Raiffeisen iRačun – besplatan Online račun (iskustva, troškovi, mane)

iRačun je besplatan za otvaranje, održavanje, nema provizija za online plaćanje, Visa kartica se dobija besplatno. Zvuči zanimljivo? Jeste zanimljivo, a ovo su moja iskustva sa ovim računom.

Naime, nakon više godina rešio sam da promenim banku iz dva razloga:

 1. treba mi savremeniji online i mobilni banking,
 2. ne želim da plaćam usluge koje ne koristim.

Kao i uvek, sastavio sam Google Sheet i počeo da ređam ponude svih banaka u Srbiji. Sastavio sam spisak i počeo da računam koliko bi me mesečno održavanje iznelo po računici: obavezni iznos+(broj naloga x cena po nalogu)+dodatne usluge. Nakon toga gledao sam kolonu sa pogodnostima, prednostima i manama.

Kada sam sve uzeo u obzir, izračunao, sumirao… došao sam do zaključka da je najbolje otvoriti račun u banci koja ti je najbliža jer ne postoji najbolja banka.

Ali, onda sam pronašao „iRačun“ u Raiffeisen banci i malo ga detaljnije izučio.

Na prvi pogled ovaj račun je pomalo „čudan“ i drugačiji od drugih, možda čak i odbojan za mnoge. Međutim, veoma je dobar i nudi baš ono što meni treba i ne nudi ono što mi apsolutno ne treba i ne bih da plaćam.

Otvaranje računa

iRačun je, dakle, online račun što znači da ga otvarate i vodite isključivo online. Ne možete da odete na šalter da nešto „obavite“, sve radite online i preko višenamenskih bankomata (uplata, isplata, upit stanja…).

Takođe, ne možete da pređete na ovaj račun ako ste njihov trenutni korisnik nekog drugog računa ili ste bili njihov korisnik u prethodnih 6 meseci.

Dobra stvar kod ovog računa je što ga možete otvoriti online za nekih 15 minuta i proces je dosta jednostavan:

 1. Podnesete zahtev preko sajta banke (link)
 2. „Potpišete“ uslove tako što čekirate „slažem se“ polja
 3. Uđete u neku aplikaciju za verifikovanje preko koje obavite video razgovor sa nekom osobom iz podrške banke
 4. Tokom razgovora je potrebno da se vidite vi i da imate pri sebi neki dokument gde se vidi vaša adresa stanovanja
 5. Razgovor traje oko 5 minuta (zavisi od kvaliteta veze i smetnji)
 6. Nakon toga dobijete svu dokumentaciju na email i možete da se registrujete na online banking
 7. Račun vam je spreman!

Odmah nakon toga dobijate Visa i Dina kartice u digitalnom obliku kojima pristupate kroz aplikaciju. Pored toga, šalju i besplatne Dina i Visa debitne kartice na adresu koju ste ostavili prilikom popunjavanja zahteva (potvrdićete to tokom razgovora).

Cene

 • Otvaranje računa: 0 RSD
 • Mesečno održavanje: 0 RSD
 • Bezgotovinski prenos online ili preko mobilne aplikacije: 0 RSD (interni i eksterni)
 • Hitni nalozi: 0 RSD (interni i eksterni)
 • Korišćenje online i mobilnog bankarstva: 0 RSD
 • Korišćenje RaiPay aplikacije: 0 RSD
 • Izdavanje i održavanje Visa digitalne kartice: 0 RSD
 • Izdavanje i održavanje Dina digitalne kartice: 0 RSD
 • Trajni nalog: bez naknade
 • Direktno zaduženje: bez naknade
 • Provizija za podizanje gotovine na šalteru ili bankomatu Raiffeisen banke: 0 RSD

Šta nije besplatno (pogledati cenovnik):

 • Bezgotovinski prenos novčanih sredstava na šalterima
 • Isplata gotovine na šalteru ili bankomatu druge banke

Kompletan cenovnik (na dan 17.01.22.): https://sn.rs/94i34. Aktuelan uvek možete pronaći na stranici „Tarife“ na sajtu banke.

Dakle, možete plaćati preko aplikacije/online koliko god želite i nećete nikada platiti proviziju bez obzira na visinu iznosa i da li je primalac u istoj banci ili ne. Ako imate mesečno da platite mnogo računa, onda je ovo spas za vas.

Naravno, digitalne kartice su takođe skroz besplatne: ne plaćate izdavanje, održavanje, proviziju… ništa.

Moje (pozitivno) iskustvo sa ovim računom

Online banking je dosta savremen i interfejs je modernog dizajna.

Možete da podesite uslove po kojima će vam se uplate i potrošnja kategorizovati. Recimo, možete podesiti da ako u nazivu transakcije stoji reč „plata“ da se ta transakcija smesti u kategoriju „Prihodi“. Ako u opisu transakcije stoji npr. „prodavnica“ da se to smesti u kategoriju „Hrana i restoran“. I tako onda možete da vidite tačno gde i koliko para trošite u određenom vremenskom periodu.

Ono što bih još izdvojio je RaiPay aplikacija (koja je odvojena od glavne aplikacije za mobilno bankarstvo). U nju možete dodati svoje digitalne kartice pa koristiti telefon za plaćanje u prodavnicama ako vam telefon poseduje NFC čip. Dakle, umesto da prislonite karticu na terminal, možete prisloniti telefon.

Glavna mobilna aplikacija je takođe savremena i lepog dizajna. Možete se prijaviti korišćenjem otiska prsta (ili skener lica ako imate), a svakako i PIN-om ako vaš telefon nema ništa od dodatnih senzora. U aplikaciji možete obavljati sve što biste i očekivali od jedne mBanking aplikacije tako da ćete se brzo navići.

Online banking sajt je sličan aplikaciji i ima dosta opcija. Recimo, možete podesiti limit potrošnje na nedeljnom nivou i to posebno za mobilno i posebno za elektronsko bankarstvo. Možete i podesiti limite za autorizaciju plaćanja posebno za jednokratnu lozinku, posebno za SMS kod i posebno za mobilni potpis.

Od banke dobijate obaveštenje o korišćenju kartice i ta opcija je besplatna. Dakle, bez obzira na iznos dobićete notifikaciju kada neko (nadam se vi) koristi vašu karticu na bilo koji način. U okviru svog naloga na sajtu možete podesiti iznad kog limita želite da primate notifikacije kako za push tako i za SMS. I naravno možete isključiti neku od ove dve vrste notifikacija, a ako polje ostavite prazno (podrazumevano) onda ćete dobijati obaveštenje za baš svaku transakciju.

Mane (kako za koga)

Jedino što mi se nije svidelo je to što sam dosta dugo čekao da mi stignu kartice. Prvo su mi stigli pinovi nakon 10 dana, a kartice su stigle tek nakon 14 dana od dana kreiranja računa. U mejlu piše da će stići najkasnije za 7 dana, ali to nije bio slučaj.

Takođe, usluge koje slede ovaj račun NE podržava:

 • Više ne izdaju kartice u fizičkom obliku
 • Devizni račun (i sve vezano za to)
 • Kreditne kartice (i sve vezano za to)
 • Izdavanje čekova (i sve vezano za to)
 • Dozvoljeno prekoračenje

Lično ne koristim nijednu od tih usluga tako da ni ne bih ovo zaveo pod „mane“, ali ako neko koristi nešto od toga onda jeste mana za njega. Tako da, ako vama nešto od tih usluga treba – ovaj račun nije za vas.

Ono što će nekima verovatno zasmetati to je isključivo online komunikacija i vođenje računa. Imate na raspolaganju 24/7 web chat, Viber, Facebook, call centar, višenamenski bankomat, ali ne možete skoro ništa obaviti na šalteru. Naravno, cela poenta „online računa“ i jeste da se sve obavlja online. Meni je ovo lično mnogo bolje jer ne volim da čekam u redovima. Inače, preko Viber i Facebook čet bota možete proveriti stanje na računu i ostale slične informacije.

Napomena: ovaj članak je isključivo moje lično iskustvo, nemam nikakve veze sa pomenutom bankom. Samo sam običan korisnik kao i bilo ko drugi.

Ovaj članak je objavljen 19.01.2022. Sve cene i uslovi su preneti kakvi jesu na dan pisanja članka što znači da se u budućnosti mogu razlikovati. Najnovije informacije uvek proverite na zvaničnom sajtu banke.

Iskustva kao pravno lice

Iskoristio bih ovaj članak da napišem par rečenica o računu za pravna lica (mala privreda).

Sva pozitivna iskustva po pitanju tehnologije stoje, ali bih morao da zamerim cene. 900 RSD mesečno i uz to se plaća svaki nalog bez obzira na banku i iznos. Smatram da je ovo previše. Inače su nalozi bili besplatni (što je ok za cenu od 900 RSD mesečno) ali su svi nalozi počeli da se naplaćuju dok je cena paketa ostala ista.

Takođe, nemaju opciju za obaveštenja o prilivu sredstava na račun – što mi je najveća zamerka.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

31 komentara

 1. Da li se preko ovog računa i kartica koje se dobijaju mogu plaćati srpski računi iz inostranstva, bez aktivnog broja mob.telefona u Srbiji?
  Naime, planiram da putujem u inostranstvu ali moram da svakog meseca plaćam račune u Srbiji…imam prepaid br. tj ne radi mi roaming u inostranstvu, a znam da većina banaka prilikom elektronskog plaćanja traži SMS konfirmaciju, pa me interesuje da li je to i ovde slučaj.

  • Mislite na ono klasično unošenje broja sa kartice na sajtu (kao što ima npr. SBB)? U suštini, kada se ukucaju ti podaci sa kartice (bilo fizičke ili virtualne) sajt traži jednokratnu lozinku. Tu lozinku generišete preko Raiff aplikacije i zove se „Token“ – https://www.raiffeisenbank.rs/token/ Za generisanje je potreban net samo (nisam probao bez neta). Dakle, ne stiže SMS. Svakako proverite u banci, ne smem odgovorno da tvrdim.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *