7 ručno biranih gadget-a koji su zapravo korisni (ispod 50€)

Danas imamo toliko gadget-a da mnogi uopšte ni ne znaju šta da kupe jer ni ne znaju šta sve postoji. Zato pravim još jednu listu gadget-a i siguran sam da će vam se barem jedan dopasti.

Lista nije poređana i nigde nema affiliate linkova. Dakle, članak pišem isključivo da bih vam predstavio ove korisne gadget-e koji su i meni lično koristili (i koriste još uvek).

SAVET: Ovde možete pogledati kompletno uputstvo kako da kupite nešto sa Aliexpress-a.

1. USB čitač otiska prsta (Windows Hello)

Da li ste znali da Windows 10/11 ima opciju pod nazivom „Windows Hello„? Ako ste podesili da se na nalog prjavljujete sa PIN-om umesto da kucate lozinku, onda već koristite ovu funkciju. PIN je samo jedna od Hello opcija, pored toga imate i otisak prsta.

usb citac otiska prsta cena prodaja

Tako je, možete prosto prisloniti svoj otisak prsta na čitač kako biste se prijavili na svoj Windows nalog. Ne morate kucati šifru niti PIN, dovoljan je samo jedan dodir.

Ovaj konkretno model čitača sam izabrao jer radi sa Windows Hello, što nije uvek slučaj, a nije ni skup. Potrebno je da ga ubacite u USB port i u podešavanjima računara registrujete svoje otiske. Ovde možete pogledati uputstvo.

Naravno, ne morate ovaj čitač koristiti samo za Windows Hello, možete za bilo koji program koji podržava čitač otiska prsta.

Cena: ~20€
Link: https://www.aliexpress.com/item/1005003951106272.html

2. WiFi interfon/zvono/kamera

U današnje vreme nije loše imati sigurnosnu kameru na vratima (razloge znate, ne moram da pišem), ali bi još bolje bilo da imate i interfon pa još da je sve to povezano sa vašim telefonom.

Sreća pa sada imamo velik broj ovakvih uređa i možete da birate. Zapravo, ima toliko opcija da neću linkovati ništa konkretno već samo rezultate pretrage pa pronađite koja vam najviše odgovara.

wifi zvono kamera za vrata cena prodaja

Uglavnom, sve ove WiFi pametne kamere za vrata imaju 3 funkcije:

  1. Nadzorna kamera (uglavnom i noćni režim)
  2. Interfon za komunikaciju sa osobom spolja
  3. Zvono

Dobra stvar je što ove uređaje možete povezati sa telefonom pa vam se onda recimo pojavi obaveštenje i snimak sa kamere kada neko zazvoni. Ako želite možete se preko svog telefona javiti i tako koristiti interfon kako bi vas osoba sa druge strane čula.

Ako želite da vam sve ove funkcije rade i dok niste kod kuće, potražite uređaje koji rade preko Cloud-a (uvek negde piše u opisu).

Cena: od 20-200 i više evra
Link: https://www.aliexpress.com/af/Smart-Wireless-Video-Doorbell.html

3. Sigurnosni ključ za vaše naloge

E ovo je veoma zanimljivo i korisno!

Danas uglavnom svi poznatiji sajtovi (gde korisnici mogu kreirati naloge) podržavaju i dvostepenu prijavu. Ovo znači da kada podesite lozinku za svoj nalog, imate mogućnost da dodate još jedan sloj zaštite tako da ako vam neko sazna lozinku neće moći da pristupi vašem nalogu.

Ovaj dodatni sloj zaštite može biti i aplikacija u vašem telefonu koja svakih 30 sekundi generiše novu kratku šifru koju unosite nakon vaše glavne šifre. Ovaj sistem sam po sebi jeste dobar, ali postoji nešto još bolje – hardverski ključ.

yubico yubikey 5 nfc cena prodaja
Izvor: Yubico

Ovaj ključ dolazi u vidu USB-a (ili USB+NFC) i potrebno je da ga fizički uključite u uređaj i dotaknete kako biste potvrdili prijavu na nalog. Dakle, umesto da prepisujete onu dodatnu šifru, vi samo ubacite ovaj USB ključ u računar i to je to!

Ovaj ključ možete nositi svuda sa sobom, a ako ključ poseduje i NFC onda ga možete koristiti i na telefonu. Može vam biti stalno uključen u računar pa kada je potrebno da se prijavite na nalog samo dotaknete prstom zlatnu pločicu na njemu i to je to.

Što se izbora tiče, nema ih mnogo, a najpopularniji su Yubico ključevi. Cena kod nas im je od 4.000 din pa naviše i mogu se naći samo na KP. Moja preporuka je Yubikey 5 NFC jer ga možete koristiti i na računaru i na telefonu (koji ima NFC).

Cena: od 4.000-10.000 RSD
Link: KupujemProdajem pretraga

4. NFC tagovi

Budući da sada skoro svaki telefon ima NFC čitač, ovi tagovi će vam biti veoma korisni i zanimljivi. Možete ih isprogramirati kako želite i onda telefon može izvršiti različite komande kada ih skenirate.

nfc tagovi cena prodaja

Recimo, podesite NFC tako da kada prislonite telefon na njega uključi vam se WiFi i isključi Bluetooth. Ako imate smart uređaje u kući možete podesiti da se određeni uređaji uključe/isključe kada skenirate neki NFC tag. Mogućnosti su neograničene.

Više informacija o NFC tagovima možete pronaći u jednom od mojih ranijih članaka – LINK.

Cena: ~3€ za 10 komada
Link: https://www.aliexpress.com/item/4000784995491.html

5. Mini termalni štampač

Ovi štampači su zgodni i korisni jer:

  1. Mali su i prenosivi
  2. Ne koriste boje
  3. Papir je jeftin i kod nas
mini termalni stampac cena prodaja

Troše termalni papir, a koji možete jeftino nabaviti u bilo kojoj knjižari kod nas, što znači da ne morate brinuti o bojama. Povežite štampač sa svojim telefonom i ištampajte na brzinu šta god vam treba.

Recimo, možete ištampati simpatičnu poruku vama dragoj osobi, crno-belu sliku, pozadinu za to-do listu, spisak za kupovinu, skicu nekog elementa/uređaja…

Cena: ~23€
Link: https://www.aliexpress.com/item/1005003151396667.html

6. Točkić za kontrolu zvuka

Kada kupujem tastaturu prvo i osnovno što gledam je da li ima točkić za podešavanje jačine zvuka. Ako nema, ne kupujem je. Zašto? Jer je taj točkić toliko koristan da ne mogu zamisliti radni dan bez njega. Više njega koristim neko enter. Međutim, sada postoje zasebni točkići za kontrolu zvuka.

usb kontrola zvuka tockic

Ovaj uređaj se uključuje u računar i preko njega možete veoma lako podesiti jačinu zvuka, pauzirati i menjati pesme. Ima više vrsta ali ja ću linkovati jedan koji izgleda lepo jer svi rade manje-više na istom principu.

Cena: ~15€
Link: https://www.aliexpress.com/item/1005004418433765.html

7. Air Mouse

Ako imate pametan TV ili Andorid TV Box bez Air Mouse daljinskog upravljača onda sigurno znate koja je to muka iskucati tekst na ekranu ili generalno izabrati neku stavku. Morate kliknuti tastere za navigaciju jedno 500x da biste iskucali tekst i izabrali neku stavku.

android tv box air mouse cena prodaja

Air Mouse ovo rešava pomoću žiroskopa. Kada je ova opcija uključena, pojavljuje se kursor na ekranu kojim upravljate mahanjem daljinskog upravljača u vazduhu. Dakle bukvalno samo uperite daljinski gde želite i miš se tamo pomeri. Miš sve vreme prati vaš daljinski tako da možete instant doći do stavke koja vam treba.

Pored toga ima i druge funkcije kao što je pokretanje Google asistenta ili kopiranje komandi sa vašeg originalnog upravljača.

I ovih daljinskih upravljača ima dosta, ali ja sam izabrao jedan koji je lep i nije skup. Radiće na većini uređaja da li preko Bluetooth-a ili preko USB adaptera.

Cena: ~15€
Link: https://www.aliexpress.com/item/1005003138696608.html

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *