Windows 11 Photos aplikacija krije trik – poređenje slika

Sa Windows 11 stigla je i nova verzija Photos aplikacije koja ima mnogo lepši interfejs i više opcija. Neke opcije su odmah uočljive, a neke pak nisu. Jedna od tih manje uočljivih opcija jeste mogućnost poređenja slika. Tačnije, možete prikazati dve ili više slika u jednom okviru, ne morate ih otvarati zasebno.

Pomislili biste da se do ove opcije teško dolazi, ali to nije slučaj. Poređenje slika je veoma lako pokrenuti, prostim klikom. Problem je što ta opcija nije toliko očigledna, a nije ni napravljen Hint (pomoć) oko pronalaženja iste kao što je to slučaj sa drugim novim opcijama.

Pronašao sam i preuzeo nekoliko besplatnih Stock fotografija (sa ovih sajtova) kako bih demonstrirao opciju. Imam primere sa kvadratnim, horizontalnim i uspravnim slikama, čisto da vidimo kako se uklapaju.

Priprema

Prvi uslov je da imate najnoviju verziju Photos aplikacije. Dakle, to je UWP aplikacija za prikaz slika, nije ona stara koju znate iz doba Windows 7 sistema. Otvorite Microsoft Store pa ažurirajte sve što imate.

Drugi uslov je da sve slike budu u istom folderu. Ovo je veoma bitno jer drugačije neće raditi. Ako već nisu u istom folderu, kopirajte ih ili ih premestite u jedan folder.

Uputstvo

Otvorite jednu od slika iz foldera prostim dvoklikom. Ako vam se otvori stari pregledač slika, kliknite desnim klikom na sliku pa „Open with“ i onda izaberite „Photos“ tj. „Fotografije“ ako vam je sistem na srpskom.

Sada ćete na dnu videti umanjeni pregled (thumbnails) svih slika koje imate u istom folderu. Kada pređete kursorom preko neke te umanjene slike, videćete u njenom gornjem desnom uglu jedna kvadratić. Čekirajte taj kvadratić i ta slika će se pojaviti pored one koja je trenutno otvorena.

windows-11-slike-poredjenje

Svaku sliku koju izaberete možete ukloniti iz prikaza, ali isto tako je možete i obrisati ili staviti u omiljene.

windows-11-slike-poredjenje-2

Slike će se u prikazu prilagoditi veličini aplikacije tako da možete porediti slike različitih odnosa stranica, one će se uvek uklopiti.

Slike su prikaz dodaju onim redom kojim ih čekirate. Ako želite da im promenite mesta, ne može te ih samo prevući već morate da de-čekirate sve do te slike kojoj menjate mesto i onda da čekirate redosledom kojim želite da se pojave u prikazu. Nadam se da će ovo unaprediti vremenom jer ume da bude zamorno sa 10 i više lsika.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *