Kako bezbedno obrisati poverljive fajlove iz računara

3

Kada obrišete neki fajl iz računara on se ne obriše fizički iz memorije već sistem samo označi da je taj deo memorije (gde je bio fajl) sada dostupan za upis novih informacija. Kada neki program ili sistem upiše nove informacije tu gde je fajl bio, onda se taj fajl u tom trenutku zaista gubi zauvek.

Ovo je svima već dobro poznato i zapravo zbog ove činjenice vi imate šansu da povratite obrisane fajlove pre nego što neko ili nešto ne presnimi preko toga nove informacije. Ali, šta ako vi ne želite da neko može da povrati neke vaše bitne obrisane fajlove? U tom slučaju, morate ih sigurno obrisati.

Zanimljivost: ako prodajete telefon i uradite fabrički reset postoji mogućnost da naredni vlasnik povrati neke vaše fajlove iz telefona. Zato obavezno resetujte telefon ovom metodom.

Uputstvo

U ovom članku ću objasniti kako možete obrisati bitne fajlove iz računara tako da ih niko ne može povratiti, čak ni profesionalne osobe i alati.

Prvo preuzmite i instalirajte besplatnu verziju programa „Secure File Deleter„. Postoji još nekoliko sličnih alata (kao što je recimo Eraser) ali izabrao sam ovaj jer je user-friendly i besplatan.

Kada pokrenete program imaćete opciju da dodate pojedinačne fajlove ili ceo folder. Izaberite šta vam odgovara. Sadržaj možete dodati klikom na predviđene tastere ili ih možete prosto prevući u program.

sigurno brisanje bitnih fajlova

Sada možete prosto kliknuti „Delete now“ i završiti, a možete i kliknuti „Next“ pa izabrati dodatne opcije.

Recimo, u trećem koraku (Options #2) možete izabrati broj prolaza za opciju „Overwrite the entire content of the file“. Što je broj prolaza veći, memorija gde se nalazio fajl će biti više izmešana i vraćanje će biti teže.

Kod SSD je dovoljan 1 prolaz jer radi na skroz drugačijem principu od HDD-a (da ne ulazim dublje u tematiku).

sigurno brisanje bitnih fajlova
Opcija koju možete bezbedno podešavati. Veći broj = duže ali i sigurnije brisanje

Ali, što sigurniji način za brisanje namestite, sam proces brisanja će duže trajati. Uglavnom su podrazumevane opcije neka sredina između brzine i sigurnosti, ali svakako imate slobodu da fino podešavate prema svojim potrebama.

Zbog toga, ako nemate vremena, brišite samo osetljive fajlove ovom metodom. Brisanje velike količine fajlova može potrajati u zavisnosti od jačine vašeg računara.

Kliknite opet „Next“ pa onda potvrdite brisanje. Sačekajte da se završi i dobićete rezultat brisanja. Kod mene je proces brisanja fajla od 104MB trajao nekih 10 sekundi.

Povezano:
3 komentara
 1. Tala kaže

  Ili jednostavno držiš Shift +Delete

 2. JJ kaže

  Takva metoda brisanja ne radi na SSD. I Eraser je namenjen za brisanje na HDD.
  https://www.geckoandfly.com/24060/secure-wipe-clean-ssd/

  1. Stefan Marjanov kaže

   Za SSD je dovoljan 1 pass zbog njegove prirode rada (što i piše na tom linku).

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.