Evo kako da proverite da li ste preuzeli originalni Windows 11 ISO fajl

Po internetu kruže razni linkovi za preuzimanje Windows 11 ISO fajla, a veliki broj tih fajlova nije original. Malicioznih fajlova je bilo na internetu oduvek i biće ih, ali ovde je problem što se radi o čitavom operativnom sistemu. Što znači da ako preuzmete i instalirate zaraženi Windows 11, ne možete to znati niti se zaštititi.

Srećom, postoji matematika i razni algoritmi koji će vam pomoći da proverite da li je Windows 11 ISO fajl autentičan, tj. da li dolazi iz Microsoft-a ili je ga je neko menjao.

Uvod

Pre svega da razjasnim par pojmova da lakše ispratite tutorijal.

ISO je format fajla u kojem dolazi operativni sistem (a može i bilo šta). Dakle, ceo sistem se nalazi u tom jednom fajlu i on je spreman za kreiranje butabilnog uređaja.

Taj ISO fajl se može preuzeti kako sa sumnjivih sajtova tako i sa zvaničnog Microsoft sajta. Da biste bili sigurni da ste preuzeli onaj zvanični, morate proveriti Hash.

Hash je jedan poduži string (niz karaktera i brojeva) koji generiše matematički algoritam na osnovu sadržaja fajla. Znači, vi pustite algoritam da pročita neki fajl i on generiše jedan unikatni string – Hash. Koliko god puta puštali algoritam da generiše Hash, on će uvek biti isti za taj određeni fajl.

E sad, ono što je zanimljivo u svemu ovome: ako u tom fajlu izmenite makar jedan bit, konačni Hash string će biti skroz drugačiji. I ovo je cela poenta.

Recimo, u ovom slučaju Microsoft objavi Windows 11 ISO fajl i na svoj sajt postavi Hash tog fajla. Vi kada preuzmete taj identični ISO fajl i pustite algoritam da generiše Hash, dobićete identičan Hash string kao i Microsoft. Ako vaš Hash nije isti, znači da je neko nešto menjao u fajlu.

Bitno je napomenuti da Hash radi samo u jednom pravcu, tj. ne možete iz konačnog Hash stringa saznati sadržaj fajla.

Ako nemate Windows 11 ISO, zvanični fajl možete preuzeti sa Microsoft sajta – LINK. Ne zaboravite da izaberete pravi region i zapamtite ga.

Uputstvo

Potrebno vreme: 5 minuta

Ispratite sledeće korake da biste proverili autentičnost Windows 11 ISO fajla.

 1. Pronađite putanju do ISO fajla

  Vaš ISO fajl ste negde uskladištili pa morate saznati putanju. Pronađite fajl pa vidite u gornjoj traci koja je putanja foldera. Na tu putanju samo dodajte pun naziv fajla. Primera radi: ako vam se Windows 11 ISO fajl nalazi u folderu D:\preuzimanja\, a naziv fajla je windows11.iso, onda će konačna putanja biti D:\preuzimanja\windows11.isowindows11iso-korak1

 2. Otvorite PowerShell kao administrator

  U Start-u pretražite pojam „PowerShell„, kliknite desnim klikom pa izaberite „Run as administratorwindows11iso-korak2

 3. Pokrenite Hash funkciju

  U PowerShell koji se pojavio ukucajte sledeću komandu:
  Get-FileHash "C:\PUTANJA\DO\WINDOWS11.ISO"
  Ne zaboravite da između dva navodnika stavite vašu putanju koju ste dobili u prvom korakuwindows11iso-korak3

 4. Upoređivanje Hash-a

  Sada možete označiti taj Hash koji ste dobili i kopirati sa Ctrl+C. Idite na Microsoft sajt (klikni ovde), idite dole pa otvorite sekciju „Verify your download„. Sada pokrenite pretragu sa Ctrl+F pa nalepite Hash koji ste kopirali. Ako dobijete rezultat, onda imate originalni ISO fajl. Kao što vidite na slici, moj Hash je prepoznat kao Hash od Windows 11 Serbian Latin ISO fajla – što je dobro.
  windows11iso-korak4

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *