Windows 11 – utisci nakon nedelju dana

Čim se pojavio zvanični stabilni update za Windows 11 morao sam da ga instaliram (vidi kako). Pre svega jer mi se novi interfejs sviđa, ali takođe i zbog mnogih unapređenja „ispod haube“.

Odmah pri prvom restartu bilo je manjih bagova, već sam pomislio da se vraćam na Windows 10. Nije radio Windows defender, Nvidia panel, neki programi koji mi inače stoje u background… ništa nije radilo kako treba. Tražio sam po internetu i nisam našao ništa slično. Onda sam uradio restart i sve se vratilo u normalu, sve je radilo kako treba i od tada nije bilo nijednog problema.

Performanse u radu

Koristim sistem normalno kao i ranije, obavljam svakodnevne poslove bez problema, nijedan program mi nije pravio problem.

Primetio sam da se programi brže pokreću, pogotovo oni koji nisu „keširani“, tj. oni koje Windows pokreće sa SSD-a „od nule“.

VPN i Bluetooth mnogo bolje rade, nema nasumičnog prekida, sve prosto radi – što nije bio slučaj kod Windows 10. Čak sam na Windows 10 odustao od korišćenja pomenutih tehnologija upravo zbog nestabilnosti.

Gaming

Igre rade super, nisam primetio nikakav pad u performansama, prosečan FPS je isti kao na Win10, u pojedinim trenucima i bolji. Testirao sam više igara, što zahtevnijih što jednostavnijih.

Primera radi, igra Enlisted mi je davala oko 90 FPS u proseku na Windows 10 s tim što je bilo gubitka u frejmovima kod zahtevnijih scena. Na Windows 11 prosečan FPS je takođe 90 ali nisam imao nijedan FPS drop.

Planetside 2 120 FPS na Windows 10 kao i na Windows 11 – nema razlike.

Overwatch 120 FPS i na Windows 10 i na Windows 11 s tim što je kod Windows 10 bilo gubitka frejmova kod scena sa mnogo efekata (team fight). Morao sam da držim efekte na medium, a na Windows 11 mogu na high bez problema.

Dakle, što se gaminga tiče – prezadovoljan za sada.

Inače, Windows 11 podržava DirectStorage tako da očekujemo da developeri igara implementiraju ovu tehnologiju.

Microsoft-DirectStorage
Izvor: videocardz.com

Napomena: kruže lažne vesti da FPS znatno opada na Windows 11 zbog VBS-a, ali to nije tačno. Tu lažnu vest je objavio jedan portal i svi u svetu su preneli bez da urade sami svoje testiranje. Ja sam uradio lično testiranje sa VBS i bez i razlika je možda 1%, ali u samoj igri razlike nema nimalo. Čak je FPS i bolji u pojedinim situacijama nego na Windows 10 kao što sam napisao. Više o tome možete videti u ovom klipu.

Interfejs

Sama navigacija kroz sistem je mnogo brža i fluidnija, sve je nekako mnogo lepše i prijatnije. Nove animacije, senke i zaobljene ivice upotpunjuju ceo doživljaj.

Veoma brzo sam se navikao na te veće vizuelne novine, jedino sam morao da jednu stavku vratim na staro – o tome na kraju članka.

Dakle, sam taj „Frosty glass“ efekat mi se mnogo dopada (po čemu sam radio svoj novi portfolio), i ne bih nikada vratio na stari Windows 10 interfejs.

windows 11 start

Ono što mi se dopalo još jeste upravljanje prozorima. Windows sada pamti kako ste rasporedili prozore na svakom monitoru. To znači da ako raskopčate pa ponovo priključite eksterni monitor, sve će se vratiti na svoje mesto. Deluje kao nešto što se podrazumeva, ali Windows 10 to nije mogao.

Virtualne radne površine su dobile znatni update pa je sada mnogo lakše koristiti ih. Svakoj možete promeniti i pozadinu pored naziva tako da ih možete još lakše identifikovati.

A da, kada prozori prelaze u uveličan režim, sadržaj unutar njih više ne gličuje kao u Matrix-u već se desi glatki prelaz između dva stanja. Ne mogu da objasnim na šta mislim, ali čim budete videli i sami znaćete o čemu pišem. Dakle, samo kliknite na ono dugme za uveličavanje prozora (Maximize) i obratite pažnju na sadržaj.

Negativni utisci

E sad, ono što mi se nije dopalo kod Windows 11.

Pre svega, ono što me je najviše pogodilo i zbog čega se razmišljam da li se vratiti na Windows 10 – Taskbar nije moguće postaviti uz levu ivicu ekrana. Ne znam koji monstrum je odlučio da izbaci tu opciju. Taskbar mora da stoji sa leve ili desne strane jer su ekrani široki, a ne visoki. Što oduzimati vertikalni prostor? Jedino mogu ikonice da se poravnaju levo ili u sredini, što je skroz nepotrebno.

Generalno je ceo Taskbar osakaćen, sve su izbacili što je bilo korisno. Recimo, Taskbar-ovi na drugim monitorima ne prikazuju vreme i datum?! Kako je moguće zaboraviti tako nešto?

A da, Taskbar više ne prikazuje pun naziv programa već samo ikonicu. Dakle, ako recimo otvorite neki sajt, u Taskbar-u nećete videti naziv sajta već samo ikonicu veb pregledača.

Ne možete menjati ni veličinu Taskbar-a. Imate lošiji vid i ikonice su vam sitne? Ne, ne možete ih povećati, morate se približiti monitoru.

Da bude još gore, desnim klikom na Taskbar otvarate samo jednu stavku – Taskbar settings. Sve druge stavke su nestale. Da biste otvorili stari meni sa opcijama, morate kliknuti desnim klikom na Start ikonicu. Ali, ikonice su sitne pa srećno sa tim.

windows 11 taskbar settings
Windows 11 – Svega nekoliko opcija za podešavanje Taskbar-a

Kada se klikne na sat pojavi se kalendar ali nema sata sa minutima i sekundama. Da li su zaboravili da stave prikaz sekundi ili su mislili da je nebitno? Nadam se ono prvo i da će vratiti.

Takođe mi se ne dopada što su previše uprostili Start. Više nije moguće napraviti raspored ikonica po mreži kako korisnik želi, već je moguće samo napraviti listu. Dobro, Start je trebalo uprostiti, ali sada su baš preterali.

Widget-i su novina takođe ali je uređivanje toliko ograničeno da sam uklonio tu opciju. Ako niste duboko u Microsoft eko-sistemu ne vredi vam ova opcija. Veliko razočarenje, možda jer sam očekivao mnogo više (što je opravdano s obzirom koji potencijal taj dodatni panel ima).

I za kraj: desni klik. Kada kliknete desnim klikom na nešto pojavi se spisak dostupnih opcija. E to prozorče koje se pojavi je redizajnirano da bude u skladu sa novim interfejsom. Problem je što su u prvom planu osnovne opcija, a ako želite da pristupite svim opcijama morate da kliknete „More“. Srećom, kroz Registry Editor sam uspeo da vratim stari izgled.

Ni tamo ni ovamo

Ostala je još jedna opcija koju nisam znao gde da smestim jer meni lično ovo nije ni prednost ni mana. Radi se o Android aplikacijama.

Da, Microsoft je najavio da će Windows podržavati Android aplikacije baš kao i Android uređaji, ali ta opcija neće biti skoro dostupna.

Pozitivno je to što ćemo moći da koristimo Android aplikacije u Windows-u zvanično bez ikakvih emulatora.

Negativno je to što ćemo morati aplikacije da instaliramo preko Amazonove prodavnice. Microsoft se udružio sa njima umesto sa Google-om (iz komplikovanih razloga) što će ići nama korisnicima na štetu. Amazon prodavnica je daleko „siromašnija“ sa Android aplikacijama i nema Play Protect.

Iskreno, samo zbog toga neću koristiti tu mogućnost iako sam joj se veoma radovao.

Sumirano

Na kraju kada sumiram sve, opšti utisak je za sada pozitivan. Ima nekih nedostataka, ali sam video u Windows Hub-u da se glasa za izmene i da Microsoft zapravo pravi izmene na osnovu tih glasova. Sve negativne stavke koje sam naveo nalaze sa na listi za glasanje i među prvima su, što znači da postoji nada da to poprave.

Meni je ipak najvažnije da sistem radi bolje i stabilnije, a vizuelni nedostaci će se ili popraviti ili ću se navići. U svakom slučaju, preporuka je da pređete na Windows 11 nekada u budućnosti, ako već ne želite odmah. Ako pak želite odmah, ovde možete videti kako.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. windows 11 je obicno sranje ne mozes ga instalirati legalno na racunare starije od 5-6 godina uz to pojedine igre kao sto je Assassin’s Creed Valhalla ne mozes pokrenuti .Tacno je da pojedine igre nolje funkcionisu ali problema je daleko vise.Steta sto vise ne podrzavaju vise wundows7 on je najbolji sistem koji su imali

    • Windows 7 mi je bio toliko spor da sam čak odmah bio instalirao Windows 8 čim se pojavio. Naravno, posle prešao na 10 i sad na 11. Svaki put je računar radio mnogo brže, a i svaki moj test stabilnosti i brzine je bio bolji.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *