UŽIVO mapa Ransomware napada u celom svetu (tu je i Srbija)

Kako su Ransomware napadi sve češći u poslednje vreme, i šire se po celom svetu, bilo je pitanje vremena kada će neko napraviti mapu Ransomware napada.

Inače, nešto slično postoji za DDoS napade ako nekoga zanima.

Ono što ova mapa pokazuje jesu lokacije i informacije o Ransomware napadima u celom svetu. Dakle, ako se desi neki veći napad, on će biti zabeležen na ovoj mapi, a možete i videti više detalja.

Ukratko o Ransomware

U suštini tamo neki hakeri, kojima su životi potpuno prazni i nemaju čime drugo da se pohvale, puste virus u vidu fajla (obično na email) i čekaju da ljudi kliknu i pokrenu taj fajl. Kada korisnik to uradi, virus enkriptuje sve (koje može) fajlove u računaru i svim računarima u istoj mreži. Zatim, korisniku se pojavi poruka preko celog ekrana u kojoj piše da su fajlovi enkriptovani i traže otkup (obično u Bitcoin-ima) kako bi poslali ključ za dekriptovanje fajlova.

Uglavnom je tu i neki brojač koji odbrojava do nule i kada dođe do nule, a Bitcoin-i se ne pojave na napisanoj adresi, ključ za dekriptovanje fajlova se zauvek briše i fajlovi su „zauvek izgubljeni“.

Ako korisnik plati traženu svotu novca, ključ se navodno šalje i fajlovi se otključavaju. Kažem navodno jer niko korisniku ne garantuje da će dobiti taj ključ.

Na kraju članka su saveti kako da se zaštitite i šta da radite ako vas pogodi Ransomware.

Mapa Ransomware napada

Na mapi su prikazani svi veći Ransomware napadi kategorizovani po sektoru koja je pogođena: biznis, edukacija, vlada, zdravstvo. Pored toga, mapu je moguće filtrirati i po godini kada se napad desio, počevši od 2018. pa do tekuće.

Na slici ispod je primer Evrope sa označenom Srbijom.

ransomware mapa sveta
Ransomware mapa na dan 02.06.2022. Izvor: comparitech.com (Klik na sliku da uveličaš)

Ipak, ova mapa je samo jedan deo seta informacija koje nam comparitech.com sajt nudi. Ispod nje se nalaze statistički podaci o Ransomware napadima.

Pa tako možete pogledati:

  • broj napada na mesečnom nivou po sektoru (biznis, vlada, zdravstvo…)
  • broj napada godišnje po industriji (edukacija, finsnsije, transport…)
  • ukupan broj napada po nazivu Ransomware napada (Conti, Maze, REvil…)

U Srbiji nije bilo nešto velikih napada. Najveći je bio na informacioni sistem JKP „Informatika“ pre dve godine, i on se nalazi na mapi. Grad Novi Sad je odbio da plati otkupninu u iznosu od 400.000 EUR – što je i ispravan potez. Ako se bude desio sličan veći Ransomware napad u Srbiji, pojaviće se na ovoj mapi.

Mapu sveta sa Ransomware napadima, kao i detaljniju statistiku, možete pogledati na OVOM LINKU.

Pored mape sveta, imaju i detaljniju mapu Amerike (koja se još češće ažurira) koju možete pogledati na OVOM LINKU.

Šta ako vas zahvati Ransomware?

Kao što vidite, ovakvih napada ima dosta, a svote novca koje se traže za otkup su velike. Svakako da ne treba plaćati kriminalcima otkup bez obzira na ishod jer ih novac motiviše da nastave da rade to.

Postoje firme koje se bave „razbijanjem“ Ransomware enkripcija pa nude ljudima ključeve (uglavnom besplatno). Kada se pojavi novi tip Ransomware-a, stručnjaci odmah kreću da ga dešifruju tako da je generalno savet da sačekate, ne šaljete uplatu, jer će se ključ kad-tad pojaviti.

Recimo, možete ovde zatražiti ključ za Ransomware koji vas je zahvatio, ili odmah preuzeti besplatno ključ ako već postoji.

Naravno, redovno bekapujte najbitnije podatke u Cloud (npr. OVDE), a pored toga i na neki eksterni HDD/Flash, kako biste imali kopiju u slučaju da ne uspete da vratite fajlove.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *