Raiffeisen iRačun – besplatan Online račun (iskustva, troškovi, mane)

iRačun je besplatan za otvaranje, održavanje, nema provizija za online plaćanje, Visa kartica se dobija besplatno. Zvuči zanimljivo? Jeste zanimljivo, a ovo su moja iskustva sa ovim računom.

Naime, nakon više godina rešio sam da promenim banku iz dva razloga:

 1. treba mi savremeniji online i mobilni banking,
 2. ne želim da plaćam usluge koje ne koristim.

Kao i uvek, sastavio sam Google Sheet i počeo da ređam ponude svih banaka u Srbiji. Sastavio sam spisak i počeo da računam koliko bi me mesečno održavanje iznelo po računici: obavezni iznos+(broj naloga x cena po nalogu)+dodatne usluge. Nakon toga gledao sam kolonu sa pogodnostima, prednostima i manama.

Kada sam sve uzeo u obzir, izračunao, sumirao… došao sam do zaključka da je najbolje otvoriti račun u banci koja ti je najbliža jer ne postoji najbolja banka.

Ali, onda sam pronašao „iRačun“ u Raiffeisen banci i malo ga detaljnije izučio.

Na prvi pogled ovaj račun je pomalo „čudan“ i drugačiji od drugih, možda čak i odbojan za mnoge. Međutim, veoma je dobar i nudi baš ono što meni treba i ne nudi ono što mi apsolutno ne treba i ne bih da plaćam.

Otvaranje računa

iRačun je, dakle, online račun što znači da ga otvarate i vodite isključivo online. Ne možete da odete na šalter da nešto „obavite“, sve radite online i preko višenamenskih bankomata (uplata, isplata, upit stanja…).

Takođe, ne možete da pređete na ovaj račun ako ste njihov trenutni korisnik nekog drugog računa ili ste bili njihov korisnik u prethodnih 6 meseci.

Dobra stvar kod ovog računa je što ga možete otvoriti online za nekih 15 minuta i proces je dosta jednostavan:

 1. Podnesete zahtev preko sajta banke (link)
 2. „Potpišete“ uslove tako što čekirate „slažem se“ polja
 3. Uđete u neku aplikaciju za verifikovanje preko koje obavite video razgovor sa nekom osobom iz podrške banke
 4. Tokom razgovora je potrebno da se vidite vi i da imate pri sebi neki dokument gde se vidi vaša adresa stanovanja
 5. Razgovor traje oko 5 minuta (zavisi od kvaliteta veze i smetnji)
 6. Nakon toga dobijete svu dokumentaciju na email i možete da se registrujete na online banking
 7. Račun vam je spreman!

Odmah nakon toga dobijate Visa i Dina kartice u digitalnom obliku kojima pristupate kroz aplikaciju. Pored toga, šalju i besplatne Dina i Visa debitne kartice na adresu koju ste ostavili prilikom popunjavanja zahteva (potvrdićete to tokom razgovora).

Cene

 • Otvaranje računa: 0 RSD
 • Mesečno održavanje: 0 RSD
 • Bezgotovinski prenos online ili preko mobilne aplikacije: 0 RSD (interni i eksterni)
 • Hitni nalozi: 0 RSD (interni i eksterni)
 • Korišćenje online i mobilnog bankarstva: 0 RSD
 • Korišćenje RaiPay aplikacije: 0 RSD
 • Izdavanje i održavanje Visa digitalne kartice: 0 RSD
 • Izdavanje i održavanje Dina digitalne kartice: 0 RSD
 • Trajni nalog: bez naknade
 • Direktno zaduženje: bez naknade
 • Provizija za podizanje gotovine na šalteru ili bankomatu Raiffeisen banke: 0 RSD

Šta nije besplatno (pogledati cenovnik):

 • Bezgotovinski prenos novčanih sredstava na šalterima
 • Isplata gotovine na šalteru ili bankomatu druge banke

Kompletan cenovnik (na dan 17.01.22.): https://sn.rs/94i34. Aktuelan uvek možete pronaći na stranici „Tarife“ na sajtu banke.

Dakle, možete plaćati preko aplikacije/online koliko god želite i nećete nikada platiti proviziju bez obzira na visinu iznosa i da li je primalac u istoj banci ili ne. Ako imate mesečno da platite mnogo računa, onda je ovo spas za vas.

Naravno, digitalne kartice su takođe skroz besplatne: ne plaćate izdavanje, održavanje, proviziju… ništa.

Moje (pozitivno) iskustvo sa ovim računom

Online banking je dosta savremen i interfejs je modernog dizajna.

Možete da podesite uslove po kojima će vam se uplate i potrošnja kategorizovati. Recimo, možete podesiti da ako u nazivu transakcije stoji reč „plata“ da se ta transakcija smesti u kategoriju „Prihodi“. Ako u opisu transakcije stoji npr. „prodavnica“ da se to smesti u kategoriju „Hrana i restoran“. I tako onda možete da vidite tačno gde i koliko para trošite u određenom vremenskom periodu.

Ono što bih još izdvojio je RaiPay aplikacija (koja je odvojena od glavne aplikacije za mobilno bankarstvo). U nju možete dodati svoje digitalne kartice pa koristiti telefon za plaćanje u prodavnicama ako vam telefon poseduje NFC čip. Dakle, umesto da prislonite karticu na terminal, možete prisloniti telefon.

Glavna mobilna aplikacija je takođe savremena i lepog dizajna. Možete se prijaviti korišćenjem otiska prsta (ili skener lica ako imate), a svakako i PIN-om ako vaš telefon nema ništa od dodatnih senzora. U aplikaciji možete obavljati sve što biste i očekivali od jedne mBanking aplikacije tako da ćete se brzo navići.

Online banking sajt je sličan aplikaciji i ima dosta opcija. Recimo, možete podesiti limit potrošnje na nedeljnom nivou i to posebno za mobilno i posebno za elektronsko bankarstvo. Možete i podesiti limite za autorizaciju plaćanja posebno za jednokratnu lozinku, posebno za SMS kod i posebno za mobilni potpis.

Od banke dobijate obaveštenje o korišćenju kartice i ta opcija je besplatna. Dakle, bez obzira na iznos dobićete notifikaciju kada neko (nadam se vi) koristi vašu karticu na bilo koji način. U okviru svog naloga na sajtu možete podesiti iznad kog limita želite da primate notifikacije kako za push tako i za SMS. I naravno možete isključiti neku od ove dve vrste notifikacija, a ako polje ostavite prazno (podrazumevano) onda ćete dobijati obaveštenje za baš svaku transakciju.

Mane (kako za koga)

Jedino što mi se nije svidelo je to što sam dosta dugo čekao da mi stignu kartice. Prvo su mi stigli pinovi nakon 10 dana, a kartice su stigle tek nakon 14 dana od dana kreiranja računa. U mejlu piše da će stići najkasnije za 7 dana, ali to nije bio slučaj.

Takođe, usluge koje slede ovaj račun NE podržava:

 • Devizni račun (i sve vezano za to) ALI možete otvoriti besplatan devizni iRačun
 • Kreditne kartice (i sve vezano za to)
 • Izdavanje čekova (i sve vezano za to)
 • Dozvoljeno prekoračenje

Lično ne koristim nijednu od tih usluga tako da ni ne bih ovo zaveo pod „mane“, ali ako neko koristi nešto od toga onda jeste mana za njega. Tako da, ako vama nešto od tih usluga treba – ovaj račun nije za vas.

Ono što će nekima verovatno zasmetati to je isključivo online komunikacija i vođenje računa. Imate na raspolaganju 24/7 web chat, Viber, Facebook, call centar, višenamenski bankomat, ali ne možete skoro ništa obaviti na šalteru. Naravno, cela poenta „online računa“ i jeste da se sve obavlja online. Meni je ovo lično mnogo bolje jer ne volim da čekam u redovima. Inače, preko Viber i Facebook čet bota možete proveriti stanje na računu i ostale slične informacije.

Napomena: ovaj članak je isključivo moje lično iskustvo, nemam nikakve veze sa pomenutom bankom. Samo sam običan korisnik kao i bilo ko drugi.

Ovaj članak je objavljen 19.01.2022. Sve cene i uslovi su preneti kakvi jesu na dan pisanja članka što znači da se u budućnosti mogu razlikovati. Najnovije informacije uvek proverite na zvaničnom sajtu banke.

Iskustva kao pravno lice

Iskoristio bih ovaj članak da napišem par rečenica o računu za pravna lica (mala privreda).

Sva pozitivna iskustva po pitanju tehnologije stoje, ali bih morao da zamerim cene. 900 RSD mesečno i uz to se plaća svaki nalog bez obzira na banku i iznos. Smatram da je ovo previše. Inače su nalozi bili besplatni (što je ok za cenu od 900 RSD mesečno) ali su svi nalozi počeli da se naplaćuju dok je cena paketa ostala ista.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

31 komentara

 1. Da li se preko ovog računa i kartica koje se dobijaju mogu plaćati srpski računi iz inostranstva, bez aktivnog broja mob.telefona u Srbiji?
  Naime, planiram da putujem u inostranstvu ali moram da svakog meseca plaćam račune u Srbiji…imam prepaid br. tj ne radi mi roaming u inostranstvu, a znam da većina banaka prilikom elektronskog plaćanja traži SMS konfirmaciju, pa me interesuje da li je to i ovde slučaj.

  • Mislite na ono klasično unošenje broja sa kartice na sajtu (kao što ima npr. SBB)? U suštini, kada se ukucaju ti podaci sa kartice (bilo fizičke ili virtualne) sajt traži jednokratnu lozinku. Tu lozinku generišete preko Raiff aplikacije i zove se „Token“ – https://www.raiffeisenbank.rs/token/ Za generisanje je potreban net samo (nisam probao bez neta). Dakle, ne stiže SMS. Svakako proverite u banci, ne smem odgovorno da tvrdim.

 2. Jesam li ja jedini koji pokusava da otvori racun vec 10 dana? Sve je ovo lepo zamisljeno, ali na video identifikaciji izgleda samo cvrčci, muk… Niko se ne javlja ni po pola sata od starta poziva. U call centru isto tako.

 3. Ево најновијег искуства за иРачуном за физичка лица.

  Отворио сам иРачун 1. децембра (четвртак). Имао сам рачун у Рајфајзену пре десетак година, па сам због различите адресе морао да урадим и други видео позив. Из фотеље.

  Дигиталне ДИНА и ВИЗА картице су биле доступне истог дана, а ВИЗА картицу сам без проблема додао у ЕплПеј.
  Већ 7. децембвра (среда) стигла ми је ДИНА физичка картица и коверте са пиновима за физичку ДИНА картицу, дигиталну и физичку ВИЗА картицу.
  Тек 12. децембра (понедељак) стигла ми је и ВИЗА физичка картица на кућну адресу.

  Мобилна апликација и онлајн (веб) апликација раде светлосним годинама брже од МОБИ банке.

  Једине мане које сам ја приметио су:
  1) ПИН за картицу не може да се промени у мобилној апликацији већ на банкомату
  2) Трајни налог не може да се дода директно у апликацији већ мора да се иде у банку (или можда на паметни банкомат, нисам још пробао)

  Све у свему, за сада сам веома задовољан.

   • Najgora banka,korisnik sam 4 godine,sve je bilo okej do pre godinu dana dok nisu poceli bez objasnjenja i obavestenja da mi blokiraju racun,nedozvoljavaju transakcije na njihovom bankomatu,redovno su mi stizala sva obavestenja sms porukom takodje do pre godinu dana.povlaci mi se sa racuna svakih 5 6 dana po 10,20,30 dinara,sto mi je takodje nejasno,nemam nikakve preplate niti ista sto bi mogao potencijalni razlog.Jos jednom ponavljam,sve je bilo okej sa racunom,do pre godinu dana.Takodje korisnicka podrska koja treba u ovakvim slucajevima da se kontaktira,katastrofa,ceo dan pokusavam da ih dobijem,pozivom,mejlom,niko se ne odaziva.Zao mi je na ovakvom iskustvu,ali usluge su se znatno pogorsale.

   • Najnovije: otvaraju sada i Devizni i-račun online (“besplatni”), multivalutni. Upravo sam ih pitao da li se taj novootvoreni račun vezuje za ovaj dinarski postojeći, i da li dinarska Visa virtuelna može da se poveže i za te valute, pa kad se troše dinari da skida sa dinarskog računa, a kad se troše dolari da skida sa dolarskog računa. Ili mora nova kartica posebno za devizni račun, i to se možda onda plaća. Ne znam još uvek, pitao sam ih, čekam odgovor, ako se neko raspita – neka piše.
    I da li ima neke provizije (Foreign Exchange Fee) kad se ova dinarska kartica koristi u inostranstvu i online, ili je 0% a po visinom kursu?

 4. Dinacard i Visa Electron se izdaju besplatno ali se ne šalju poštom. Morate otići u neku od ekspozitura Rajfajzen banke i tamo podneti zahtev i posle otići da preuzmete kartice. Nema naplate bilo čega. Očigledno da ljudi u kol centru nisu razumeli tarifu gde jasno piše da banka ne naplaćuje naknadu za platne kartice za ugovore zaključene na daljinu. Odnosno, to da banka ne šalje kartice poštom ne znači da ih ne izdaje nego se lično odlazi a automatski se izdaju digitalne a za plastične se podnosi zahtev. Sve u svemu, sasvim ok.

 5. Pozdrav, rečeno mi je da pin stiže na kućnu adresu, da li to znači da očekujem poštara da isporuči na vrata ili sanduče?

 6. Odličan članak Istina je da su promenili što se tiče izdavanja Raiffeisen Viza kartice Manda i Nije strašan trošak jer naplaćuju 1.000 RSD za godinu dana korišćenja takođe nisam primetio da si pomenuo ali izdaju dinara Debit karticu besplatno što nije loše ukoliko zaboravite mobilni telefon pa ne možete platiti sa digitalne kartice jedina mana jeste to što sa Dina karticom može se plaćati samo u Srbiji dinarski

 7. Živim u inostranstvu i posećujem Srbiju svremena na vreme. Bilo bi praktičnije da otvorim dinarski onlajn račun kad sam tu, ali nisam siguran koju legitimaciju bih trebao da priložim. Imam naš pasoš ali nemam ličnu kartu. Ne znam da li bi to pravilo problem pri otvaranju onljan sa službenikom. Dobro, to je možda neko pitanje bolje postaviti Raiffaissen Banci. Mene interesuje gde se ide da se uplati početni iznos na onlajn-račun i gde je dozvoljeno povlačenje gotovine? Da li mogu koristiti RaiPay aplikaciju na teritoriji ex-Yu za naplatu usluga putem mobilnog novčanika ili povlačenje lokalne valute sa Raiffaisen bankomata?

 8. U kontak centru banke su mi rekli da korisnicima iRačuna ne izdaju debitne (ni bilo koje) kartice u fizičkom obliku, a iz teksta („Odmah nakon toga vam se šalju besplatne Dina i Visa debitne kartice na adresu koju ste ostavili prilikom popunjavanja zahteva (potvrdićete to tokom razgovora.“) se da zaključiti da se dobijaju. Generalno, moje iskustvo sa raznim kontakt centrima, tj. njihovim operatorima nije baš pozitivno, ima tu svakojakih, ali me informacija dobijena od njih ipak dovodi u dilemu da li je iRačun namenjen samo za mobilno i internet bankarstvo (što prema imenu ima logike) ili je moguće i plaćanje na POS terminalima i podizanje/uplata novca na bankomatima korišćenjem fizičkih kartica kako sam zaključio iz teksta. Po operaterima kontakt centra to je moguće samo putem NFC modula mobilnog telefona, tj. da oni koji taj modul nemaju ne mogu da koriste te vrste usluga.

  • Evo imam obe kartice u ruci, dakle definitivno šalju. Pogledao sam sad na njihovom sajtu u aktuelnom cenovniku za iRačun piše da se dobijaju obe kartice bez naknade. Takođe, ne možeš dodati karticu u telefon (da bi koristio preko NFC-a) ako ne poseduješ fizičku karticu. Ta digitalna kartica u telefonu je zapravo digitalizovana fizička kartica. Dakle moraš biti u posedu fizičke kartice da bi mogao u telefon dodati tu digitalnu (dodaje se tako što se prisloni na telefon ili se uslika kamerom pa on izvuče podatke). I kada plaćaš preko telefona piše u spisku transakcija da si koristio fizičku karticu ali ima oznaku telefona da se razlikuje. Inače, oni tu fizičku karticu u banci zovu „digitalna“, ali to je samo naziv za tu određenu žuto-plavu Visa koju dobiješ u fizičkom obliku – barem sam tako razumeo. Evo vidiš na sajtu pominju da se dobija „digitalna kartica“ a upravo takvu sa slike (žuto-plava) sam ja dobio u koverti https://imgur.com/a/vWafBK7 I svakako su dobro napisali tu u tekstu da je digitalna jer možeš da je koristiš online i da je ubaciš u telefon, ali nisu se dobro izrazili. Trebali su objasniti da je „digitalna“ samo zato jer ima te dve mogućnosti, a ne ovako ljudi misle da se dobija virtuelna umesto fizička kartica.

   • U kontakt centru su mi izričito rekli da ne izdaju kartice u fizičkom obliku, a kao što sam napisao, nemam baš sjajna iskustva sa kontakt centrima generalno. Na mejl koji sam poslao pre desetak dana na adresu info[at]raiffeisenbank.rs sa detljnim opisom dileme mi još nisu odgovorili. Meni, zapravo nisu ni potrebne kartice da bih plaćao na POS terminalima, za to koristim kreditnu, problem bi mi bio ako bih morao da novac na iRačun uplaćujem na šalteru, a ne na bankomatu, jer mi je cilj da izbegnem redove. Postoji i mogućnost da preusmerim primanja na iRačun, ali to bi bila poslednja opcija na koju bih se nerado odlučio.

   • Sad sam na raiffeisenbank .rs/racuni/online-racun/ pogledao deo „Šta je potrebno da znate pre apliciranja“ i iz pročitanog u delu „Digitalne kartice – kako se koriste?“ čini se da su prešli na izdavanje samo virtualnih kartica („Uz iRačun dobijate digitalne Visa i Dina debitne kartice na osnovu kojih možete odmah raspolagati novcem.“, naglasak na „odmah“). Moguće je plaćati (Plaćajte na prodajnim mestima pomoću IPS QR koda, mobilnih novčanika – Apple pay, Rai Pay ili Garmin pay.), kako razumem i bez NFC, i podizati novac putem mobilnih novčanika na bankomatu. Na moju žalost, nisu naveli mogućnost uplate novca na iRačun na bankomatu. Ostaje mogućnost da, eventualno, kasnije (ili na zahtev) dostavljaju kartice u fizičkom obliku. Ako je tako defininitivno su podbacili u prezentaciji mogućnosti iRačuna.

    • Sada su mi iz chat podrške (kojoj još i najviše verujem) rekli da su se ranije slale u fizičkom obliku ali više ne. Izgleda da sam imao sreće da upadnem u „poslednji voz“ :/ Takođe, rekli su da je moguća uplata gotovog novca na sopstveni iRačun preko višenamenskih bankomata.

    • Danas sam, najzad, dobio odgovor na mejl koji sam ranije uputio banci sa detaljnim upitom o spornoj temi. Odgovor, sem što nije bio brz, je i kratak i štur, ali ipak dopunjuje podatke do kojih smo došli. Naime na bankomatu, po rečima operaterke kontakt centra, nije moguće vršiti uplate (za isplate nisam siguran jer se u uputstvu pominje skeniranje QR koda generisanog iz aplikacije na telefonu, nije jasno zašto nisu po tom principu omogućili i uplatu koja je, po meni bezbednosno manji problem) ako telefon nema NFC modul. U mejlu su mi samo odgovorili da „Prilikom apliciranja za iRačun dobijate digitalne kartice, ukoliko su Vam potrebne fizički onda dolazite lično do Raiffeisen banke da podnesete zahtev.“ Nisu napisali da li se u tom slučaju izdavanje naplaćuje i da li ima i drugih troškova (eventualno održavanje računa…). Da bi informacija bila kompletna sledi još rudarenje i utroška vremena, pa ono što se u početku činilo brzo i jednostavno, u pojedinim situacijama, ne bude tako.

   • Na Apple telefonu je moguće dodati digitalnu karticu koristeći opciju manuelnig unosa detalja, što znači da fizička kartica nije neophodna da bi se to uradilo. za Androidove nisam siguran jer nemam takav telefon.

 9. Odlično!
  Bio sam prezadovoljan mts bankom dok ista nije prodata dinosaurusu poštanskoj štedionici.
  Nije mi najviše zasmetalo što se održavanje plaća 250 umesto dosadašnjih 150 već što se ranije keš mogao podići bez provizije sa bilo kog bankomata, a sada samo sa bankomata poštanske štedionice.
  Ono što je još uvek dobro da je besplatno za svaku transkaciju u zemlji i da na istom računu imam i USD, EUR, i CHF a konverzija je po boljim uslovima nego u bilo kojoj menjačnici.

  • Zavisi šta ti treba. U „Ja, preduzetnik“ grupi na FB uglavnom su preporučivali Raiffeisen zbog jednostavnosti i tehnologije. Ali generalno važi pravilo da je najbolje ići tamo gde tvoj knjigovođa ima dobru saradnju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *