Kažnjeni prodajni lanci koji su nameštali cene elektronike u Srbiji

Roaming Electronics, XLS, Gigatron, Tehnomedia i Emmezeta su kažnjeni sa ukupno 21 miliona dinara jer su nameštali cene elektronike – utvrdila je Komisija za zaštitu konkurencije.

Naime, pomenute kompanije su „narušile konkurenciju jer su međusobno utvrdile cene za dalju prodaju potrošačke elektronike čiji je uvoznik preduzeće upravo Roaming Electronics“ – navodi portal Potrošač.info

Na portalu se dodaje da „utvrđivanjem cena ove kompanije su zaključile restriktivni sporazum, koji za cilj ili rezultat ima značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije, ocenila je Komisija„.

Restriktivni sporazumi su sporazumi učesnika na tržištu, koji imaju za cilj ili posledicu ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na teritoriji Republike Srbije, a naročito oni sporazumi koji sadrže odredbe kojima se neposredno ili posredno utvrđuju cene i uslovi u daljoj prodaji ugovornih proizvoda“ – Paragraf.rs

Na ime mere zaštite konkurencije kompanije su dužne da plate:

 • XLS 575.000 dinara
 • Emmezeta 690.000 dinara
 • Tehnomedia Centar 1,3 miliona dinara
 • Gigatron 4,2 miliona dinara
 • Roaming Electronics 14,6 miliona dinara

Kupci preduzeća „Roaming electronics“ (Gigatron, Tehnomedia, Emmezeta i XLS) saglasili su se sa utvrđenom preprodajnom cenom i utvrđenom minimalnom maržom uz podsticaj i knjižna odobrenja od strane dobavljača, kao i sa ograničavanjem mogućnosti da se preko interneta oglašavaju niže cene.

Sistem određivanja cena u preprodaji rezultira u nepovoljnostima za potrošače u formi ujednačenih, a po pravilu i viših cena, piše u rešenju.

U rešenju piše i da je postupak protiv Tehnomanije obustavljen jer to društvo i Roaming Electronics predstavljaju jednog učesnika na tržištu:

Društvo Roaming Electronics posluje u okviru grupe društava Roaming, čije je krajnje matično društvo Кoefik. Društvo Roaming Electronics poseduje sopstvenu maloprodajnu mrežu – Tehnomanija, kojoj su pripojeni WinWin i Emmi House. Sopstveni brend Roaming Electronics je Alpha brend za sledeće proizvode: televizori, klime, prečišćivači vazduha i uređaji za negu i lepotu. Roaming Electronics je značajan dobavljač različitih kategorija proizvoda potrošačke elektronike učesnicima na tržištu maloprodaje.

Više detalja na stranici 33 Rešenja.

Komisija objavila delove mejlova u kojima se vidi kako su se preduzeća dogovarala

Komisija navodi da su u društvu Roaming Electronics pronađene elektronske poruke prilikom sprovedenog nenajavljenog uviđaja iz kojih se može zaključiti da je došlo do direktnog i indirektnog načina određivanja cena u daljoj prodaji proizvoda potrošačke elektronike. To je potvrđeno određenom elektronskom komunikacijom pronađenom i kod drugih stranaka u postupku, navodi Komisija.

Datum mejla: 10. april 2017. godine. Predmet: Alpha 32AR2500 (televizor). Pošiljalac: Tehnomanija. Primalac: Roaming Electronics. Deo poruke: „…Molim za hitnu reakciju. Zovi Maksu i dogovorite se da vrati cene danas a ostalo otkupite„.

Prethodnog dana je usledio predlog društva Roaming Electronics da Tehnomanija spusti cenu na 26.989,00 a Tehnomanija je odgovorila: „Nažalost i kad primenim cenu koju predlažeš Tehnomanija ima ubedljivo najveću cenu Alpha TV-a na tržištu. Zamoliću te da u skladu sa aktuelnim cenama podržiš lager„.

Sledi kalkulacija za LG, Sony i Philips i ukupan iznos knjižnog odobrenja.

U odgovoru stoji: „To je rat između maloprodaja i vi morate da se borite za svoj promet i share na tržištu a ne da prebacite problem na drugog da vam reši..

Društvo Tehnomanija je na to odgovorilo: „O ovome smo već pričali. Vi samo treba da iskoristite naš mejl da bi pritiskali dobavljača.

Za više mejl prepiski pročitajte rešenje od strane 8 do 20.

Cene nameštane i za elektroniku brenda „Tesla“

Ista komisija je objavila u odvojenom rešenju i da su kompanije Comtrade, Tehnomanija, Gigatron, Tehnomedia, Emmezeta i XLS utvrdile cene proizvoda potrošačke elektronike brenda Tesla u daljoj prodaji.

U odvojenom procesu su utvrdili da je navedenih šest kompanija takođe zaključilo restriktivni sporazum koji značajno ograničava, narušava ili sprečava konkurenciju – piše u rešenju objavljenom u Službenom glasniku.

Na ime mere zaštite konkurencije kompanije su dužne da plate:

 • Comtrade 34,3 miliona dinara
 • Tehnomanija 5,5 miliona dinara
 • Gigatron 4,2 milona dinara
 • Tehnomedia 1,3 miliona dinara
 • Emmezeta 690.613 dinara
 • XLS 575.051 dinara

Komisija je naložila kompaniji Gigatron da svoje poslovanje vezano za onlajn prodaju brenda Tesla preko sajta „shop.tesla.info“ organizaciono, tehnički i finansijski izdvoji u odnosu na svoje redovno poslovanje, a na način koji bi sprečio buduće postupanje kojim bi se mogla ograničiti, narušiti ili sprečiti konkurencija.

Informacija preuzeta, i delovi teksta su kopirani, sa portala potrosac.info

Izvori slika logotipa: wikipedia.org

Izvori: 1. KZK RS 2. KZK RS 3. potrosac.info
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *