NAPOKON: svi Smart uređaji pod jednom aplikacijom (stigao Matter)

Smart uređaja danas ima dosta, od pametnih utičnica, preko pametnih roletni, alarma, kamera, sijalica, brava… šta god vam padne na pamet. Ipak, problem je što imamo i mnogo različitih proizvođača pa samim tim i mnogo različitih aplikacija i protokola. Može se desiti da kupite svega 5-6 Smart uređaja i da vam za svaki od njih treba posebna aplikacija.

Ovaj scenario nije nikako pogodan za krajnjeg korisnika jer Smart uređaji trebaju da nam olakšaju život – što nije slučaj zbog pomenute situacije.

Zbog toga su se vodeće tehnološke kompanije, koje proizvode Smart uređaje, dogovorile i usaglasile oko novog protokola.

Ovaj protokol će ujediniti sve Smart uređaje u jedan ekosistem tako da će korisnici moći da upravljaju svim svojim uređajima iz jedne aplikacije bez obzira na to ko je napravio uređaj.

Protokol se zove Matter i upravo je odobren od strane CSA alijasne (Connectivity Standards Alliance).

CSA je osnovana 2002. godine (prvobitno kao Zigbee Alliance) sa idejom da nam donese univerzalan i otvoren standard za povezane uređaje. Trenutno su u alijansi Amazon, Apple, Google, Samsung SmartThings, LG Electronics, Comcast, i mnogi drugi, a preko 550 drugih tehnoloških kompanija takođe podržava Matter ideju.

Google Nest Smart uređaji / Izvor: Google

Zašto je ovo bitno za sve nas?

Ovo praktično znači da ćete moći da kontrolišete i Google i Apple Smart uređaje, ali i mnoge druge, iz iste aplikacije!

Ne morate više da se vezujete za jednog proizvođača i kupite komplet iako je skuplji samo zato što želite da sve radite iz jedne aplikacije.

Ne, ne, možete lepo da birate čije senzore ćete kupiti, čije sijalice, prekidače, alaram, kamere… i svi ti uređaji će raditi zajedno, preko jedne aplikacije.

Naravno, neće apsolutno svi proizvođači preći na ovaj novi standard, ali za sada je velika većina potvrdila.

WiFi + Mesh kao opcija za povezivanje

Dobra vest je da će Matter podržavati povezivanje uređaja na već postojaće WiFi mreže. Dakle, neće vam trebati neki poseban hub koji radi na posebnoj frekvenciji kako biste povezali uređaje.

Pored toga, Matter će podržavati i Thread standard koji je kreiran posebno za uređaje niske potrošnje (npr. oni koji rade na male baterije), ali to znači i da će ti uređaji moći da kreiraju Mesh mrežu.

Kada nam stiže Matter?

Već sada imamo prvu verziju i Google-ov „Nest Wifi Pro“ router već podržava Matter. Dakle, standard je tu, ali je potrebno samo još da se što više kompanija aktivira i počne da prebacuje svoje uređaje na ovaj novi standard.

Kada ćemo imati Matter u svojim domovima zavisi od toga koliko brzo kompanije pređu na ovaj standard, ali i koliko bude bio prihvaćen od strane krajnjih korisnika (da kažem „šire mase“).

Lično ne vidim razlog zašto ne bi svi prešli na Matter uređaje, i to što pre, jer:

  • Sloboda biranja proizvođača
  • Korisnici nisu vezani za jedan brend i/ili protokol
  • Kontrolisanje uređaja iz jedne aplikacije
  • Sve vodeće tehnološke kompanije ga podržavaju
  • Mogućnost povezivanje uređaja u Mesh mrežu
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *