Windows 11 neće moći svako da pokrene. Ovo su zahtevi

11

Neprijatno sam se iznenadio kada sam video zvanične zahteve za nadolazeći Windows 11 sistem. Osnovni zahtevi su manje-više ok, ali dodatni zahtevi su možda previše za većinu korisnika.

Prvo da vidimo osnovne minimalne zahteve:

Procesor1 GHz+ sa 2 ili više jezgara 64-bit ili System on a Chip (SoC)
RAM4 GB
Prostor64 GB
GrafičkaKompatibilna sa DirectX 12 / WDDM 2.x
Ekran>9″ sa HD rezolucijom (720p)
InternetInternet konekcija i Microsoft nalog za inicijalno podešavanje Home verzije

Dakle, manje-više svi iole noviji računari će podržati Windows 11. Ali, ono što će mnogima biti problem jesu sledeća dva zahteva:

  • UEFI sa Secure Boot
  • Trusted Platform Module (TPM) 2.0

Zašto je ovo problem?

Kao prvo, Secure Boot većina nema uključeno, a da bi se opcija uključila zahteva od korisnika da uđe u BIOS, podesi PK (Platform Key), postavi se u User Mode i onda uključi opciju. Sve to je dosta komplikovano za prosečnog korisnika, a postoji i mogućnost da se nešto pogrešno podesi.

Što se tiče TPM-a, to takođe mnogi nemaju, a da stvar bude još gora – ne može se uključiti u opcijama jer se radi o hardverskom dodatku. Inače, TPM je čip gde sistem može čuvati sigurnosne ključeve, što će se koristiti ta Windows Hello i BitLocker.

Dakle, ako vam računar nije došao sa TPM čipom morate ga zasebno kupiti i ugraditi. Ali ni tu nije kraj, TPM čipovi su naglo poskupeli u roku od 12 sati od kada je Windows objavio da će to biti obavezno za Windows 11.

Ipak, svetla tačka u celoj priči je informacija da će Windows 11 prihvatiti i softverska TPM rešenja. Naime, većina procesora u poslednjih 5-7 godina imaju TPM ugrađen i može se uključiti kroz BIOS. Za Intel to se zove „Intel PTT“ a za AMD procesore opcija se zove „AMD fTPM„. Ovo mogu i potvrditi jer moja ploča nema TPM čip ali procesor ima fTPM i Windows 11 alat za proveru kompatibilnosti je prihvatio.

Da li vaš računar ispunjava sve zahteve?

E sad, da ne biste pojedinačno proveravali da li vaš računar ispunjava sve ove zahteve, možete preuzeti zvaničnu aplikaciju u računar i proveriti preko nje.

Preuzmite „PC Health Check“ aplikaciju sa zvaničnog linka – PREUZMI – i pokrenite je. Kada se pokrene kliknite gore na „Check Now“ u polju kod „Introducing Windows 11“.

Ako vam je računar kompatibilan sa Windows 11, dobićete poruku „This PC can run Windows 11“. Ako nije, pisaće zašto nije.

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (11)