Smanjite lag u igricama pomoću ove opcije! (Nvidia, AMD)

Da li ste znali da se u podešavanjima vaše grafičke kartice krije jedna opcija koja vam može smanjiti lag u bilo kojoj igrici? Ta opcija je potpuno besplatna i možete je aktivirati već sada! U ovom članku ću vam pokazati kako to da uradite na Nvidia i AMD grafičkim karticama.

Šta je Anti-Lag?

AMD je uveo Anti-Lag tehnologiju 2019. godine, što je ohrabrilo i Nvidia da doda tu opciju u svoje grafičke procesore. Dok je AMD svoju tehnologiju nazvao „Anti-Lag“, Nvidia je nazvala NULL (Nvidia Ultra Low Latency mode) i od tada do danas obe kompanije su usavršile ovu tehnologiju.

Osnovni princip rada ove tehnologije, narodnim jezikom rečeno, bi bilo: smanjiti potrebu da CPU radi za grafičku karticu poslove ukoliko grafička ne može da isprati taj tempo. U suštini, ova opcija će ograničiti broj frejmova koje je potrebno pripremiti ukoliko grafička ne može da ih prikaže. Na taj način se stabilizuje FPS i procesor se rasterećuje, što na kraju dovodi do smanjenje laga.

Nvidia je krajem 2020. godine unapredila ovu tehnologiju i novi proizvod nazvala „Reflex„. Ipak, za razliku od NULL, ovo je dostupno samo najnovijim grafičkim karticama i programeri su morali da implementiraju tu tehnologiju u svoje igre.

Kako uključiti Low Latency (Nvidia)?

Ako imate Nvidia grafičku karticu ovu opciju ćete pronaći među podešavanjima u Nvidia panelu. Naravno, pre svega prvo ažurirajte drajvere.

Ako imate RTX grafičku koja podržava Reflex, uključite sledeću opciju u Nvidia panelu i u igrici. Ako nemate, samo uključite ovu opciju u panelu i to je to.

Dakle, desni klik na desktop pa kliknite na „Nvidia control panel“ opciju (ovo nije Nvidia Experience). Kada se otvori kontrolna tabla, idite na „Manage 3D settings“ i desno pronađite „Low Latency mode„. Tu sada imate da birate Off, On i Ultra. Preporuka je da izaberete Ultra. Kliknite „Apply“ da sačuvate i to je to!

kako smanjiti lag u igri nvidia

Ispod na slici možete videti lag u igrama bez ove opcije, sa NULL tehnologijom i sa Reflex tehnologijom. Manje je bolje.

nvidia reflex graph

Kao što vidite, u nekim igricama i NULL tehnologija pomaže. Tako da, uključite je jer nemate šta da izgubite, a imaćete manji lag.

Kako uključiti Anti-Lag (AMD)?

Pre svega ažurirajte AMD drajvere i njihovu aplikaciju, tj. kontrolnu tablu – link. Pokrenite Radeon Software i ispratite uputstvo koje sledi.

U gornjem desnom uglu kliknite na ikonicu zupčanika da biste otvorili podešavanja. Kliknite na „Graphics“ karticu i uključite opciju „Anti-Lag„.

amd-anti-lag-amd enable
Izvor: maketecheasier

Ovu opciju možete uključiti ili isključiti za svaku igru ponaosob. Dovoljno je da odete u „Gaming“ tab, kliknete na igru koju imate i videćete istu ovu opciju.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *