Procureli lični podaci 553 miliona Facebook korisnika. Da li su i vaši?!

Tokom Cambridge Analytica skandala prodato je 8 miliona ličnih podataka korisnika Facebook društvene mreže. Taman se to smirilo malo kada nas je dočekalo nešto još gore – prodato je 553 miliona ličnih Facebook podataka!

Naime, za ovaj vikend hakeri su besplatno postavili lične podatke od 553 miliona Facebook korisnika na jednom hakerskom forumu. U te podatke spadaju brojevi telefona, email adrese, ime i prezime, datum rođenja, lokacija… korisnika iz 106 zemalja. Tačnije, hakovano je 32 miliona korisnika iz USA, 11 miliona iz UK i 6 miliona iz Indije.

Sigurnosni stručnjaci su proverili ove podatke tako što su uporedili brojeve telefona sa identifikacionim brojevima Facebook profila na jednom uzorku. Takođe su potvrdili tako što su poredili email adresu sa delom broja telefona koji se pojavi kada korisnik zatraži reset lozinke.

Facebook se još uvek nije zvanično oglasio povodom ovog problema, ali znamo da podaci datiraju iz 2019. godine.

Radi se o zastarelim podacima koji datiraju od 2019. godine. Problem je pronađen i popravljen 2019.“ – navela je na svom Twitter nalogu Liz Bourgeois iz Facebook-a.

Bez obzira na to što su podaci zastareli, kod većine korisnika oni su još uvek važeći i mogu se iskoristiti u razne zlonamerne svrhe.

Da li su vaši podaci procureli?

Da biste saznali da li su vaši podaci procureli u ovom (ili u bilo kom drugom) napadu, uradite sledeće korake:

1. idite na haveibeenpwned.com

2. U polje na sredini ekrana unesite email adresu ili broj mobilnog koji koristite na Facebook-u

3. Pritisnite „Pwned?“ taster

Sada ćete videti sve baze u kojima se nalazi vaša email adresa ili broj mobilnog. Te baze su prodate/procurele online iz raznih napada u prošlosti. Ovaj servis ubacuje te baze u svoju kako bi korisnici mogli da provere da li se nalaze u njima.

Napomena: „Have I been pwned“ je ozbiljan i transparentan servis. Ne čuva vaše podatke koje unesete u to polje na sajtu, samo ih upoređuje sa bazom.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *