Kako napraviti Word formular za elektronsko popunjavanje?

2

Istina je da svaki formular za popunjavanje može da se ištampa sa praznim crtama pa da se popuni olovkom, ali u današnje vreme mnogima je zgodnije da to radi na računaru. Popunjavanje dokumenata je i meni lično lakše na računaru nego ručno. Uz to, dokumenti se danas češće šalju online nego što se štampaju. Zbog toga je mnogo zgodnije poslati nekome dokument koji može popuniti u računaru umesto da mora da štampa i popunjava olovkom.

E sad, mnogi ne znaju kako da u Word dokument ubace polja koja se mogu elektronski popuniti. To je i opravdano budući da je ta opcija dosta „zakopana“. Zašto je to tako – ne znam, ali znam da mnogima treba. Dok Microsoft u nekoj narednoj verziji ovaj postupak ne olakša, tu je ovo uputstvo.

Uputstvo

Prvo je potrebno da omogućite opcije za programere. Idite na File > Options > Customize Ribbon > štiklirajte Developer Tab u desnoj koloni > potvrdite sa OK.

Sada ćete primetiti novi tab „Developer“ u kojem se nalazi dosta opcija. Nas ovde zanima grupa pod nazivom „Controls„.

Pozicionirajte kursor gde želite da dodate polje za popunjavanje. Kliknite „Design Mode“ pa ubacite polje koje želite, recimo „Plain text“.

Tu će se sada pojaviti polje koje će kasnije neko moći da popunjava. Ako želite da izmenite taj podrazumevani tekst u polju, samo ga označite i izmenite.

Svako to polje za popunjavanje ima dodatne opcije. Kliknite na polje u dokumentu pa gore ispod Design Mode izaberite „Properties„. Tu sada možete birati stil, zaključati polje, dodati naziv i tag…

Pored tekstualnog polja možete dodati i listu, padajući meni, kalendar… Ako želite da dodate stavke u padajućem meniju, idite na „Properties“ i tamo ćete videti na dnu opciju za dodavanje stavki.

Sada možete da eksperimentišete sa ovim poljima, imate dosta opcija i možete napraviti formular kakav želite. Kada završite samo sačuvajte dokument kao što to inače radite i možete ga poslati nekome da popuni. Kada popuni potrebno je da i ta osoba sačuva i to je to.

Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.

2 komentara
 1. MRVE kaže

  Super
  Hvala na divnim za sada divnim savetima
  samo tako

  1. Stefan Marjanov kaže

   Nema na čemu, hvala na podršci :)