Da li Google Sheets tabele imaju limite? Da, a evo i koje

Google Sheets tabele su naprednija verzija Excel tabela i prešao sam na Google Sheets u potpunosti onog dana kada su se pojavile. Imaju dosta korisnih funkcija, kao što je: instant sinhronizacija, saradnja sa više korisnika u realnom vremenu, nije potrebna zasebna aplikacija (dovoljan je Browser), Offline režim, napredne formule i skripte, API… i još mnogo toga. Ipak, možda najveća prednost je ta što je ceo servis besplatan!

E sad, da li su Google tabele zaista besplatne ili su „besplatne“? Jesu, zaista su besplatne (za sada), ali imaju svoja ograničenja. Ta ograničenja neće doseći 99.9% korisnika, ali želim da ih ovde navedem u slučaju da nekome zatrebaju te informacije.

Zanimljivo: da biste kreirali novu Google tabelu, samo idite na sheets.new domen (vidi još)

Naime, Google tabele nisu ograničene u smislu da postoje paketi pa je besplatan ograničen, a oni plaćeni nisu. Ne, imaju svoja tehnička ograničenja koja je Google morao da uvede da korisnici ne bi zloupotrebili serverske resurse.

Google Sheets ograničenja

U daljem tekstu ću navesti koja su to ograničenja jedne Google tabele, kao i nekoliko limita posebnih formula.

Maksimalan broj ćelija

Možda ste pomislili da tabele imaju neograničen broj ćelija, ali ipak postoji neki limit. U Google Sheets tabelama limit je 5 miliona ćelija po tabeli.

Ovo ograničenje se odnosi na celu tabelu, bez obzira koliko papira (sheets) imate u tabeli. Kada dosegnete ovaj limit nećete moći da kreirate nove kolone niti redove.

Maksimalan broj kolona

U Google Sheets maksimalno možete dodati 18.278 kolona po tabeli.

Ipak, ako imate mnogo redova (Rows) i svega nekoliko kolona, ako pokušate da dodate novu i tako pređete limit od 5 miliona ćelija – nećete moći.

Bez limita na broj redova

Što se broja redova (Rows) tiče, tu nemate limit, ali još uvek važi onaj limit od 5 miliona ćelija. Tako da, ako pokušate da dodate novi red, i ako bi to značilo da ćete preći limit po broju ćelija – nećete moći.

Maksimalan broj kartica (listova)

Svaka tabela može da ima više listova koji su predstavljeni u vidu kartica (tabova) na dnu. Što se limita tih kartica tiče, u suštini nema limita ali važi limit od 5 miliona ćelija.

Podrazumevano, svaka nova kartica u startu kreira 26.000 ćelija (100 redova i 26 kolona). Ako bismo se vodili tim ciframa, možete kreirati maksimalno 192 kartice pre nego što probijete limit od 5 miliona ćelija.

Maksimalna veličina fajla

Svaka tabela mora zauzeti neki prostor na disku, a budući da su Google Sheets tabele smeštene u oblaku, to znači da ne postoji limit? Nije baš tako.

  • Ako importujete tabele iz računara u Google Sheets, maksimalna veličina tabele iz računara je 100 mb
  • Tabele kreirane na Google serverima imaju samo ograničenje od 5 miliona ćelija

Maksimalna vrednost u ćeliji

U svaku ćeliju možete smestiti dosta podataka, ali ipak postoji ograničenje. Maksimalna vrednost ćelija je 1.79769E+308.

U većini slučajeva niko neće morati da unese veću vrednost od ove. Ali, ako baš želite da testirate ovo ograničenje, samo u polje u nesite formulu „144*144“ i dobićete grešku.

Limiti u formulama

Ako koristite često zahtevnije formule, ne bi bilo loše da znate neke limite:

  • GoogleFinance formule: maksimalno 1.000 po dokumentu
  • ImportRange formule: maksimalno 50 cross-workbook referentnih formula
  • CONCAT: možete spojiti maksimalno 50.000 karaktera
  • ImportHtml, ImportFeed, ImportData, ImportXml: maksimalno 50 funkcija za importovanje eksternih podataka
Izvori: 1. Google Support
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *