Da li Google Sheets tabele imaju limite? Da, a evo i koje

0

Google Sheets tabele su naprednija verzija Excel tabela i prešao sam na Google Sheets u potpunosti onog dana kada su se pojavile. Imaju dosta korisnih funkcija, kao što je: instant sinhronizacija, saradnja sa više korisnika u realnom vremenu, nije potrebna zasebna aplikacija (dovoljan je Browser), Offline režim, napredne formule i skripte, API… i još mnogo toga. Ipak, možda najveća prednost je ta što je ceo servis besplatan!

E sad, da li su Google tabele zaista besplatne ili su „besplatne“? Jesu, zaista su besplatne (za sada), ali imaju svoja ograničenja. Ta ograničenja neće doseći 99.9% korisnika, ali želim da ih ovde navedem u slučaju da nekome zatrebaju te informacije.

Zanimljivo: da biste kreirali novu Google tabelu, samo idite na sheets.new domen (vidi još)

Naime, Google tabele nisu ograničene u smislu da postoje paketi pa je besplatan ograničen, a oni plaćeni nisu. Ne, imaju svoja tehnička ograničenja koja je Google morao da uvede da korisnici ne bi zloupotrebili serverske resurse.

Google Sheets ograničenja

U daljem tekstu ću navesti koja su to ograničenja jedne Google tabele, kao i nekoliko limita posebnih formula.

Maksimalan broj ćelija

Možda ste pomislili da tabele imaju neograničen broj ćelija, ali ipak postoji neki limit. U Google Sheets tabelama limit je 5 miliona ćelija po tabeli.

Ovo ograničenje se odnosi na celu tabelu, bez obzira koliko papira (sheets) imate u tabeli. Kada dosegnete ovaj limit nećete moći da kreirate nove kolone niti redove.

Maksimalan broj kolona

U Google Sheets maksimalno možete dodati 18.278 kolona po tabeli.

Ipak, ako imate mnogo redova (Rows) i svega nekoliko kolona, ako pokušate da dodate novu i tako pređete limit od 5 miliona ćelija – nećete moći.

Bez limita na broj redova

Što se broja redova (Rows) tiče, tu nemate limit, ali još uvek važi onaj limit od 5 miliona ćelija. Tako da, ako pokušate da dodate novi red, i ako bi to značilo da ćete preći limit po broju ćelija – nećete moći.

Maksimalan broj kartica (listova)

Svaka tabela može da ima više listova koji su predstavljeni u vidu kartica (tabova) na dnu. Što se limita tih kartica tiče, u suštini nema limita ali važi limit od 5 miliona ćelija.

Podrazumevano, svaka nova kartica u startu kreira 26.000 ćelija (100 redova i 26 kolona). Ako bismo se vodili tim ciframa, možete kreirati maksimalno 192 kartice pre nego što probijete limit od 5 miliona ćelija.

Maksimalna veličina fajla

Svaka tabela mora zauzeti neki prostor na disku, a budući da su Google Sheets tabele smeštene u oblaku, to znači da ne postoji limit? Nije baš tako.

  • Ako importujete tabele iz računara u Google Sheets, maksimalna veličina tabele iz računara je 100 mb
  • Tabele kreirane na Google serverima imaju samo ograničenje od 5 miliona ćelija

Maksimalna vrednost u ćeliji

U svaku ćeliju možete smestiti dosta podataka, ali ipak postoji ograničenje. Maksimalna vrednost ćelija je 1.79769E+308.

U većini slučajeva niko neće morati da unese veću vrednost od ove. Ali, ako baš želite da testirate ovo ograničenje, samo u polje u nesite formulu „144*144“ i dobićete grešku.

Limiti u formulama

Ako koristite često zahtevnije formule, ne bi bilo loše da znate neke limite:

  • GoogleFinance formule: maksimalno 1.000 po dokumentu
  • ImportRange formule: maksimalno 50 cross-workbook referentnih formula
  • CONCAT: možete spojiti maksimalno 50.000 karaktera
  • ImportHtml, ImportFeed, ImportData, ImportXml: maksimalno 50 funkcija za importovanje eksternih podataka
Izvori Google Support
Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.