Windows 11 je tu! Kako ga instalirati pre svih

Ako ste čekali sa nestrpljenjem 5. oktobar kako biste isprobali zvaničnu Windows 11 verziju, moram da vas razočaram – ništa od toga. Problem je što ažuriranje neće biti dostupno kroz Update centar za sve korisnike odmah sada, većina će ga dobiti tek naredne godine. Međutim, postoji način da preskočite red za čekanje i već sada ažurirate računar na najnoviji Windows 11 – i to zvaničnim putem.

Ne volim da mnogo okolišam u svojim člancima samo da bih nakupio „SEO bodove“ pa ću odmah preći na stvar kako biste i vi mogli odmah da pređete na novi Windows.

Provera kompatibilnosti

Par pasusa moram da izdvojim kako bih vas upozorio: ako vam računar podržava Windows 10 ne znači da će i Windows 11. Štaviše, Win11 ima veoma striktne zahteve o kojima sam pisao OVDE.

Znači, prvo proverite da li vaš računar podržava Windows 11 pomoću ovog zvaničnog alata.

Ako dobijete poruku sa zelenom ikonicom, znači da je sve ok i možete nastaviti. Ako se pojavi neka greška, pisaće razlog zbog kojeg vam računar ne podržava ovaj novi sistem.

Uputstvo

Dakle, Microsoft je objavio alat koji forsira ažuriranje Windows 10 računara na Windows 11. Taj alat je naravno zvaničan i bezbedan. Dakle, isto kao da ste ažurirali preko Update centra.

1) Idite na OVAJ LINK

2) Kliknite na „Download Now“ u sekciji „Windows 11 Installation Assistant“ – bitno

azuriranje windows 11 korak 1

3) Pokrenite alatku i potvrdite da ste administrator

4) Pojaviće se poruka u kojoj piše da li vaš računar ispunjava minimalne uslove ili ne

5) Ako piše na početku „Good news!“ onda je sve ok i možete kliknuti „Accept and install“ (naravno prvo pročitajte Uslove koje vidite)

azuriranje windows 11 korak 2

Krenuće ažuriranje na Windows 11 i računar će vam se restartovati. Samo ga pustite da završi i nikako ne isključujte računar manuelno. Kod mene je sve trajalo oko 20-30 minuta.

Proces može potrajati u zavisnosti o specifikacija vašeg računara i brzine interneta. Procedura je slična kao ažuriranje Windows 10 tako da će vam sve biti manje-više poznato.

Bagovi i vraćanje na Windows 10

Budući da „preskačete red“ postoji mogućnost da ćete naići na neki bag. Dobra vest je da imate 10 dana da se vratite na Window 10 opcijom Roll back.

Idite u Settings > System > Recovery > Previous version of Windows pa kliknite na „Go back„. Ako vam je opcija posivljena znači da je ili prošlo 10 dana ili se desila greška prilikom instalacije pa Windows 10 nije sačuvan. U tom slučaju morate ručno instalirati Windows 10 od nule preko USB-a.

Kada ste kliknuli na „Go back“, sada pratite korake:

  1. Why are you going back: earlier build seemed more reliable > Next
  2. Check for updates: No, thanks
  3. What you need to know: Next
  4. Don’t get locked out: Next
  5. Thanks for trying this build: Go back to earlier build

Ostavite računar da odradi šta ima i bićete vraćeni na Windows 10.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

  1. Da li ce biti detaljnija recenzija za win11? Da li planirete detaljan opis, interesuje me vase misljenje…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *