Ovo su sajtovi koji najviše zagađuju prirodu (infografik)

Mnogi ne razmišljaju o tome ali kada god učitate neku veb stranicu, taj sajt ostavi „otisak“ na prirodu. Svako učitavanje stranice utiče na prirodu oslobađajući (indirektno) određeni broj grama ugljen-dioksida. Taj fenomen se naziva „Carbon Footprint“ i dosta je velik problem.

Naime, sajtovi se hostuju na serverima koji su u suštini računari i oni naravno rade na struju. Energiju mogu dobiti preko električne mreže ili preko obnovljivih izvora (solarno npr.). Oni sajtovi koji koriste servere prikačene na električnu mrežu ostavljaju veći otisak jer se ta mreža verovatno napaja sagorevanjem materije koja emituje ugljen-dioksid.

Danas sve više velikih servera gleda da pređe na obnovljive izvore energije, ali dok ne pređu u potpunosti oni će zagađivati prirodu. Ako se neki sajt napaja preko obnovljive energije u meri od 98%, i ako taj sajt ima milijarde poseta, čak i tih 2% značajno utiče negativno na prirodu.

WebsiteToolTester je izmerio Carbon Footprint od 140 najpopularnijih sajtova na svetu ne bi li saznali koji to najviše negativno utiču na prirodu. Rezultat se nalazi na infografici ispod, a pogledajte i ostale infografike.

websites-carbon-footprint-2021

Kao što vidite, Youtube vodi dosta jer hostuje video snimke koji koriste dosta protoka. Tu su i Google koji je veoma posećen, kao i Zoom koji troši protok na video razgovore.

E sad, videli smo da zapravo najposećeniji sajtovi najviše koštaju prirodu jer imaju i najviše poseta. A koji sajtovi najviše zagađuju po učitanoj stranici? To je još zanimljivija statistika.

websites carbon footprint per load 2021

Ovde je situacija znatno drugačija jer vidimo da vodeći sajtovi sa prve infografike zapravo zagađuju prirodu najviše zbog velikog broja poseta i pregleda, a ne jer nisu „zeleni“. Na ovoj infografici vidimo sajtove koji najviše zagađuju prirodu bez obzira na broj učitanih stranica, tj. koliko nisu „zeleni“.

Ono što možemo zapaziti to je da Zoom zagađuje prirodu kako god da okreneš pa je preporuka izbegavati ga. Svakako postoji dosta sličnih servisa koji su daleko bolji i napredniji.

Da ne bude sve tako crno, sledi lista sajtova koji najmanje zagađuju prirodu po učitavanju početne stranice.

website-smallest-carbon-footprint-2021 new

Ovde su nam zanimljivi sajtovi kao što su Instagram, Facebook, LinkedIn, Google, PayPal jer su to sve veoma posećeni sajtovi, a zapravo su jedni od „najzelenijih“.

Što se SaznajNovo sajta tiče, on je na dobroj strani. Proizvodi svega 0.68g po učitanoj stranici, što znači da je „čistiji“ od 61% sajtova na svetu. Pored toga, hostuje se na serverima koji rade isključivo na obnovljivim izvorima energije.

saznajnovo-carbon-footprint

Ako želite da izračunate koliko neki sajt utiče na prirodu, posetite websitecarbon.com i unesite link do sajta. Sačekajte malo i dobićete rezultat kao što je ovaj iznad. Alat je besplatan.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *