Kako konvertovati Word dokument u PowerPoint prezentaciju?

Krenuli ste da pišete ključne tačke vaše prezentacije u Word-u i u jednom trenutku ste zatekli sebe da pravite prezentaciju tu umesto u PowerPoint-u. Šta sada? Microsoft je integrisao opciju u svoj Word Online alat koja vam omogućava da jednim klikom konvertujete svoj Word dokument u PP prezentaciju!

Radi se, dakle, o zvaničnoj opciji i ta opcija je trenutno dostupna samo u Word Online alatu, ne i u desktop aplikaciji. Word Online je besplatan i treba vam samo Microsoft nalog. Ako ste pak krenuli da pišete u desktop aplikaciji, možete sačuvati fajl i importovati ga u Word Online pa nastaviti dalje.

Imajte na umu sledeće:

  • Svaka Word stranica je jedan PowerPoint slajd
  • Opcija je dostupna samo u Online alatu
  • Opcija nije dostupna preko Safari i IE (stari) veb pregledača
  • U trenutku pisanja ovog teksta nije moguće izvesti i obogaćeni sadržaj. Tako da, ako ste dodali klipove i slike, moraćete opet da ih dodate u PP prezentaciji

Uputstvo

Prvo idite na Word Online i prijavite se sa svojim Microsoft nalogom ukoliko već niste.

Kreirajte novi dokument klikom na „New…“ ili uvezite postojaći iz računara klikom na „Upload and open…“.

Dodajte sadržaj, stranice (slajdove)… pa kliknite na „File > Export„. Videćete opciju „Export to PowerPoint Presentation“ – kliknite to.

word-u-powerpoint

Sada ćete imati opciju da birate izgled prezentacije, tj. Template. Ako vam se ne sviđaju ponuđeni, zatvorite taj prozor pa opet izaberite tu opciju i pojaviće se novi. Kada izaberete Template, kliknite na „Export“ i pričekajte.

word-u-powerpoint

Kada se završi, kliknite na „Open Presentation“ da pogledate prezentaciju. Fajl će biti sačuvan na vašem Onedrive nalogu.

word-u-powerpoint

Ako nemate Premium pretplatu nećete moći da menjate prezentaciju, ali to nije ni bitno jer možete kliknuti „File > Save as…“ pa preuzeti fajl u svoj računar. Kada preuzmete fajl u računar možete ga menjati u PowerPoint programu ili u nekom drugom sličnom.

word-u-powerpoint
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *