Kako osloboditi prostor na Google Drive disku? (Gmail trik)

Svako ko otvori Google nalog dobija 15 GB prostora u Google Drive Cloud. Taj prostor se koristi za sve što se skladišti na Google serverima, a vezano je za vaš nalog.

Konkretno, Google Drive prostor koriste:

  • Backup fajlovi iz telefona
  • Google Photos sinhronizacija
  • Fajlovi u Google Drive folderima čiji ste vlasnik
  • Deljeni prilozi u Gmail-u

Prve tri stavke su jasne i možete lako smanjiti potrošnju tako što ćete obrisati nepotrebne fajlove. Četvrta stavka – Gmail prilozi – su ono što se teže može naći.

Naime, kada pošaljete (ili primite) nešto u prilogu Gmail poruke, taj prilog zauzima Drive prostor. Vi uvek možete preuzeti taj fajl upravo zbog te činjenice. Ali, ako vam neki prilozi više ne trebaju jer ste ih poslali/primili samo radi pregleda, ili ih pak imate sve sačuvane, nema potrebe da vam zauzimaju prostor na nalogu.

U ovom članku ću vam pokazati kako da nađete i obrišete priloge iz Gmail poruka koji zauzimaju mnogo mesta. Ja sam brisanjem nepotrebnih velikih priloga oslobodio čitavih 2 GB prostora.

Uputstvo – 1. način

Google ima zasebnu stranicu gde možete pronaći sve što vam potencijalno nepotrebno zauzima prostor na disku. Tu stranicu ćete pronaći na OVOM LINKU.

Idite malo dole dok ne ugledate sekciju „Large items„. Tu se nalazi lista većih fajlova u vašem Gmail sandučetu, Google Photos ili Drive skladištu.

Kod Gmail sekcije kliknite na „Review and free up to XYZ„.

gmail brisanje velikih fajlova (1)

Sada možete videti spisak prepiski i priloga poređane po datumu, kao i informacije o veličinama fajlova. Možete označiti nekoliko, ili sve, pa ih obrisati odjednom.

gmail brisanje velikih fajlova (2)

Napomena: ovim brišete i prepiske, ne samo fajlove! Takođe, sve što obrišete nestaje zauvek, neće otići u Trash.

Uputstvo – 2. način

Prvi način je bio lakši način ali tu niste imali potpunu kontrolu i sve potrebne informacije. Drugi način će vam dati mnogo više informacija jer ćete moći i da otvorite poruke.

Otvorite Gmail preko računara i prijavite se na svoj nalog.

Sada u pretragu unesite specijalnu frazu za traženje konverzacija sa velikim prilozima. Format je sledeći: size:[velicina] has:attachment. Evo nekoliko primera:

  • size:5mb has:attachment – pronalazi sve konverzacije koje imaju bilo koji prilog koji je veći od 5 MB
  • size:10mb has:attachment filename:pdf – pronalazi sve konverzacije koje imaju PDF priloge veće od 10 MB
  • larger_than:5mb smaller_than:8mb has:attachment – pronalazi sve konverzacije koje imaju prilog koji je veći od 5 MB i manji od 8 MB
  • I tako možete kombinovati kako vam odgovara

Sada ćete dobiti spisak tih konverzacija pa možete svaku otvoriti i proveriti da li vam trebaju ili ih možete brisati. Sve koje vam ne trebaju možete obrisati i na taj način ćete obrisati priloge što će vam osloboditi mesta u Drive.

gmail prilozi veci od 5mb

Kao što vidite na slici, nakon što dobijete rezultate pretrage možete ih dodatno filtrirati pomoću tih filtera na vrhu koje vidite. Recimo, možete filtrirati po vrsti fajla, vreme pisanja, email sa kojim ste razmenili poruku… itd.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *