Anonimusi pozvali svoju armiju hakera da napadnu Rusiju (VIDEO)

Prošle nedelje Ukrajina je pozvala svoje građane da uzmu tastature u ruke i odbrane svoju državu od ruskih sajber napada. U isto vreme, hakerska zajednica „Anonymous“ je pozvala sve svoje haktiviste iz celog sveta da usmere svoje sajber napade na Rusiju.

BITNO: pre svega napominjem da ovaj članak nije politički orijentisan pa se tako ni politički komentari neće tolerisati i biće obrisani.

Na „Anonymous TV“ Youtube kanalu je 15. februara osvanuo video snimak sa klasičnom pozadinom spikera pod Guy Fawkes maskom sa porukom:

Ako tenzije nastave da se pogoršavaju u Ukrajini, onda možemo uzeti za taoce […] sisteme industrijske kontrole. Jedina strana koja će biti okrivljena ako eskaliramo te poteze biće ista ona koja je to i započela sa gomilanjem trupa, detinjastim pretnjama i talasima nerazumnih ultimatuma.

– Anonymous

Nekoliko ruskih sajtova i medija je bilo na meti napada, a Anonimusi su preuzeli odgovornost i objavili to na svom Twitter nalogu i Facebook-u.

Neki od napada su sprovedeni korišćenjem DDoS metode – što znači da su preplavili određene servere lažnim posetama kako bi ti serveri pali i sajtovi bili nedostupni za regularne korisnike.

Pored toga, korištene su i konkretnije metode „upada“ na razne ruske servere i tom prilikom su „izvukli“ dosta informacija i materijala.

Primera radi, uspeli su da dođu do nekih poverljivih podataka ruskog ministarstva odbrane koji bi mogli imati značaj i koristi Ukrajinskoj strani. Isto tako, došli su do email prepiski Beloruskog proizvođača oružja „Tetraedr kao i do 40.000 fajlova iz Ruskog Nuklearnog Instituta.

Možda najzanimljivija vest je da su zajedno sa grupom „NB65“ ugasili ruske špijunske satelite, kako ih oni nazivaju.

anonimusi-hakovali-ruski-satelit
Izvor: Twitter / YourAnonTV

Još je rano da se zna kolike će, i da li će uopšte, ove informacije biti od značaja. Većina podataka do kojih su Anonimusi došli je na ruskom jeziku pa su pozvali sve prevodioce volontere da pomognu u prevođenju tih fajlova.

Ruski TV kanali nisu bili izuzeti iz napada ove hakerske grupe pa su tako bili programirani da puštaju ukrajinsku muziku i necenzurisane vesti o dešavanjima u toj zemlji. Video u Tweet-u ispod.

Teško je biti siguran da su baš Anonimusi izveli sve ove napade za koje preuzimaju odgovornost. Pokret je zasnovan na anonimnosti pa zbog toga ne postoji nijedan način validacije. Ipak, taktika, stil, ciljevi i predstavljanje javnosti se podudaraju sa onim od mnogobrojnih prethodnih napada koje je izvela ova grupa.

Ko su Anonimusi

Anonimusi (engl. Anonymous) decentralizovana je zajednica pojedinaca okupljenih oko ideje slobodnog interneta, ukidanja cenzure i restriktivnih zakona o autorskim pravima. Grupa se zalaže za princip direktne/neposredne demokratije – Wiki.

Dakle, ne postoji vođa, ne može se uhapsiti niti okriviti glavna osoba. To je zajednica, to je ideja. Svako ko podržava ciljeve i ideju Anonimusa može se predstaviti kao jedan.

Aktivni su barem od 2008. godine i uglavnom se priključuju i prate aktuelna dešavanja u svetu. Uglavnom važi nepisano pravilo da kada se oni organizuju i krenu u ofanzivu, onda znači da se radi o nečemu veoma važnom.

Svako odgovara za svoja dela tako da ako dođe do hapšenja onda su ona fokusirana na pojedince jer ne postoji vođa. Zbog toga je veoma teško otkriti izvor napada i da li se zapravo radi o članu Anonimusa ili ne. Ali, to nije ni bitno sve dok se poštuje ideologija ove zajednice.

Građani hakeri

Pored samih Anonimusa, i ukrajinski sajber profesionalci volonteri su se priključili akciji odbrane Ukrajine od sajber napada kao „IT Army„. Volonteri su organizovani preko Telegram kanala i drugih aplikacija koje koriste enkriptovane kanale komunikacije.

Ciljevi ove „IT armije“ jesu odbrana ukrajinske digitalne infrastrukture, pomoć Vladi oko sajber špijunaže, obaranje ruskih veb stranica koje šire dezinformacije kao i ciljanje ruskih banaka i sajtova Vlade Rusije.

Akciji se odazvalo 175.000 korisnika, ali nije potvrđen njihov učinak u ovom „sajber ratu“.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *