Najbolji mobilni operater u Srbiji za 2022. godinu

0

Koji se to domaći mobilni operater najbolje pokazao u toku 2022. godine? Ko ima najbolje brzine prenosa i ocene korisnika? Kao što znamo, imamo tri vodeća operatera trenutno: A1 (bivši Vip), Yettel (bivši Telenor) i MTS. U nastavku članka pogledajte kako su se rangirali u različitim kategorijama, a preporučujem da pročitate i koji je najbolji internet i TV provajder za 2022. godinu.

Podaci

E sad, svako može da kaže ovaj ili onaj je najbolji, ali to su sve lična mišljenja. Ja ću ovde preneti konkretne rezultate sa dva jedina relevantna izvora: Ookla i Open Signal. Zašto baš ova dva? Jer su nezavisni, imaju najviše korisnika/ispitanika, najviše i najraznovrsnijih podataka i objektivni su.

Ukratko, pobednik je… A1

Verovatno je većina pretpostavila da je pobednik A1 i bez čitanja testova i statistika. Prosto zna se da je kod njih prešlo najviše korisnika, imaju najbolju ponudu, najbolju podršku, a svakako i najbrži mobilni internet.

Finalna rang lista:

  1. A1
  2. Yettel
  3. MTS

Ako vas zanimaju detalji, nastavite sa čitanjem.

Kategorija: Najbrži mobilni internet

Ookla je drugu godinu zaredom proglasila A1 kao najbržu mobilnu mrežu u Srbiji. A1 je postigla ubedljivo najbolji rezultat:

ookla-2022-srbija-najbrzi-mobilni-internet
Izvor: Ookla

Ispod slede detaljniji rezultati. Ovde možemo videti kako se ova tri operatera rangiraju po pitanju brzine preuzimanja (više je bolje), brzine slanja (više je bolje) i latenciji (manje je bolje):

ookla-2022-srbija-najbrzi-mobilni-interne-detaljit
Izvor: Ookla

A1 je svakako prvi, ali bih rekao da je Yettel ipak drugi jer je malo bolji od Mts-a budući da ima bolje rezultate u dve od tri kategorije.

I na kraju možemo pogledati statistiku za glavni grad:

ookla-2022-beograd-najbrzi-mobilni-internet
Izvor: Ookla

Ako želite da pogledate detaljan izveštaj (odakle sam preuzeo ove slike), možete preuzeti PDF sa zvaničnog sajta ili ovog linka.

Kategorija: Iskustva korisnika

Što se iskustva tiče, za to je naravno zadužen Open Signal kao i uvek. Prema njihovoj statistici, A1 je pobedio u 7 od 9 kategorija. Ovo su rezultati:

mobilni-operateri-u-srbiji-iskustva-2022

Kao što vidimo, A1 je pobednik u 7 kategorija, Yettel u 4 kategorije, a najlošiji rezultat je ostvario Mts jer je odneo samo dve deljene pobede.

Ispod možete pogledati detaljnije rezultate po kategorijama (klikni da uveličaš):

Zaključak

Prema podacima, A1 je svakako ubedljivo pobednik, dok je razlika između drugoplasiranog Yettel-a i trećeplasiranog Mts-a veoma mala. Sa ovim podacima se svakako poklapa i informacija da je u A1 mrežu prešlo najviše korisnika (pogotovo u 2021. godini) prema RATEL-ovim podacima. Yettel trenutno ima najbolju ponudu po pitanju dodatnih servisa koji se dobijaju uz paket, Mts ima najraznovrsniju ponudu, dok A1 ima najpovoljniju i naravno najbrži internet.

Izvori Ookla Open Signal
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.