Zvanično predstavljen Windows 11 – pokretaće Android aplikacije!

Microsoft je sada i zvanično predstavio Windows 11 sistem sa kojim su korisnici imali prilike da se upoznaju kroz procureli Build. Dobra vest je da će ažuriranje biti besplatno za sve one koji već imaju kupljen Windows 10, a stiže nam na jesen.

Sistem će doći sa mnogo novih opcija i vizuelnim izmenama, a možda opcija koja se najviše očekuje jeste podrška za Android aplikacije. Da, dobro ste pročitali, moći ćete da pokrenete Android aplikacije unutar Windows 11 sasvim normalno kao da su deo sistema. Ipak, aplikacije će se preuzimate iz Amazon prodavnice, ne Google Play. To znači da ćete morati da imate Amazon nalog i Amazon app store aplikaciju instaliranu. To nije nešto čemu sam se radovao te verovatno ovu opciju neću koristiti dok ne stigne (ako stigne) Google Play.

Velik akcenat je stavljen i na multi-tasking tako da ćemo imati prilike da vidimo poboljšane virtuelne radne površine i novi sistem za pozicioniranje prozora po ekranu. Moći ćete da veoma lako napravite virtuelne površine i prilagodite ih raznim namenama kao što su rad, opuštanje, gaming… i slično.

predstavljen windows 11 zvanicno
Izvor: Microsoft

Još jedna velika promena jeste redizajn celog sistema: ivice su zaobljene, senka je izraženija, efekat stakla je izraženiji. Start je doživeo veliku promenu takođe kao i sama Start traka. Podrazumevano će sve biti centrirano, a korisnik će imati opciju da promeni to. Pretraga je isto unapređena pa se nadam da više nećemo imati potrebu za alatima treće strane.

Još jedan detalj koji je zapao za oko mnogima jesu Widget-u. Oni su se pojavili u Vista sistemu u vidu „Sidebar-a“, a sada se vraćaju pod nazivom „Widgets„. Lično, ovo me posebno raduje jer inače volim da držim radnu površinu čistom pa mi treba neki panel gde ću postaviti sadržaj koji često posećujem.

Da ne dužim previše, pogledajte zvanični video ispod, a takođe i moj video gde sam prošao kroz većinu vizuelnih novina u Windows 11 sistemu.

Izvori: 1. microsoft
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Lepo. Novi sistem, koji uzgred budi rečeno zahteva i novi hardver. Moj računar, Intel, sa procesorom i5 7400, neće moći da pokrene novi operativni sistem. Tako kaže alat za kompatibilnost, kojim sam testirao računar. Processor not suported.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *