Da li je VPN zaista anoniman? (VIDEO)

VPN – magično rešenje za sve vaše online probleme. Barem ga tako reklamiraju. Da li je zaista tako? Da li je VPN baš toliko bezbedan i da li nam garantuje privatnost?

Kada se radi o VPN-u, postoji zapravo samo jedno pitanje koje trebate da postavite sebi: da li više verujete VPN kompaniji ili svom internet provajderu.

Budući da sve više i više regularnih internet korisnika počinje da koristi VPN, treba i malo više edukovati ljude o ovoj tehnologiji. Jer, VPN kompanije će uraditi sve da dođu do što više korisnika pa samim tim ima i dosta zamki u koje korisnici mogu upasti.

U ovom članku ukratko o tome, a u video snimku na kraju i opširnije.

Logovi

Veoma je bitno da kompanija od koje zakupljujete VPN ne čuva logove (ili ih briše u roku od 24h). Logovi su zapisi o aktivnostima na internetu korisnika VPN kompanija koji se čuvaju na njihovim serverima.

Enkripcija

AES 256-bit, sav saobraćaj se šifruje i nemoguće je dektiptovati AES 256 (barem ne sada i u bliskoj budućnosti), što znači čak i da neko pronađe vaš log, neće moći ništa sa njim da uradi. Većina VPN servisa danas nudi ovaj vid zaštite.

5/9/14 nadzirača

Određene države u svetu su oformile alijanse kako bi razmenjivale informacije o svojim državljanima. Te informacije uključuju, između ostalog, i internet saobraćaj.

Five Eyes: US, UK, Canada, Australia, New Zealand
Nine Eyes: Five Eyes + Danska, France, Holland, Norway
Fourteen Eyes: Nine Eyes + Germany, Belgium, Italy, Sweden, Spain

Poželjno je da uzmete VPN čija kompanija nije registrovana u nekoj od ovih država. Recimo, Kajmanova ili Devičanska ostrva su ok jer firme osnovane tamo nisu obavezne da prikupljaju, čuvaju ili omoguće pristup podacima državnim organima o vašoj internet aktivnosti.

Curenje podataka

DNS leak. Prednost je ako provajder nudi svoj privatni DNS jer se tako eleminiše tzv. DNS leak.

Kill Switch – blokira internet konekciju ako se veza sa VPN-om prekine. I ova opcija je poželjna, ali uglavnom zavisi od klijentske aplikacije.

Plaćanje

Ako želite VPN samo da zaobiđete georestrikcije, bilo koji VPN koji ispunjava prethodno navedene kriterijume, je ok. Ali, ako planirate da se bavite nečim što ne biste trebali, morate paziti i na ovu stavku.

Ako VPN kompanija nudi sve moguće zaštite, ali vi platite uslugu svojom karticom ili preko paypal-a, sve pada u vodu.

Jer, može da VPN firma zabrani pristup podacima o svojim korisnicima, ali vojska ili ko već, može na silu upasti u serversku sobu i skinuti podatke o korisnicima. Ako platite karticom ili paypal-om, taj podatak se vezuje za vaš VPN nalog i tako vas mogu locirati.

Najbolje je platiti kripto novcem, recimo Monero (pošto ne može da se prati, za razliku od bitkoina), ili u kešu. Recimo, Mullvad VPN nudi mogućnost plaćanja monerom ili im u koverti pošaljete keš i na taj način nema šanse da neko zna ko stoji iza određenog VPN naloga.

Video

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Da to je sve lepo rečeno ali na kraju klipa preporučujete Mullvad VPN a on se nalazi u Švedskoj što opet podpada pod 14 očiju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *