Kako sačuvati omiljene lokacije u Google Mapama?

Ako često koristite Google Maps aplikaciju i želite da imate uvek označene određene lokacije, to lako možete postići pomoću opcije „Favorites“. Ovu opciju mnogi ne koriste jer nije toliko upadljiva i ne obraćaju pažnju na nju, ali može biti veoma korisna.

Recimo, ako ste se tek doselili u neki grad verovatno još uvek ne poznajete sve putanje i sva mesta. Kada vremenom posetite neka mesta možete zabeležiti ona koja su vam se dopala i koja biste češće posećivali. Tako možete napraviti spisak svih tih mesta i u par klikova navigacija vas može odvesti do svakog.

Ili recimo ako prosto imate omiljena mesta u svom gradu koja često posećujete i želite da ih imate u nekoj listi kako biste mogli da na brzinu pristupite informacijama. Ovo može biti korisno ako često idete na mesta u kojima čekate red pa možete na brzinu videti koliko se čeka u kom objektu u nekom trenutku.

Uputstvo: aplikacija

Pre svega morate imati instaliranu Google Maps aplikaciju na svom Android, iPhone ili iPad uređaju. Otvorite aplikaciju, prijavite se u svoj Google nalog i pratite dalje korake.

Pretražite neko mesto i otvorite detalje. Kliknite „Save“ ikonicu u okviru „Overview“ kartice.

Sada izaberite listu u koju želite da sačuvate to mesto pa izaberite „Favorites„. Ispod možete ako želite uneti i neki lični podsetnik zašto ste dodali to mesto u omiljene. Potvrdite klikom na „Done„.

Da biste pristupili listi omiljenih lokacija, vratite se na početni ekran Google Maps aplikacije pa na dnu tapnite na ikonicu „Saved„. Sada ćete videti listu omiljenih lokacija i možete tapnuti na bilo koju da bi se otvorile informacije.

Uputstvo: web

Preko računara pristupiti Google mapama preko linka maps.google.com i pronađite mesto koje biste da sačuvate. Polje za pretragu se nalazi u gornjem levom uglu ekrana.

Sada iz padajućeg menija izaberite „Omiljeno“ i pojaviće se dve opcije: jedna je da dodate komentar a druga da otvorite listu.

Listi takođe možete u bilo kom trenutku pristupiti preko OVOG linka. Ako se ne pojavi panel sa omiljenim lokacijama, onda levom otvorite panel sa opcijama pa izaberite „Vaša mesta > Sačuvano“.

Deljenje liste

Vašu listu omiljenih mesta možete i deliti sa drugima. Možete podesiti da vidite samo vi, samo oni koji imaju link ili svi (javno). Pored svake liste se nalaze opcije za deljenje gde možete birati nivo privatnosti i kopirati link koji ćete slati drugima.

Kreiranje liste

Još jedna dobra opcija je kreiranje liste. Podrazumevano imate tri liste a vi možete kreirati i svoju! Recimo, možete kreirati listu „Omiljeni restorani u Italiji“ pa tu listu deliti sa nekim, objaviti javno ili prosto zadržati za sebe.

Kao što vidite Google Maps ima dosta opcija što se tiče lista i omiljenih mesta.

Izvori: 1. howtogeek 2. Lično iskustvo

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *