Da li je dozvoljeno ukloniti stiker (nalepnicu) sa poleđine telefona?

Kupili ste nov mobilni telefon i na poleđini ste zatekli stiker, ili čak više njih, koji samo kvare izgled. Da li je dozvoljeno ukloniti ga? Da li će to poništiti garanciju? Moram li da ga sačuvam? U ovom članku ću objasniti sve to.

Pre nego što počnem: nisam pravnik niti garantujem za sve informacije koje slede. U ovom članku samo prenosim informacije sa javno dostupnih izvora tako da ih svako može razumeti. Svakako savetujem da prvo pročitate uslove garancije svog uređaja pa postupite prema tome. Nisam odgovoran ukoliko dođe do bilo kakve štete po vas, vaš uređaj, garanciju i slično.

Čemu služi stiker na poleđini telefona?

Stiker (tj. nalepnica) će se naći uglavnom na Android telefonima i varira po veličini, sadržaju, boji, lokaciji… no, svi imaju istu ili sličnu svrhu.

Svrha tih stikera jeste da se istaknu bitne informacije o tom određenom uređaju kao što su IMEI brojevi, model, SAR, S/N, količina memorije, boja… itd. Generalno sve najbitnije informacije koje definišu taj uređaj.

Nekada su se te informacije nalazile ispod baterije do koje je bilo moguće doći ako se ukloni zadnji poklopac telefona. Međutim, danas telefoni ne mogu da se tako lako rasklope pa su proizvođači morali da te informacije stave na nalepnicu i zalepe je na poleđinu uređaja.

Te informacije su bitne kako bi se pratilo pakovanje uređaja, sklapanje, slanje, garancija… Ti svi brojevi se moraju međusobno poklapati na kutiji, u softveru, na telefonu, itd.

Neki uređaji čak dolaze sa još par tih istih stikera spremnih za lepljenje u slučaju da originalni izgubite.

Ukoliko vaš uređaj nema stiker, verovatno su sve te informacije laserski ugravirane na samom telefonu, uglavnom pri dnu.

Sme li se stiker ukloniti? Da li se gubi garancija?

Ukratko – može se skinuti i ne gubi se garancija. ALI, preporuka je da kada se stiker skida, da se skida pažljivo kako se ne bi oštetio. Onda odložite stiker u kutiju uređaja gde će biti sačuvan za svaki slučaj.

Uglavnom su zvanični odgovori bili „Ne gubi se garancija ali je bolje sačuvati nalepnice“.

Znači, stiker možete skinuti (pažljivo) i zalepiti ga na recimo parče papira pa ga odložiti u kutiju uređaja. Nemojte ga bacati, samo ga sačuvajte i to je to.

Naravno, pročitajte uslove garancije svog uređaja pa postupite prema tome. Ako je u uslovima striktno napisano da se stiker ne sme skidati – onda nemojte. Možete pitati i svog prodavca ili operatera gde ste kupili telefon.

Ako ne želite da uklonite stiker

U slučaju da se plašite da uklonite stiker, a smeta vam, prosto stavite masku i neće se videti. Ako vam ne smeta onda ne morate ni masku staviti ali tada postoji mogućnost da se stiker ošteti vremenom.

Izvori: 1. samsung 2. pcmag 3. oneplus
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *