opcija što se tiče lista i omiljenih mesta.

Izvori: 1. howtogeek 2. Lično iskustvo
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *