Od sada možete dodati vodeni žig (Watermark) u Google dokumenta

Ono što mi se veoma dopada kod Google Docs (Google dokumenta) je što se može veoma lako onemogućiti preuzimanje, kopiranje i štampanje dokumenata koje delite sa drugima. Ipak, i pored tih restrikcija bilo je moguće prosto uslikati ekran i na taj način deliti ili kopirati tekst pomoću OCR tehnologije. To se sada menja jer je Google uveo novu opciju – Watermark!

Od sada možete veoma lako dodati vodeni žig (Watermark) na svoja Google dokumenta. Ako ukombinujete ovu opciju sa već postojećom zaštitom od kopiranja, znatno ćete otežati posao onima koji žele da bez dozvole kopiraju sadržaj dokumenta.

Ova opcija je dostupna već neko vreme ali sam sačekao sa pisanjem članka kako bi je svi dobili pa da možete odmah da je probate.

Uputstvo

Dovoljno je da odete u neki svoj Google dokument i kliknete „Insert“ pa izaberete „Watermark„.

Pro tip: da kreirate nov Google dokument, idite na docs.new domen (vidi još primera).

U desnom panelu ćete videti sve opcije koje vam trebaju: da li želite da dodate sliku ili tekst, podešavanje teksta, pozicije…

google-docs-watermark

Watermark će se pojaviti na svakoj stranici što znači da je potrebno samo jednom da ga podesite za taj dokument.

Kada završite sa dodavanjem, kliknite „Done“ da biste sačuvali podešavanja i to je to!

Bonus

Ako želite da podelite dokument ali želite i da blokirate kopiranje, preuzimanje i štampanje, to možete učiniti na sledeći način:

1) Kliknite na „Share“ u gornjem desnom uglu. Pojaviće se pop-up panel

2) Kliknite na zupčanik u gornjem desnom uglu panela pa od opcija koje su se pojavile onemogućite drugu „Viewers and commenters can see the option to download, print, and copy“

3) Idite korak unazad pa kod „Get link“ kliknite „Change to anyone with the link“

4) Kopirajte i podelite link koji se pojavio na ekranu

Sada će svako sa tim linkom moći samo da pogleda sadržaj dokumenta. Neće moći da kopira, preuzme ili štampa.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *