Kako sprečiti Gmail da automatski dodaje nove kontakte

Gmail je podrazumevano podešen tako da kada dobijete ili pošaljete poruku na neku novu email adresu, ta adresa se sačuva kao kontakt. Sve kontakte možete pronaći na veb adresi contacts.google.com. Međutim, šta ako neko ne želi da mu se svaka nova email adresa doda u kontakte?

Google je ubacio u Gmail opciju da se automatsko čuvanje novih kontakata isključi, samo ta opcija nije toliko upadljiva. U ovom članku ću pokazati kako doći do nje i na kraju kako obrisati kontakte koji su automatski dodati.

Uputstvo

Idite na Gmail sajt i prijavite se sa svojim Google nalogom. U gornjem desnom uglu kliknite na ikonicu zupčanika pa na „See all settings„.

Kliknite na karticu „General“ pa idite dole do odeljka „Create contacts for auto-complete„. Tu opciju isključite, tj. kliknite na „I’ll add contacts myself„.

Idite na dno stranice pa kliknite „Save changes„. Gmail će se sada osvežiti i to je to.

Kako ukloniti postojaće automatske kontakte

Sada kada ste onemogućili tu opciju, možete (a i ne morate) ukloniti kontakte koji su dodati automatski. Odmah da napomenem: na spisku koji sledi možda će se pronaći i kontakti koji vam trebaju i za koje znate. Savet je da brišete jedan po jedan kako ne biste obrisali nešto što vam treba.

Dakle, idite na contacts.google.com pa levo dole kliknite na „Other contacts„. Sada ćete videti listu sa koje možete obrisati neke ili sve kontakte.

Da biste obrisali pojedinačne, samo pređite kursorom preko ikonice profila i pojaviće se kućica. Čekirajte kućice kod svih kontakata koje želite da obrišete pa kliknite na „More options“ i na kraju „Delete„.

Da biste uklonili sve, čekirajte jedan bilo koji kontakt i gore kliknite na strelicu pa izaberite „All„.

Sada će svi biti označeni i ostaje još da kliknete na „More options“ i „Delete„.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *