Top 5 besplatnih Google Maps alternativa u 2021. godini

Google Maps je mnogima glavna aplikacija za navigaciju, traženje restorana, znamenitosti, informacija o nekom objektu… itd. Ima zaista mnogo opcija, pa i Offline navigaciju, ali opet neki korisnici ne žele prosto da koriste Google usluge. Istina je da je Google pomalo tabu tema kada se priča o privatnosti korisnika pa bih u ovom članku da predstavim slične aplikacije koje ne koriste Google usluge.

Pre svega bih napomenuo da ova lista nije sortirana, prosto predstavljam jedan po jedan servis kako se kojeg setim. Svi imaju svoje prednosti i mane te ne mogu reći koji je najbolji za sve, neka svako proceni za sebe.

OpenStreetMap

openstreetmap-mape

OpenStreetMap (OSM) nije potpuna aplikacija već samo mapa koja se može koristiti u aplikacijama. Dakle, kao neka osnova na koju može bilo ko da napravi svoju aplikaciju i doda opcije koje želi. I lično sam koristio ove mape u par svojih projekata i mogu reći da je API veoma jednostavan i lako se radi sa mapom.

Elem, ovu mapu održava velik broj korisnika i to je ono što je čini popularnom i dobrim rivalom Google mapama. Možete na ovu mapu gledati kao na Wikipediju za mape. Lagana je, potpuno besplatna, možete i vi da je uređujete, mnogi programeri je ugrađuju usvoje proizvode i ima dobru podršku.

Maps.me

maps-me-mape

Ova aplikacija koristi OSM mape i puna je sadržaja koji će vam pomoći da otkrijete neki grad, da dođete od tačka A do tačke B, pronađete popularna mesta za šetnju, putanju za vožnju bicikla, putanju za pešačenje… i slično. Dakle, aplikacija je više okrenuta tom aspektu navigacije nego sveopštoj kao što je Google maps. Ove mape možete koristiti preko računara, Android ili iOS uređaja.

Bing Maps

bing-mape

Microsoft ima svoju kompletnu infrastrukturu, slike iz satelita, Bing podatke za lokalna preduzeća, navigaciju… u svojim Bing mapama. Možda je ovo najveći pravi konkurent Google-u što se tiče mapa jer imaju, kao što sam napisao, i svoje satelitske slike. Jedina mana je što ne postoji aplikacija za mobilne uređaje, ali postoji SDK tako da developeri mogu kreirati svoje aplikacije.

HERE

here-we-go-mape

Here mape su postale popularne veoma brzo jer su među prvima ponudile opciju za Offline navigaciju besplatno. Svako je mogao veoma lako da preuzme mape u svoj uređaj i da ih koristi za navigaciju preko satelita.

Ono što je zanimljivo, a mnogi ne znaju, to je da HERE mape koriste razne izvore za informisanje o stanju na putevima. Recimo, kada zatražite kreiranje rute za navigaciju, HERE mape će povući informacije o saobraćaju iz policijskih izveštaja, Live kamera, Twitter objava… i drugih. Sve te informacije koristi za kreiranje idealne rute za svakoga u svakom trenutku.

MapFactor

MapFactor-navigator-srbija-live-hd-traffic
Primer Live HD Traffic funkcije u Srbiji

Ovo je aplikacija primarno kreirana za navigaciju – kako za putnička tako i za teretna vozila. Ono što je izdvaja od drugih je što koristi pomenute OpenStreetMap mape, a možete i doplatiti za TomTom.

Budući da je aplikacija namenjena za navigaciju, poseduje dosta korisnih opcija kao što je Live saobraćaj, Offline mape, podešavanje parametara vozila, optimizacija tačaka zaustavljanja, Head-Up Display… i još mnoge druge. Pisao sam članak pa pogledajte šta sve aplikacija nudi.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *