Evo od čega vas VPN ne može zaštititi (ali trebate da ga koristite)

Skraćenica „VPN“ se polako ustalila i kod prosečnih internet korisnika, što je svakako dobro, ali je problem što su ljudi počeli da na VPN gledaju kao na ultimativno rešenje za sve probleme.

U ovom članku ću pokušati da objasnim zašto VPN nije ultimativno rešenje, od čega vas može a od čega ne može zaštititi, kao i zašto biste trebali da ga svakako koristite.

Od čega vas VPN može zaštititi

Osnovni princip rada VPN-a je sledeći: vi se povežete na VPN server koji je lociran tamo negde i od tog trenutka sav vaš internet saobraćaj ide samo i isključivo kroz taj server. Ako želite da posetite neki sajt, vaš zahtev se upućuje tom VPN serveru, a on komunicira sa sajtom. Dakle, služi kao neki posrednik u komunikaciji između vas i ostatka interneta.

Iz ugla nekog sajta, njega je posetio neki VPN server – a ne vi! Sajt ne zna ko ste vi, ne vidi vas od tog VPN servera, zna samo za taj VPN i to je to.

Sa druge strane, imate vašeg internet provajdera (kome plaćate internet) i on bi inače video sve što vi radite na internetu. Ali, pošto ste se povezali na VPN, vaš provajder vidi samo da komunicirate sa tim VPN serverom – i ništa više. Iz ugla provajdera vi ne posećujete sajt, vi posećujete VPN. Isto tako, provajder ne vidi da koristite torrent, vidi samo da posećujete VPN.

Uz sve to, VPN server se može naći u bilo kojoj državi na svetu. Što dalje znači da vi na internetu možete kroz VPN da se predstavite kao da dolazite iz neke druge države. Što je zgodno ako je neki sadržaj blokiran u vašoj državi.

Kao što vidite, VPN vas može zaštititi od špijuniranja što od strane sajtova koje posećujete što od vašeg internet provajdera, ali i vlade.

Isto tako vam može sakriti lokaciju ako ne želite da vlasnik sajta zna odakle posećujete njegov sajt.

Neki VPN servisi još nude dodane zaštite kao što je blokiranje reklama i pristup malicioznim sajtovima, što svakako dođe kao lep bonus.

Od čega vas onda VPN ne može zaštititi

VPN vas ne može zaštititi ako potencijalna maliciozna osoba ne želi ili nema potrebe da vas prati preko IP adrese (što VPN sakriva, barem oni dobri).

Recimo, može vas napasti preko spam mejlova. U tom slučaju morate biti pažljivi jer VPN u ovom slučaju ne pomaže.

Dalje, imamo tu i razne viruse i keylogger-e koje VPN takođe ne može da zaustavi. Za tako nešto potrebno je da imate dobar anti-virus i da pazite na šta klikćete i šta otvarate u računaru, ali i na internetu.

VPN vas takođe ne može zaštititi od online praćenja koje se NE oslanja na IP adresu. Recimo, imate firme koje vas prate preko vašeg jedinstvenog digitalnog otiska – o čemu sam detaljno pisao ovde.

Kad smo već kog praćenja, mogu vas pratiti i preko društvenih mreža. Kada napustite sam sajt i ne odjavite se, možete biti praćeni dok posećujete druge sajtove i VPN tu ne pomaže.

Da li onda koristitit VPN?

Apsolutno! Ne može vas zaštititi od baš svega, ali će dosta doprineti. Ako ništa drugo, vaš internet provajder neće imati uvid u to koje sajtove posećujete i šta radite na internetu.

Svakako može biti i korisno ako želite da posetite neki sajt iz druge države u slučaju da je vaša država blokirana.

Ako želite da probate premium VPN ali da ne platite, topla preporuka za OVAJ.

Ako želite dobar premium VPN, preporuka za OVAJ.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

7 komentara

 1. A koje imaju na kajmanskim ostrvima?
  Sta mislite o ZenVPN? Povremeno koristim free varijantu ali recimo ne mogu preko nje da se ulogujem na kupujem prodajem sajt, dali je to normalno?

 2. Sve pohvale za sajt. Ako mi je upaljena lokacija na telefonu, da bih mogla da nađem telefon ako ga izgubim, i uključim VPN, hoću li onemogućiti svoju lokaciju da ne mogu ni ja niti nego drugi ko pokušava da nađe moj telefon? Hvala unapred.

  • Ako locirate telefon preko Find My Android, VPN neće ništa promeniti. Ta opcija će locirati telefon preko GPS-a i onda preko interneta poslati informacije. Ako je telefon prikačen na VPN, internet će raditi svejedno i moći ćete da pronađete telefon.

   • Pozdrav Stefane, jedno pitanje ako može, ja sam instalirala aplikaciju “PRIVADO VPN“ne znam da li si čuo za tu aplikaciju, takodje služi za zaštitu podataka na internetu, koliko li je ona pouzdana? Pošto sam je tek instalirala, i ne bih sad da menjam, dok ne vidim kako funkcioniše? Imam 10gb prvi mesec.

    • Bazirani su u Švajcarskoj što znači da korisnici imaju jednu od najboljih zaštita potrošača u svetu, ali kompanija mora da omogući vladi pristup podacima ako sud to naredi – što nije idealno. Ipak, prema njihovim rečima u politici privatnosti, ne čuvaju logove koji mogu da povežu određene aktivnosti sa konkretnim korisnicima. Njihova aplikacija koristi biblioteke koje loguju i prosleđuju informacije o radu aplikacije (npr. razlog zbog kojeg se aplikacija srušila ili pokvarila), uz to povlače i ID uređaja, a zahtevaju i mejl za registraciju. Manje-više, ovo rade sve VPN kompanije. Švajcarska je dobar izbor za sedište VPN kompanije, ali nije idealan. Npr. bolje je nego da su iz USA, ali bi bilo bolje da su na Kajmanskim ostrvima recimo.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *