Države sa najbržim internetom (Srbija nema brz internet) – Infografik

Da li ste zapitali nekada koja je prosečna brzina interneta u drugim državama sveta? Kako se Srbija rangira po tom pitanju? Da li nam je mobilni internet brži od fiksnog? Odgovor na ova, i na druga slična pitanja, ćete pronaći u ovom članku.

Visual Capitalist je napravio lep infografik na osnovu podataka dobijenih iz Ookla kompanije o brzini interneta u svetu – kako mobilnog tako i fiksnog. Rezultati su, pa moglo bi se reći, očekivani.

Šta utiče na brzinu interneta u državi?

Prema njihovim rečima, mnogo toga utiče, ali su izdvojili nekoliko bitnih faktora.

  • Infrastruktura ili tip kablova (bakar ili optika) koju država primarno koristi. U suštini, što novija i modernija infrastruktura, to je prosečna brzina interneta brža. Kod nas se primarno koristi bakar, pa čak se i optika kači na bakar pa mu dođe na isto (samo više platite).
  • Takođe, utiče i to koliko je država blizu podmorskih kablova budući da upravo ta mreža kablova prenosi 97% podataka. Nama su najbliži čvorovi u Hrvatskoj i Albaniji.
  • Veličina države isto igra ulogu jer što je država manja to je lakše zameniti infrastrukturu. Ali…
  • ulaganje države je takođe veoma bitan faktor. Srbija je, recimo, dosta mala država (što je plus) ali nemamo dobru infrastrukturu zbog toga što se budžetski novac ne koristi na pravi način.

Rang lista: fiksni internet

Ookla u bazi ima rezultate testova od stotina miliona ljudi, dakle realnih ljudi koji lično rade testove na svojim ličnim uređajima. Na listi se nalazi preko 190 država među kojima je i Srbija, kao i ostale EX-YU države.

prosecna-brzina-interneta-fiksni-u-svetu-2021
Izvor: visualcapitalist.com / Klikni da uveličaš

Dakle, najbrži fiksni internet imaju građani Singapura. Prosečna brzina je neverovatnih 262.2 Mbps – što je više nego dupli globalni prosek.

Redni brojDržavaProsečna brzina (Mbps)
1🇸🇬Singapore262.2
2🇭🇰Hong Kong254.4
3🇲🇨Monaco242.9
4🇨🇭Switzerland222.0
5🇹🇭Thailand221.0
6🇷🇴Romania217.9
7🇰🇷South Korea216.7
8🇩🇰Denmark216.13
9🇨🇱Chile209.8
10🇫🇷France201.6
57🇷🇸Serbia80.59
180🇨🇺Cuba3.46

Singapur ima dosta brz internet jer je država mala i njihova vlada je investirala dosta u infrastrukturu. Samo u 2020. godini napravljen je plan da se u digitalne inovacije uloži 2.52 milijardi dolara, a dobar deo tih sredstava ide u unapređenje telekomunikacione infrastrukture.

Sa druge strane Kuba ima najlošiji internet zbog lošeg finansiranja od strane države u ovu oblast (kao što je slučaj kod nas). Takođe, Kuba ima veoma limitiran pristup podmorskim kablovima. Dok je većina država povezana na nekoliko njih, Kuba je povezana na samo jedan kabl.

Rang lista: mobilnih internet

prosecna-brzina-interneta-u-svetu-2021
Izvor: visualcapitalist.com / Klikni da uveličaš

Ovde je situacija malčice drugačija jer je infrastruktura skroz drugačija.

Redni brojDržavaProsečna brzina (Mbps)
1🇦🇪United Arab Emirates195.52
2🇰🇷South Korea192.16
3🇳🇴Norway173.54
4🇶🇦Qatar169.17
5🇨🇳China163.45
6🇸🇦Saudi Arabia149.95
7🇰🇼Kuwait141.46
8🇨🇾Cyprus136.18
9🇦🇺Australia126.97
10🇧🇬Bulgaria126.21
48🇷🇸Serbia50.34
140🇦🇫Afghanistan7.07

Kao što vidite, Ujedinjeni Arapski Emirati su prvi na listi sa prosečnom brzinom od čak 195 Mbps. Ne samo da imaju najbrži mobilni internet, već im je i cena po gigabajtu veoma jeftina. Poređenja radi, kod njih 1 GB prenosa podataka košta oko 3.78$, a u Južnoj Koreji (koja je druga na listi) 1 GB košta preko 10$. Pogledajte prosečne cene mobilnog interneta u svetu.

Gde je Srbija u svemu ovome?

Po brzini fiksnog interneta mi smo na 57. (od 180) mestu, a po brzini mobilnog interneta smo na 48. (od 140) mestu. S obzirom na to koliko država „ulaže“ u digitalizaciju, ovo su veoma loši rezultati.

Rezultati su još lošiji kada u obzir uzmemo cene interneta i prosečne plate.

Mesečni paketi (na 24 meseci) kod dva najveća provajdera (kod SBB-a je obavezno plaćati TV, a kod MTS fiksni priključak):

  • SBB: TV + Net 50 Mbps – 2.453 RSD/m
  • MTS: Fiksni + Net 20 Mbps – 2.259 RSD/m

Kada uvrstimo prosečnu platu od nekih 25.000 RSD, dođemo do toga da prosečan čovek u Srbiji mora da izdvoji skoro 10% svojih mesečnih primanja za internet.

Sa druge strane, imamo nama susednu Rumuniju gde je prosečna brzina 217 Mbps. Kod njih, prosečna cena interneta te brzine je oko 10$ (1.014 RSD) mesečno, a minimalna plata 541$ (54.875 RSD). Oni moraju da izdvoje svega 1.85% za internet.

Dakle, kada na TV-u kažu da se ulaže u digitalizaciju, ne misle na to da se ulaže kako bi građanima bilo bolje i lakše, već kako bi nam bilo teže (a zbog koristi pojedinaca). Recimo, u prethodnih godinu dana pod izgovorom digitalizacije u Srbiji su usvojeni zakoni koji podstiču crno tržište i oštećuju male privrednike. Građanima ništa nije olakšano, još uvek imamo skup internet u odnosu na plate, malim privrednicima su uvedeni dodatni nameti… primera ima mnogo.

Zaključak: ako vam je internet sastavni deo života, volite inovacije, radite kao freelancer, želite normalan život, preporučene EU države u koje biste trebali da se odselite su Švedska, Švajcarska, Holandija, Norveška. Ako ne, svakako je preporuka da se odselite u bilo koju državu, ne možete pogrešiti.

Pogledajte ostale zanimljive infografike ovde

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *