Uputstvo: kako elektronski potpisati PDF dokument (korak po korak)

Kako živimo u digitalnom dobu kada mnoge firme posluju isključivo na daljinu, pojavljuje se velika potreba za elektronskim potpisivanjem raznih dokumenata. Koliko je to korisno toliko može biti i zbunjujuće za prosečnog korisnika koji nikada nije imao dodira sa ovim načinom potpisivanja dokumenata.

U ovom članku pišem uputstvo koje će vam, nadam se, pojasniti kako možete elektronski potpisati neki PDF dokument. Inače, u najvećem broju slučajeva dokumenti za potpisivanje se šalju u PDF formatu pa zato i pišem tutorijal za taj format.

Šta je elektronski potpis?

Prvo par reči o ovom načinu potpisivanja ako nemate baš nikakvog znanja it ove oblasti. Ako već sve znate, možete preskočiti uvod.

Naime, vi možete otići u MUP i zatražiti da vam na čipovanu ličnu kartu ubace elektronski sertifikat. Kada to dobijete, možete ga koristiti za potpisivanje dokumenata.

MUP (kao ovlašćeno telo za izdavanje el. sertifikata) upisuje el. sertifikat u sam čip lične karte i on je unikatan. Vaša lična karta sada ima jedinstven sertifikat koji se može koristiti za el. potpisivanje i koji se može lako validirati nakon potpisivanja.

Budući da taj unikatni el. sertifikat imate samo vi na vašoj ličnoj karti, i nalazi se iza PIN koda koji vi birate, nema sumnje da samo vi lično možete da ga koristiti za potpisivanje dokumenata u el. obliku.

Ono što je još bitno za istaći jeste da kada se dokument elektronski potpiše, čuva se i njegovo stanje u trenutku potpisivanja. Što znači da ako neko pokuša da promeni makar jedan bit informacije u njemu, potpis postaje nevažeći sve dok vi ponovo ne potpišete novu verziju.

Kako do el. sertifikata?

Da biste uopšte mogli da elektronski potpišete dokument, morate dobiti sertifikat od ovlašćenog tela. Najjednostavnije vam je da idete u MUP u mestu gde živite i podnesite zahtev. Više informacija na zvaničnom sajtu.

Trebaće vam trenutni PIN sa lične karte ali verovatno ste ga zaboravili jer ga niste koristili pa tamo u zahtevu čekirajte i polje za deblokadu lične karte. Službenik će vam reći da negde napišete novi PIN.

Ako imate el. sertifikat, možete nastaviti dalje sa čitanjem.

Biće vam potrebno:

  • Lična karta sa el. sertifikatom i PIN
  • Računar sa Windows sistemom
  • Čitač smart kartica (imate jeftine Gemalto CT30 i CT40 koji rade sigurno)
  • Softver ČELIK koji preuzimate sa MUP sajta
  • Adobe Reader besplatan softver (download)

Priprema

Pre svega: korake iz ove sekcije radite samo jednom! Kada sve podesite onda samo ponavljate potpisivanje (sledeća sekcija).

Prvo povežite čitač preko USB kabla u Windows računar i ubacite svoju ličnu kartu (čip ide gore kod Gemalto).

Ako imate Gemalto čitač, ispratite zvanično uputstvo za instaliranje potrebnih programa – UPUTSTVO.

Sada sa MUP sajta preuzmite potrebne programe sa OVOG linka. Videćete dosta opcija i preuzimate verziju u zavisnosti od vašeg slučaja. Ako vam je lična karta izdata posle 18.08.2014. godine i imate 64-bit sistem, onda gledate prvu tabelu. Skinete ČELIK, TrustEdgeID i C++ biblioteku. Instalirate sve i ponovo pokrenete računar.

Sada još preuzmite i instalirajte Adobe Reader besplatan alat preko kojeg ćete potpisivati i validirati PDF dokumenta. Možete ga preuzeti sa zvaničnog sajta ali preporučujem sa nekog drugog (primer) jer zvanični sajt pokušava da vam nametne razne nepotrebne programe.

Elektronsko potpisivanje PDF dokumenta

Sada kada imate sve potrebne programe, možete početi!

Otvorite Adobe alat, kliknite na „Tools“ pa na „Certificates„. Pojaviće se prozorče gde birate PDF dokument koji želite da potpišete.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Sada gore kliknite „Digitally Sign“ pa potvrdite poruku klikom na „Ok“.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Kada kliknete „ok“ moći ćete da izaberete mesto gde će se pojaviti digitalni potpis. Prosto označite regiju levim klikom ako imate označeno mesto, ako nemate onda stavite negde gde neće smetati.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Odmah nakon toga će se pojaviti spisak digitalnih sertifikata koje je računar prepoznao. Ako imate više od jednog sa vašim imenom, kliknite na „View Details“ da pronađete pravi.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Tražite sertifikat za koji kod „Intended usage“ stoji „Digital signature“ između ostalog. Kada nađete zatvorite prozorče klikom na Ok pa kliknite na „Continue„.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Pojaviće se prozor gde ćete imati pregled potpisa. Izaberite „Standard text“ pa kliknite na „Sign“ plavi taster.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Odmah će se pojaviti polje za unos PIN-a sa lične karte. Unesite ga pa kliknite „Ok“ da potvrdite. Oprez: imate tri pokušaja da unesete tačan pin.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Sada će se pojaviti prozor gde birate lokaciju i naziv gde će se sačuvati potpisana verzija dokumenta. Unesite naziv i izaberite lokaciju pa kliknite „Save„.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Otvoriće se potpisana verzija dokumenta i videćete potpis. Kada kliknete na njega pojaviće se poruka na kojoj će pisati da je potpis „VALID“ kao i vaši podaci.

kako elektronski potpisati pdf dokument

Sada taj potpisan dokument možete poslati kome treba. Ta osoba može lako proveriti da li je taj potpis verodostojan ako klikne na njega. Klikom na taster „Signature properties“ može se videti elektronski sertifikat i ostali podaci o osobi koja je potpisala.

Ako neko pokuša da uslika vaš potpis iz dokumenta i nalepi u drugi dokument (falsifikuje), neće biti validno jer taj potpis neće moći da se validira.

Zvanično MUP uputstvo možete pronaći OVDE.

Rešavanje problema

Ako Adobe ne uspeva da validira potpis onda morate da uradite sledeće.

Otvorite „Edit > Preferences“ (ctrl+k). Idite na „Signatures“ pa kod „Verification“ kliknite „More…“. Dole čekirajte „Validating signatures“ pa potvrdite sa „Ok“.

validiranje elektronskog potpisa
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

    • Šta da bude na srpskom? Potpis jeste na srpskom, i to ćirilicom. Adobe alat ne znam da li ima srpski, uvek biram engleski, ali imate slike sa strelicama pa možete po tome da se vodite.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *