Windows sporo briše i kopira fajlove – rešenje

Imam SSD i HDD u računaru i veoma sam zadovoljan njihovom brzinom. Međutim, u poslednje vreme je kopiranje, premeštanje i brisanje fajlova znatno usporilo. Ne bi bio problem da je usporilo malo, ali problem je što nekada čekam više minuta da se obriše 5 fajlova od po par megabajta. To je ukazalo na postojanje problema pa sam potražio rešenje na internetu.

Odmah sam pronašao XYZ rezultata jer se ovaj problem desio mnogima, ali samo na par mesta sam našao pravo rešenje. Uglavnom su svi predlagali formatiranje/optimizaciju HDD/SSD uređaja, ali u ovom slučaju to nije bilo rešenje.

Pravo rešenje je pronašao Microsoft tim koji je detaljnije ispitao problem nakon što se jedan od korisnika žalio na njihovom forumu – izvor.

Rešenje

Kao rešenje Microsoft tim je predložio da se isključi opcija „Remote Differential“ u sistemu.

Ako se pitate šta je to, evo ukratko odgovora: „Remote Differential omogućava da se podaci sinhronizuju sa udaljenim izvorom korišćenjem tehnike za kompresovanje kako bi se smanjio broj podataka za prenos preko mreže“ – Izvor.

Dakle, većina korisnika neće koristiti ovu opciju pa je možete slobodno isključiti.

Uputstvo

Otvorite Start pa pretražite „Windows Features„. Kliknite na rezultat „Turn Windows Features On or Off„.

windows sporo brise kopira fajlove resenje

Sada na listi potražite stavku „Remote Differential“ pa je onemogućite i kliknite „Ok„.

windows sporo brise kopira fajlove resenje

Sada vam ostaje još da ponovo pokrenete sistem i problem bi trebao da bude rešen!

Ako ne uspe, probajte svakako da očistite računar od nepotrebnih fajlova i programa, skenirate i očistite od virusa, formatirate/optimizujete HDD/SSD… i slično.

Izvori: 1. Microsoft
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Nije navedeno a nisam isao na link izvora, koliko je star HDD. A,l pored toga, i kod novog diska postoji Consecutive Error. Naime, od postanka modernih Windowsa, MS je omogucio da se siguran prenos obavi, cak i kada postoji greska. Ali kad se greška dogodi UDMA kanal smanjuje brzinu transfera sa 6ce na 0. Dakle, sa svakom sledecom greskom, disk ce raditi ali ce smanjivati UDMA brzinu, sve zarad toga da korisnik ipak, obavi to sto je hteo, tokom transfera podataka. Ali, UDMA kad ode na 0 ili 1,vi cete iskopirati podatke, samo cete se doooobro nacekati. Naime, treba samo iz sistemske konfiguracije izbrisati taj kanal (za solid HDD), i restartovati sistem. Windows ce ponovo podici drajver za UDMA hdd kanal, i opet ce raditi sa transferom na 6 nivou, zaboravljajuci prethodne greske, dakle, maksimalnom brzinom.
    „“ bavim se racunarima od 92ge godine““

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *