Kako vratiti Youtube „Dislike“ brojač? (Dodatak za Browser)

Kao što znate, Google je odlučio da ukloni prikaz ukupnog broja negativnih glasova (Dislike) sa svih video klipova na Youtube platformi. Pravi razlog je taj što se njihovi Rewind klipovi nalaze na vrhu liste klipova sa najviše negativnih glasova. Kompanija se okrenula komercijali umesto individualnim kreatorima i zato su ih svi zamrzeli. Međutim, oni su za javnost kao razlog naveli neke gluposti u koje niko nije poverovao.

Budući da je taj potez veoma glup i nepromišljen, svi mogući Youtube kreatori su se pobunili, a neko se dosetio pa napravio dodatak za veb pregledače koji vraća prikaz Dislike brojača – Return Youtube Dislike.

Kako „Return Youtube Dislike“ radi?

Ovaj dodatak koristi zvanični Google Data API u kombinaciji sa Scrape tehnikom prikupljanja podataka kako bi u svojoj bazi skladištio (između ostalog i) broj negativnih glasova za svaki video.

Konkretnije:

 1. Dodatak detektuje ID video klipa koji ste otvorili
 2. Ako dodatak nema u svojoj bazi podatke o klipu, učitaće ih iz Google API-a
 3. Podaci će se uskladištiti na server dodatka i keširati 2-3 dana
 4. Korisniku će biti prikazan broj negativnih glasova pored pozitivnih

Nakon nekog vremena ova nezvanična baza klipova će se popuniti i neće zavisiti od Google API-a u slučaju da se Google odluči da ukine pristup podacima o broju negativnih glasova.

Ako Google odluči da ukine pristup broju negativnih glasova, korisnici će puniti nezvaničnu bazu i ona će nastaviti da postoji.

Takođe, ako dođe do gašenje zvaničnog API-a, autor dodatka pominje i napredno detektovanje broja negativnih glasova. Kako navodi, negativni glasovi će se izračunavati na odnosa broja pregleda i pozitivnih glasova, kao i pomoću još nekih metrika korisnika. Više detalja na FAQ stranici.

Prednosti ovog projekta:

 • Google nema uticaj na bazu, ne može da je isključi ili zabrani

Mane ovog projekta:

 • Moramo osloniti na neku bazu koju developer dodatka može da obriše ili prestane da razvija
 • Samo korisnici ovog dodatka mogu da vide broj negativnih glasova
 • Korisnici mobilnih uređaja ne mogu da koriste ovo (sem ako, recimo, Vanced ne odluči da integriše bazu kao što je to uradio sa SponsorBlock)

Kako instalirati „Return Youtube Dislike“?

To je veoma lako:

 1. Idite na zvanični sajt – OTVORI SAJT
 2. Izaberite svoj veb pregledač
 3. Instalirajte dodatak

Evo i direktnih linkova:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *