7 sajtova „ispod površine“ koje ne možete naći na Google-u

Svi ste čuli kako je vidljivi internet samo vrh ledenog brega, da se najveći deo interneta nalazi „ispod površine“. Taj deo interneta je većini poznat kao „Deep Web“, a o njemu sam već pisao.

Ono čega nema u tom članku jesu linkovi do skrivenih sajtova. Deep Web može biti opasan ako se „zaluta“ i zbog toga nisam hteo da ostavljam nikakve linkove niti prikazujem bilo kakve sajtove. Ali, kao i na „površini“, i ovde možete slobodno posećivati neke sajtove koji su legalni i bezbedni.

U ovom članku ću predstaviti nekoliko bezbednih sajtova ispod površine koje možete posetiti, ali svakako na sopstvenu odgovornost. U linkovanom članku iznad nalazi se link do veb pregledača preko kojeg možete da pristupite tim sajtovima putem skrivene (u daljem tekstu: Onion) mreže.

DuckDuckGo Onion Search

DuckDuckGo je pretraživač baš kao i Google samo što vas ne prati i nije cenzurisan. Postoji i regularan link koji možete postiti i klasičnim putem, a postoji i Onion link za pristup preko Deep Web-a. Taj drugi link se često menja, ali dobra vest je da je upravo DuckDuckGo ugrađeni pretraživač u onom specijalnom browser-u koji sam pominjao. Ovo je polazna tačka u Deep Web svetu odakle možete pronaći šta god vas zanima. Nešto kao Google za Deep Web.

ProtonMail Onion

ProtonMail je najsigurniji email koji ne čuva IP adrese korisnika i dolazi nam iz Švajcarske. Možete mu pristupiti i klasičnim putem preko zvaničnog sajta, a za one koji žele još veći stepen privatnosti moguć je pristup preko Onion mreže.

Mail2Tor

Slanje email-a sa klasičnog web-a nikada nije privatno, uvek se pored poruke šalje još dosta informacija o korisniku i uređaju. Sa druge strane na Deep Web-u postoji Mail2Tor – skriveni email servis koji ne čuva nijednu informaciju o korisniku. Servis je imun na packet sniffing, a čak ni releji u mreži ne znaju SMTP/IMAP/POP3 IP adrese ovog email servisa.

Ako želite da pošaljete zaista anonimni email, ovo je email servis za to. Informacije o pristupu ovom servisu se nalaze na njihovom zvaničnom klasičnom sajtu.

SecureDrop

Ovo je trenutno najpopularniji sajt preko kojeg svako može potpuno anonimno poslati procurele informacije. Ovaj servis koriste recimo Al Jazeera, CBC, Forbes, Huffington Post, New York Times… kako bi preuzeli procurela dokumenta od anonimnih izvora.

Ovo je njihov zvanični link. Ako pokušate da pristupite preko klasičnog browser-a videćete samo neke opšte informacije o njima. Da biste pristupili njihovom servisu za anonimnu razmenu fajlova, potrebno je da posetite isti sajt preko pomenutog specijalnog browser-a. Nakon toga dobićete listu od preko 2600 novinarskih agencija sa njihovim ličnim Onion linkovima gde možete da im šaljete fajlove anonimno.

ProPublica

Zamislite novine koje niko ne kontroliše i ne može da ukloni. To je ProPublica. Legitimno istraživačko novinarstvo gde se nalazi samo istina bez cenzure. Svaka priča, svaki dokaz, svaki iskaz, svako svedočenje… je preneto 1/1 jer niko i ništa ne može da naredi da se nešto ukloni ili izmeni. Na informacije na ovom sajtu nema uticaj nijedna vlada niti organizacija.

Imaju sajt koji je javan za sve i možete mu pristupiti klasičnim putem, a ako isti link posetite preko Onion mreže doći ćete i do objava koje ne mogu da isplivaju na površinu.

OnionShare

Ovo je kao neka vrsta WeTransfer servisa ali u Deep Web svetu. Možete razmenjivati bez ograničenja, potpuno anonimno, velike fajlove sa drugim korisnicima. Dakle, koristi se za generalno upotrebu, nije kao SecureDrop. Imaju svoj sajt kojem možete pristupiti klasičnim putem, ali možete ga učitati i preko Onion mreže.

Mullvad VPN

VPN je sam po sebi već dosta siguran način da budete anonimni na internetu. Ipak, da biste koristili VPN morate ga nekako platiti, napraviti nalog, postiti sajt prodavca… sve to ostavlja neki trag o vama. Mullvad VPN je sakriven i plaćate ga kriptovalutom, ne ostaje nikakav trag o vama i možete ga koristiti kako god želite. Posetite njihov sajt preko Onion mreže i možete početi sa kupovinom protoka.

Comic Book Library

Na ovom skrivenom sajtu se nalaze svi stripovi na svetu, svaki broj, svako izdanje. Možete pretražiti koji vam treba ili prosto razgledati pa možda ugledate nešto zanimljivo. Da biste pristupili ovom sajtu, preko Onion mreže u DuckDuckGo ukucajte Comic Book Library i pronađite sajt među prvim rezultatima.

Morate znati:

Surfovanje Deep Web-om samo po sebi nije nelegalno, ali postoje delovi tog sveta koji nisu legalni. Sve dok se držite legalnih stranica sve je ok.

Učitavanje Deep Web stranica može da potraje jer se zahtev prosleđuje na mnogo adresa pre nego što dođe do odredišta.

Kada pristupite ovom delu interneta preko Onion mreže, vaša IP adresa i digitalni identitet su anonimni. Ova mreža se oslanja na releje koji menjaju vašu IP adresu celim putem do odredišta. Ipak, preporuka je da isključite sve suvišne uređaje iz računara i posećujete sajtove iz virtuelne mašine za maksimalnu zaštitu.

Broj lažnih stranica koje će pokušati da vas nasamare je neuporedivo veći nego na vidljivom internetu. Nikako ne ostavljajte nigde svoje podatke, a pogotovo ne plaćajte karticama, preko PayPal-a ili bilo kojom drugom klasičnom metodom. Uglavnom se sve transakcije obavljaju preko kriptovaluta.

U Deep Web-u ste sami, nema ko da vam pomogne i da vas zaštiti, dobar deo stranica će pokušati da vas prevari, morate biti veoma oprezni.

Ovo je bio članak gde sam hteo da pokažem delić Deep Web-a, onog legalnog i bezbednog, da ne biste vi morali da ulazite tamo. Moj zvanični savet je da ne koristite Deep Web i zbog toga se odričem svih odgovornosti ukoliko odete tamo. Sve radite na sopstvenu odgovornost.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *