Ovaj program je besplatan i može vam spasiti fajlove od gubitka!

8

Kada imate veoma bitne fajlove u svom računaru uvek (ali uvek!) morate sačuvati kopiju tih fajlova na nekom drugom mestu. Ovo sam naučio odavno na teži način i od tada godinama redovno pravim kopije (backup) svih svojih fajlova.

Pre možda godinu dana to se i isplatilo jer mi se HDD pokvario i sve mi je nestalo sa njega. Srećom pa sam imao identičnu kopiju fajlova na eksternom HDD-u i mogao sam u par klikova sve fajlove da vratim na novi HDD koji sam kupio.

Bekap fajlova je nešto što mnogi izbegavaju iz, po mom mišljenju, dva glavna razloga: 1) deluje komplikovano; 2) deluje skupo. Međutim, niti je komplikovano niti je skupo, zapravo besplatno je!

Šta mi je bitno kod bekap softvera

Ranije sam koristio ugrađenu Windows opciju pod nazivom „File History“, ali ta opcija nije dostupna u Windows 11 (više se ne mogu dodati novi folderi), ali takođe ni ne nudi mnogo opcija. Zato sam potražio drugo rešenje u vidu softvera.

Nakon testiranih 14 besplatnih rešenja pomislio sam da nijedan neće ispuniti sve moje uslove, a ti uslovi su:

 • Automatski backup (ili mirroring) na eksterni HDD periodično
 • Neograničen broj bekapa
 • Neograničen broj gigabajta koji se mogu bekapovati
 • Pristup fajlovima bilo kada sa bilo kog uređaja bez upotrebe softvera
 • Vraćanje fajlova (Restoring) na bilo koji uređaj i bez upotrebe softvera
 • Sve ove stavke moraju biti dostupne u Free verziji

Tražio sam i tražio i samo jedan softver je ispunio sve ovo plus ponudio još mnogo toga – SyncBackFree V10.

SyncBackFree V10

Budući da ne volim da radim radnje koje se ponavljaju, želeo sam da softver za bekap podesim i ne mislim na njega više – princip „set and forget“. SyncBackFree mi je to omogućio jer nudi gomilu opcija tako da svaki korisnik može podesiti bekap plan po svojim potrebama.

Samo neke od opcija koje SyncBackFree nudi:

 • Nema reklama, virusa, promo poruka, PUP-s…
 • Nije potrebna registracija niti kartica
 • Ne prikuplja podatke korisnika niti podatke o korišćenju
 • Bekap, sinhronizacija i Mirroring opcije (više o tome kasnije)
 • Pokretanje bekapa periodično
 • Gomila opcija za podešavanje svakog detalja
 • Jednostavni i napredni mod
 • Pokretanje programa pre i posle bekapa
 • Vraćanje bekapa
 • Pristup svim bekapovanim fajlovima sa bilo kod uređaja
 • Kompresija bekap fajlova i zaštita istih
 • I još mnogo toga…

Prosto nisam mogao da poverujem da jedan besplatan softver sve ovo nudi. Pogotovo jer nudi opciju bekapa, sinhronizacije i Mirroring – što nije slučaj kod konkurenata.

Naravno, SyncBackSE and SyncBackPro nude još mnogo više opcija za one naprednije korisnike, tako da preporučujem to ako Free nema sve što vama treba.

Razlike između Backup, Sync i Mirroring

Pojmovi: 1) izvor – vaši originalni fajlovi na HDD-u; 2) destinacija – bekap uređaj gde čuvate rezervnu kopiju fajlova.

Ako krenete barem malo da se raspitujete za bekap rešenja naići ćete na ova tri pojma pa bih želeo da ih pojasnim kako biste znali šta je za vas najbolje.

U suštini, razlikuju se po tome šta će se desiti na destinaciji (bekap uređaj) u zavisnosti od toga šta se desi na izvoru (originalni fajlovi).

BackupSyncMirroring
Ako se pojavi novi fajl na izvoruKopira se na destinacijuKopira se na destinacijuKopira se na destinaciju
Ako se promeni fajl na izvoruMenja se na destinacijiMenja se na destinacijiMenja se na destinaciji
Ako se obriše fajl sa izvoraOstaje na destinacijiBriše se sa destinacijeBriše se sa destinacije
Ako se pojavi novi fajl na destinacijiBriše se sa destinacijeKopira se na izvorBriše se sa destinacije
Ako se promeni fajl na destinacijiBiće zamenjen onim sa izvoraMenja se na izvoruBiće zamenjen onim sa izvora
Ako se obriše fajl sa destinacijeKopira se sa izvoraBriše se sa izvoraKopira se sa izvora
Poređenje Backup, Sync i Mirroring metoda

Koji metod izabrati?

Backup ako:

 • želite da uvek imate kopiju fajlova čak i ako neki fajl obrišete sa izvora (slučajno ili namerno)
 • imate dosta prostora na backup uređaju

Sync ako:

 • želite da promene na destinaciji utiču na izvor
 • želite da promene na izvoru utiču na destinaciju
 • nemate dovoljno prostora na bekap uređaju

Mirroring ako:

 • želite da destinacija ima identične fajlove kao izvor
 • ne želite da imate na destinaciji fajlove koje ste obrisali sa izvora
 • ne želite da izmena destinacije utiče na sadržaj izvora
 • nemate dovoljno mesta na bekap uređaju

Kako podesiti lokalni bekap

Za ovo će vam biti potreban eksterni uređaj za skladištenje: eksterni HDD, NAS, pa čak i USB… sa dosta prostora. Takođe besplatan alat SyncBackFree V10 koji trebate da instalirate i pokrenete. Ali, kao što sam napomenuo, ako vam treba više opcija uzmite SyncBackSE ili SyncBackPro.

Ovde imate video uputstvo, a ispod se nalazi tekstualno sa slikama.

Video uputstvo

Tekstualno uputstvo

Kada se program pokrene, u donjem levom uglu kliknite na „New“ da biste kreirali novi profil. Unesite ime po želji pa kliknite „Next„.

SyncBackFree kreiranje bekapa

Sada imate da izaberete neku od one 3 opcije koje sam objasnio iznad: Backup, Sync i Mirror. Izaberite ono što vama treba, tu vas ne mogu savetovati. Kada izaberete, kliknite „Next„.

SyncBackFree kreiranje bekapa

Sada ćete videti opcije da izaberete lokaciju izvora i destinacije. Ovde zapravo birate da li želite da pravite bekap na offline uređaje ili na FTP (online). Budući da pravimo lokalne bekape, u oba slučaja izaberite „Internal/external“ opciju kao na slici ispod pa kliknite „Done“ i „Ok„. U narednom koraku ćete birati tačno koje foldere i fajlove želite da kopirate gde.

SyncBackFree kreiranje bekapa

E sada će se otvoriti prozor u kojem podešavate koji fajlovi i folderi će se bekapovati gde, tj. birate izvor i destinaciju.

Izvor i destinacija mogu biti bilo koji folder ili particija na bilo kom uređaju koji vaš računar vidi. Recimo, izvor vam može biti cela particija sa fajlovima na HDD-u u računaru, a destinacija neki folder na eksternom HDD-u ili USB-u. Ja ću za primer izabrati test folder iz računara kao izvor, a za destinaciju ću izabrati drugi test folder na eksternom HDD-u.

Kada izaberete te foldere, pojaviće se opcija „Choose sub-directories and files„. Ova opcija je veoma korisna jer možete reći programu da ignoriše neke fajlove/foldere sa izvora i/ili destinacije koje ne želite da bekapujete. Recimo, izabrali ste celu particiju za bekap i na njoj se nalaze instalacije igara. Sigurno da nećete bekapovati instalacije igara pa možete taj folder isključiti.

SyncBackFree kreiranje bekapa

Kada ste označili koje fajlove i foldere želite da bekapujete a koje ne, potvrdite izbor klikom na „Ok“ i možete kliknuti na karticu „When“ sa leve strane. Pomoću ove opcije zakazujete automatski bekap.

Kada otvorite ovu opciju videćete da imate dosta načina pomoću kojih možete zakazati bekap, a moja preporuka je „Periodically„. Kliknite na tu opciju pa je uključite klikom na „Run this profile every„.

Sada prosto podesite koliko često i u kojim situacijama će se bekap pokretati. Recimo, možete podesiti da se pokreće na 12 sati pod uslovom da računar ne koristite 5 minuta. Dodatno možete podesiti da se bekap pokreće samo u određeno doba dana ili određenim danima u nedelji.

Ja sam u ovom primeru podesio da se bekap pokreće ponedeljkom, sredom i petkom na svakih 12 sati između 11h i 20h pod uslovom da računar ne koristim barem 5 minuta.

SyncBackFree kreiranje bekapa

Potvrdite izmene klikom na „Ok“ i pojaviće se poruka „Would you like to perform a simulate run…“. Ova opcija može biti korisna jer možete videti šta će se desiti ako pokrenete ovaj profil, a da se ništa zapravo ne desi sa fajlovima. Ako želite to da vidite kliknite „Yes“, ako ne želite onda „No“.

I to je to! Vaš bekap profil će se pojaviti na spisku u glavnom prozoru i sada program možete sputiti u System Tray da radi kada je potrebno. Sada ste ga podesili i ne morate više ako ne želite. Uvek možete da izmenite nešto ako kliknete desnim tasterom na njega pa „Modify“.

Preuzmi bekap softver

SyncBackPro

SyncBackSE

SyncBackFree

Povezano:
8 komentara
 1. Miloš Spasić kaže

  Hvala za program i uputstvo, korisno i neophodno svakom ko bilo šta ozbiljnije radi na računaru.

  Ako se pomoću „SyncBackFree“ podesi za backup cela particija u Windows-u, na pr. sistemska, da li to znači da u slučaju crkavanja sistemskog SSD-a, može da se ubaci nov SSD i da se povrati Windows sistemska particija na stanje u kome je bila u trenutku backup-a?

  Kako se radi povraćaj podataka iz backup-a u navedenom scenariju?

  1. Stefan Marjanov kaže

   To je skroz druga vrsta bekap softvera. Ovaj je za bekap i sinhronizaciju fajlova (ne sistema). Generalno ne volim da radim taj „kompletni“ bekap sistema i da ga prebacujem na drugi hardver, nije dobra praksa. Zato to nisam ni gledao da li neki softver ima kao opciju. Bitniji su fajlovi, sistem se lako instalira i podesi.

  2. Slobodan kaže

   Nisam probao ovo, ali pitanje je da li program može da „vidi“ sistemske fajlove.
   Ako može, bukvalno se uradi format HDD-a koji je prestao sa radom ili ubaci nov i paste podataka sa poslednjeg backup-a.

   1. Miloš Spasić kaže

    Pročitao sam SyncBackFree help fajl i našao odgovor na sopstveno pitanje: „SyncBackFree can copy all of your files, but cannot make an exact copy of your system drive. SyncBackFree is designed to copy your important files, e. g. your pictures, documents, music, database, etc. You can always re-install the operating system and any programs, but you cannot recover your files unless you’ve made a backup. With SyncBackFree, making a backup of those files is quick and easy. To make an exact copy of your system drive, you must use „disk imaging“ software. With disk imaging, the entire disk (the parts that are used) is copied bit-by-bit. This means the copy will take up a lot of disk space and take much longer to copy.“

    Imam licencu za Windows 10 Pro vezanu sa računar, zato mi je jako bitno da mogu da povratim celu sistemsku particiju, a ne samo fajlove. Bitno mi je na prvom mestu zbog Windows licence, a drugo da ne gubim vreme na podešavanja u sveže instaliranom Windows-u, samo za podešavanje Linux Subsystem-a (WSL) mi treba ceo jedan dan, itd. SyncBackFree je super program, to nije sporno, ali meni konkretno ne završava posao.

    1. Stefan Marjanov kaže

     Moja licenca je vezana za nalog tako da se Windows sam aktivira čim se prijavim na taj nalog. Programe instaliram preko Chocolatey skripte u jednom potezu, a WSL se podesi u roku od 2 minuta. Jednostavnije i brže mi je da podignem nov sistem nego da ga bekapujem pa zato tu opciju nisam ni tražio. Ali da, ovaj alat je skroz nešto drugo i ne pokušava da bude ono što nije. Tako da ti ne mogu preporučiti neki dobar program za bekap sistema jer nisam nikada tako nešto ni tražio. Ako nađeš, slobodno podeli ovde :)

    2. Aleksandar kaže

     „Acronis True image“ koristim 5 godina za backup celog sistema.koristim ga u biznis varijanti prosecno dnevno oko 50-100komp/laptopa se radi.Nikada nikakav problem nije bio sa sistemom ili neki softwer da nije radio.Jedino sta hoce da pravi problem su SAS diskovi ili Nvme(ne svaki model,sa verzijom 2021/2022 nema problema).Podrzava i RAID backup diskova (ne svih modela,u zavisnosti od samog kontolera).
     Preporucujem verziju 2017.stabilna je i radi veoma brzo.
     Kako sada za novije procesore cipove etc… verzija 2021-2022
     Inace softwer licno koristim preko usb flash memorije veoma brzo odradi boot softwera,cak podrzava i mozete raditi preko FTP ili SMB protokola backup na nekom serveru.

     Koristio se u jednom periodu krekovana i placena licenca i jedna i druga su radili jednako tako da na vama je izbor.

    3. Stefan Marjanov kaže

     Hvala na preporuci. Skroz drugačija vrsta softvera ali nije loše znati :)

 2. Hary kaže

  Odličan vodič.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.