Najbolja aplikacija za anonimno dopisivanje (VIDEO)

Signal je trenutno standard po pitanju privatnih instant poruka. Mnogi misle da je Telegram dosta siguran, ali nije i žao mi je što su korisnici više prihvatili njega umesto Signal. Ipak, u ovom članku i video snimku predstavljam još bolju aplikaciju od Signala.

Signal je super, ali…

Ova aplikacija je super jer je sigurna po default-u i svako može veoma lako da se priključi i započne njeno korišćenje. Signal od podataka o korisnicima čuva samo vreme kreiranja naloga i vreme poslednje aktivnosti – to je to!

Kako ovo znamo? Sud je jednom prilikom tražio od Signala da im dostave sve informacije o jednom korisniku. Signal je u odgovoru napisao da oni nemaju ništa od podataka sem datuma kreiranja naloga i poslednje aktivnosti.

Poziv suda i odgovor možete pronaći na Signal sajtu: LINK.

Pored toga, sav sadržaj se podrazumevano šifruje tako da niko na svetu ne može da vidi šta razmenjujete sa bilo kime.

Međutim, Signal ima svoje slabosti koje je Session rešio da ukloni pa je nastala nova aplikacija.

Session

Ovo je Fork (tj. izvedena) aplikacija Signala što znači da ima sve prednosti ali nema mane Signal aplikacije.

Session je napravio mnogo pozitivnih izmena po pitanju privatnosti u odnosu na Signal, a ovo su dve najveće i najbitnije:

  • koristi Onion mrežu (Signal koristi centralni server)
  • sakriva korisnike konverzacija (Signal traži broj mobilnog)

Ovo je korisno jer čak i da treće strane ne mogu da vide sadržaj koji se razmenjuje (jer je enkriptovan), moguće je saznati ko sa kime i kada razmenjuje poruke.

Session eleminiše i taj problem jer se za naloge ne vezuje nijedan podatak – čak ni broj telefona (dok Signal zahteva broj telefona).

Dobijate samo jedan poduži ID i preko njega se povezujete sa drugim korisnicima. Nije intuitivno kao broj telefona ili email, ali morate se odreći lagodnosti zarad sigurnosti, to je uvek tako.

Takođe, sav sadržaj (koji je već šifrovan) se šalje kroz Onion mrežu (koju inače koristi i Tor).
Signal koristi centralne server što znači da su podložni napadu, ako ništa drugo moguće je izvesti DDoS napad. Kada se desi DDoS, serveri obično padaju (ako je napad dovoljno velik) i servis postaje nedostupan.

Session dakle koristi Onion što znači da se sadržaj rutira kroz 3 i više čvorova (Nodes) i na svakom koraku se dodaje novi sloj enkripcije.

Svaki nod ima informacije samo o serveru od kojeg dobija informacija i ka kojem prosleđuje. Dakle, već kod drugog noda vaša IP adresa i svi ostali podaci su se već izgubili jer taj nod zna samo za prvi node, ne zna za vas. Kod onog trećeg noda ne zna se više ništa ni o prvom nodu.

Ovaj sistem je već dovoljno siguran, ali Session planira da pređe na Lokinet. To će dodati dosta mogućnosti jer trenutno Onion funkcioniše na 4. nivou OSI modela i koristi samo TCP IP. Lokinet radi na 3. nivou što znači da ćemo imati još veću sigurnost, anonimnost i UDP protokol.

Trenutna mana Onio mreže je to ograničenje TCP IP protokola, a to znači da nema uživo razgovora bilo audio ili video. Za tako nešto je potreban UDP protokol koji nudi upravo Lokinet. Sama Session aplikacija ima opciju za audio pozive, ali se tada ne koristi Onion mreža već klasični serveri što znači da vam IP adresa više nije zaštićena.

Još jedna mana ove aplikacije je što postoji dosta nisko ograničenje po pitanju veličine fajlova (dakle slike, audio poruke, video i slično) koje možete poslati. Mislim da je ograničenje tu negde u rangu od 2 do 5 megabajta, što je za današnji standard veoma malo. Ali, Lokinet će rešiti i taj problem.

Na kraju dana, Session je svakako najbolja opcija za anonimno dopisivanje preko interneta. Ako ne želite da iko ikada sazna ko stoji iza vašeg profila, ovo je aplikacija za vas.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *