Najbolji mobilni operater u Srbiji za 2022. godinu

Koji se to domaći mobilni operater najbolje pokazao u toku 2022. godine? Ko ima najbolje brzine prenosa i ocene korisnika? Kao što znamo, imamo tri vodeća operatera trenutno: A1 (bivši Vip), Yettel (bivši Telenor) i MTS. U nastavku članka pogledajte kako su se rangirali u različitim kategorijama, a preporučujem da pročitate i koji je najbolji internet i TV provajder za 2022. godinu.

Podaci

E sad, svako može da kaže ovaj ili onaj je najbolji, ali to su sve lična mišljenja. Ja ću ovde preneti konkretne rezultate sa dva jedina relevantna izvora: Ookla i Open Signal. Zašto baš ova dva? Jer su nezavisni, imaju najviše korisnika/ispitanika, najviše i najraznovrsnijih podataka i objektivni su.

Ukratko, pobednik je… A1

Verovatno je većina pretpostavila da je pobednik A1 i bez čitanja testova i statistika. Prosto zna se da je kod njih prešlo najviše korisnika, imaju najbolju ponudu, najbolju podršku, a svakako i najbrži mobilni internet.

Finalna rang lista:

 1. A1
 2. Yettel
 3. MTS

Ako vas zanimaju detalji, nastavite sa čitanjem.

Kategorija: Najbrži mobilni internet

Ookla je drugu godinu zaredom proglasila A1 kao najbržu mobilnu mrežu u Srbiji. A1 je postigla ubedljivo najbolji rezultat:

ookla-2022-srbija-najbrzi-mobilni-internet
Izvor: Ookla

Ispod slede detaljniji rezultati. Ovde možemo videti kako se ova tri operatera rangiraju po pitanju brzine preuzimanja (više je bolje), brzine slanja (više je bolje) i latenciji (manje je bolje):

ookla-2022-srbija-najbrzi-mobilni-interne-detaljit
Izvor: Ookla

A1 je svakako prvi, ali bih rekao da je Yettel ipak drugi jer je malo bolji od Mts-a budući da ima bolje rezultate u dve od tri kategorije.

I na kraju možemo pogledati statistiku za glavni grad:

ookla-2022-beograd-najbrzi-mobilni-internet
Izvor: Ookla

Ako želite da pogledate detaljan izveštaj (odakle sam preuzeo ove slike), možete preuzeti PDF sa zvaničnog sajta ili ovog linka.

Kategorija: Iskustva korisnika

Što se iskustva tiče, za to je naravno zadužen Open Signal kao i uvek. Prema njihovoj statistici, A1 je pobedio u 7 od 9 kategorija. Ovo su rezultati:

mobilni-operateri-u-srbiji-iskustva-2022

Kao što vidimo, A1 je pobednik u 7 kategorija, Yettel u 4 kategorije, a najlošiji rezultat je ostvario Mts jer je odneo samo dve deljene pobede.

Ispod možete pogledati detaljnije rezultate po kategorijama (klikni da uveličaš):

Zaključak

Prema podacima, A1 je svakako ubedljivo pobednik, dok je razlika između drugoplasiranog Yettel-a i trećeplasiranog Mts-a veoma mala. Sa ovim podacima se svakako poklapa i informacija da je u A1 mrežu prešlo najviše korisnika (pogotovo u 2021. godini) prema RATEL-ovim podacima. Yettel trenutno ima najbolju ponudu po pitanju dodatnih servisa koji se dobijaju uz paket, Mts ima najraznovrsniju ponudu, dok A1 ima najpovoljniju i naravno najbrži internet.

Izvori: 1. Ookla 2. Open Signal
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

 1. Postavlja se pitanje validnosti ovih testova. Znam da svoje Ookla servere jedino A1 update-uje pa samim tim i postiže veće brzine – to je jedan razlog. Recimo često mi je A1 server na Ookla testu brži nego Yettel ili mts.
  Sa druge strane OpenSignal nije aplikacija koja ima veliki broj uzoraka. Lično sam radio testove sa svojom mts karticom 6-7 dana zaredom i mts koji je bio treći je prešao na prvo mesto…dakle nije validan.
  Ovde dolazimo do trećeg testa, Umlaut, koji nije pominjan u tekstu gde Yettel tvrdi da je najbolji na testu 4-5 puta zaredom… ovo mu dođe kao gledanost, naruči Pink gledanost…on najgledaniji, naruči b92 gledanost oni najgledaniji.

  Četvrta merenja NetCheck (Nemci) koji su radili relativno dobar deo Srbije sa pravim DriveTest merenjima, mts je bio prvi – rezultati na njihovom site-u.

  Peto i po meni sveobuhvatno merenje je Ratel-ov Benchmark DriveTest. Ovaj Benchmark mobilnih mreža se ogleda u tome da dve ekipe (dva vozila) opremljena sa profesionalnom opremom (Svaki operator po 4 telefonska aparata) i skenerom koji skenira sve dostupne frekvencije, beleži podatke sa testova koji se konstantno vrte i na osnovu svega toga odrade analizu koja je pokazana na Ratel-ovom site-u. Kompanija koja je ovo radila je Systemics i poznati su u ovom polju.

  E sada, kako test izgleda… 4 telefona za svakog operatora, nazvaćemo ih A, B, C i D. A telefon iz prvog vozila poziva B telefon u drugom vozilu, A telefon iz drugog vozila poziva B telefon iz prvog vozila. Svaki C telefon, radi niz Data testova, Dl, UL, Ping, Http više site-ova, WhatsApp poruke slanje, Facebook, Wikipedia…dosta baš.
  Ta dva vozila se kreću po svim gradovima tokom merenja (većim, srednjim i manjim – spisak na site-u) i putevima. Prolaze svaku drugu ulicu u proseku.
  Tržni centri, aerodromi, šetališta i železničkim koridori se rade sa istom opremom koja se nalazi u rancu koji čovek nosi na leđima i šeta se lagano. Sve ovo traje oko 3 meseca, svaki radni dan.

  Na ovom, po meni, sveobuhvatnom testu, mts je prvi, A1 drugi, Yettel treći.

  Dodatno objašnjenje za maksimalnu brzinu A1…
  A1 ima veći frekventni opseg na LTE-u, tj. 4G-u. Dok A1 ima 50MHz širine, Yettel i mts imaju po 40MHz širine. Ovo se desilo nepažnjom Ratela i neravnopravnom raspodelom, ali možda se to sredi na sledećoj aukciji koja je uskoro ja mislim.

  E sada, ako pogledate broj baznih stanica koji operator koliko ima…mts je u velikoj prednosti. Ovde dolazimo i do činjenice da mts ima najbolje pokrivanje. Ja ću se složiti sa nekima da je negde recimo A1 bolji od mts-a i da to jednostavno tom čoveku koji živi na takom mestu „ne pije vodu“ da je mts bolji, ali ako uzmete rezultate gledano nepristrasno, ako vidite da kompanije A1 i Yettel postavljaju BS samo ako mogu da zarade debelo, dok mts postavlja skoro svuda, meni kao osobi koja mnogo putuje se bezbroj puta pokazalo da mts ima kontinuitet, odličan protok koji meni treba i ne izdaje me.

  Plus – //uklonjena reklama//

  Da li negde A1 ima 350Mb/s, a mts tu 250Mb/s… meni to ne znači ništa…ali da imam 50Mb/s tamo gde ostali operatori nemaju ništa, meni mnogo znači.

  Sve najbolje svima sa svojim operatorima, ja sam samo izneo svoje utiske i viđenja plus nešto što saznam preko ljudi koji se bave ovim stvarima…

  • Hvala na iznetim zapažanjima. Ja ipak preferiram nezavisne i nepristrasne firme – što Ratel svakako nije. Njihov metod merenja može biti tehnički najnapredniji, ali to ništa ne znači ako su podaci koji dođu u javnost izmenjeni usput. Njihova oprema, njihov softver, njihov metod merenja = imaju mogućnost da napišu šta žele u izveštaju.

   • Ipak nije…u pitanju je ETSI standard, koji je opšte prihvaćen svuda u svetu za ovakve stvari, u pitanju je najbolja oprema na svetu Rohde and Schwarz, firma koja radi obradu podataka isporučuje gotov proizvod – site sa podacima koji nije moguće menjati…ali ok.
    Svakako treba biti obazriv sa izvorima informacija, takvo je došlo vreme ;)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *